Οι τύψεις και η συνήθεια (αχ αυτή η άτιμη η συνήθεια) είναι αρκετές για να σε κρατήσουν με κάποιον που δε σου κάνει, που δεν είναι αυτός που ψάχνεις, αλλά έτυχε να είναι αυτός που θα αγαπήσεις πολύ. Α σ' αυτές έρχονται να προστεθούν ακόμη οι αναμνήσεις και η αγάπη - ναι είναι πολλά αυτά που σε κρατούν κοντά του, αλλά κι άλλα τόσα είναι αυτά που σε τραβούν μακριά του (κι ας μην το παραδέχεσαι). Και δηλαδή αν δε σε κάνει ευτυχισμένη, αν δε νιώθεις έρωτα και πεταλούδες στο στομάχι, αν δεν ανυπομονείς να τον δεις και να τον φιλήσεις, αν δεν είναι το πρώτο άτομο που σκέφτεσαι όταν ξυπνάς και το τελευταίο όταν πέφτεις για ύπνο ... τότε τι να τον κάνεις;

Πάντως, να μη μένεις με κάποιον για τους λάθος λόγους. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Μπορώ να σκεφτώ μερικούς και θα σου πω τους πρώτους 8 που μου έρχονται στο μυαλό:

1. Δε θες να τον πληγώσεις επειδή είναι πολύ καλός. Είναι άραγε τόσο σπάνιο να βρεις πλέον ένα πραγματικά καλό άτομο, ώστε όταν αυτό συμβαίνει να μην μπορείς να το αφήσεις; Ακόμη κι αν το πράγμα δεν πολυτσουλάει μεταξύ σας, η καλοσύνη του και η ειλικρίνεια του είναι αφοπλιστικές και σ' εμποδίζουν να πάρεις τη δύσκολη (αλλά ενδεχομένως σωστή) απόφαση. Άσχημο που θα το πω, αλλά το να είναι απλά ένα καλό άτομο, δεν αρκεί!

2. Έχετε ένα παρελθόν μαζί, αναμνήσεις, κοινές παρέες, διακοπές, φωτογραφίες κλπ. Πολύ ωραία όλα αυτά, όμως μ' αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να χωρίζουμε ποτέ, μιας και με όλους θα έχουμε λιγότερες ή περισσότερες αναμνήσεις. Ξέρεις πότε υπάρχει πρόβλημα; Όταν το κοινό σας παρελθόν είναι το μόνο στοιχείο που σας κρατάει μαζί. Αν η σχέση δεν έχει παρόν και μέλλον, το παρελθόν σας - όσο ωραίο κι αν είναι - θα αποτελεί μόνο μια μικρή λεπτομέρεια και μια τρυφερή ανάμνηση.

3. Τον αγαπάς/τον αγάπησες πολύ. Η αγάπη είναι ωραίο πράγμα, πολύ ωραίο, πάρα πολύ ωραίο. Όπως και το παρελθόν σας όμως, ούτε η αγάπη από μόνη της είναι αρκετή. Μακάρι βέβαια να αρκούσε η αγάπη, να ήταν το μόνο απαραίτητο συστατικό που χρειάζεται μια σχέση για να δουλέψει - αλλά δυστυχώς δεν είναι. Όχι είναι εύκολο πράγμα, αλλά είπε κανείς ότι και οι σχέσεις γενικά είναι εύκολο πράγμα;

4. Φοβάσαι ότι δε θα βρεις άλλον καλύτερο. Μου λες δηλαδή ότι μένεις μ' ένα άτομο από ανασφάλεια ή από το φόβο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη βρεις άλλο τέτοιο κελεπούρι; Μπορεί να σου πάρει μήνες, χρόνο ή και χρόνια αλλά δεν πιστεύω ότι δε θα βρεις κάτι αρκετά καλό, που να σου ταιριάζει και να σ' εξιτάρει, εκτός αν αναζητάς διαρκώς τα λάθος άτομα.

5. Σου αρέσει απλά που είσαι με κάποιον. Πόσο λυπηρό να γεμίζεις την ανάγκη σου για σχέση μ' ένα άτομο που δεν το θες γι' αυτό που είναι αλλά για το στάτους που σου δίνει - αυτό της δεσμευμένης ντε. Όλες το έχουμε κάνει, κι εσύ, κι εγώ, και όλες, αλλά το ξέρεις ότι είναι λάθος, έτσι; Κι αν θες τόσο πολύ να είσαι σε σχέση, απλά βρες το κατάλληλο άτομο γι' αυτό το σκοπό.

6. Σε αγχώνει το άγνωστο και η αβεβαιότητα. Δεν είσαι και η μόνη, αλλά μην πιάνεσαι από κάποιον για να ξέρεις ότι τουλάχιστον ανήκεις κάπου συναισθηματικά ή ότι δεν ψάχνεσαι σε όλους τους τομείς. Μπορεί η αβεβαιότητα για τις σπουδές σου ή τη δουλειά σου ή γενικά για το μέλλον να σ' επηρεάζουν αρκετά ψυχολογικά, αλλά μη μένεις στάσιμη σε μια κατάσταση μόνο και μόνο επειδή δε θες να βάλεις μια παραπάνω έννοια στο κεφάλι σου. Ήδη το γεγονός ότι είσαι με κάποιον που δε σε καλύπτει - και το γνωρίζεις κιόλας - είναι μια έννοια από μόνο του. 

7. Δεν πιστεύεις ότι σου αξίζει κάτι καλύτερο. Το αν αξίζεις κάτι άλλο ή αν αξίζεις απλώς περισσότερα το ξέρεις εσύ και μόνο εσύ. Κανένας άλλος δεν ξέρει την απάντηση σ' αυτό, παρά μόνο εσύ. Το τι αξίζεις λοιπόν είναι σχετικό και με το τι θέλεις, τι προσφέρεις, τι έχεις ανάγκη, τι ονειρεύεσαι και πόσα ακόμη ''τι''. Α και μην ακους τι λένε οι άλλοι, τι ονειρεύτηκε η μαμά σου για σένα, ποιο αγόρι θεωρεί ιδανικό η νονά σου ή σε ποιον θα έδινε την ευχή της η γιαγιά σου. Ο λόγος είναι ένας και βασικός: η τελική επιλογή είναι δικιά σου - γιατί εσύ θα τη λουστείς κιόλας!

8. Παραιτείσαι από τα όνειρα & τα ιδανικά σου. Αν για κάποιο λόγο είχες φανταστεί τη σχέση σου αλλιώς και το άτομο που θα είχες δίπλα σου εντελώς διαφορετικό, τότε κυνήγησε αυτό που θέλεις. Αν έχεις αλλάξει γνώμη, καλώς. Μην αφήνεις πίσω τα όνειρα σου επειδή τα φοβάσαι, τόλμησε να κάνεις την αλλαγή, να βγεις από κάτι που δε σε γεμίζει για να βρεις αυτό που θα σε κάνει να πεις ''εδώ είμαι κι εδώ θα μείνω''.