Γνωρίζεις κάποιον, σου αρέσει, τον θες και σε θέλει, τα βρίσκετε τέλος πάντων και σου λέει ότι μένει/σπουδάζει πόσα-χιλιόμετρα-δεν-ξέρω μακριά. Τι γίνεται τότε; Εγώ θα σου πω! Εισιτήρια, διαδρομές, ταξίδια, τρένα, κτελ, αεροπλάνα, μέρες να μετράμε, μηνύματα, τηλέφωνα, κι άλλα μηνύματα. Για στάσου όμως, δεν έχει τίποτα να σου μάθει μια τέτοια σχέση; Αυτή δεν είναι σαν τις άλλες, σε σκληραγωγεί και με το παραπάνω. Είναι απαίσια, ναι. Κάτι έχει να σου μάθει όμως:

1. Ω ναι, μια σχέση απαιτεί θυσίες. Κάθε είδους. Μπορεί να σταματήσεις να αγοράζεις ρούχα για όσο χρειαστεί προκειμένου να μαζέψεις χρήματα για εκείνο το εισιτήριο που θα σε πάει κοντά του. Φυσικά, είναι κι από μόνο του μια μικρή θυσία το να ζεις με το ένα πόδι εδώ και το άλλο στην πόλη που ζει το άλλο σου μισό. Από την άλλη, όταν όλα τα ζευγάρια βγαίνουν μαζί, εσύ αντέχεις να συνοδεύεσαι από το κινητό σου, να περνάς το βράδυ σου σαλιαρίζοντας και να έχεις μια συγκεκριμένη ώρα επιστροφής για να μιλήσετε ώρες στο τηλέφωνο. Κάπως έτσι θεωρείς κι εσύ ότι ήταν σααααν να βγήκατε μαζί.

2. Χρειάζεται να βλέπεις τα πράγματα με ρεαλισμό. Προφανώς και δεν είναι όλα εύκολα ή βγαλμένα από παραμύθι. Για ρώτα την Γιασμίν αν θα άντεχε 3 εβδομάδες χωρίς να δει τον Αλαντίν. Κάθε σχέση έχει το ρίσκο της. Σίγουρα δε σημαίνει το ότι σε κάνει χαρούμενη τώρα θα συνεχίσει να συμβαίνει και σε 20 χρόνια, αλλά τουλάχιστον ζεις το τώρα σου με το άτομο που θέλεις (όσο μακριά κι αν είναι) και μαθαίνεις να στηρίζεις με κάθε τρόπο την επιλογή σου.

3. Η επικοινωνία είναι το κλειδί κάθε σχέσης. Άσε που αυτά τα ζευγάρια τα cool που δε μιλάνε και κάθε μέρα, εγώ δεν τα πολυκαταλαβαίνω. Το θέμα είναι να μη χάνεις κομμάτι της ζωής του άλλου, δε σου λέω να σου δίνει αναφορά για το πόσες μπουκιές τρώει, αλλά να μπορεί να μοιραστεί μαζί σου τη μέρα που είχε στη δουλειά ή στη σχολή, κάτι περίεργο/αστείο που του συνέβη και τα νέα που έχει, μιας κι από κοντά μπορεί να αργήσει να στα πει (για σένα λέω, που βλέπεις το αγόρι σου μια φορά το μήνα).

4. Η εμπιστοσύνη είναι ένα ακόμη κλειδί. Ειδικά στις σχέσεις που η ζωή του άλλου βρίσκεται σε κάποιο μέρος πιο μακριά από σένα, τότε η εμπιστοσύνη θα σας σώσει (ή θα σας χαντακώσει). Γενικότερα σε μια απόσταση, όσο κοντά ή μακριά είναι το αγόρι σου, πρέπει να υπάρχει η εμπιστοσύνη αν θες να είσαι ήρεμη και χαλαρή. Διαφορετικά, άστο καλύτερα.

5. Πέρα από τα μεγάλα, μια σχέση βασίζεται και στα μικρά. Στα απλά και φαινομενικά ασήμαντα, στις κινήσεις που θα κάνουν τον άλλο να χαμογελάσει. Ένα μικρό δώρο, μια κάρτα, ένα γράμμα, μια τυπωμένη φωτογραφία, ένα τραγούδι που για εσάς σημαίνει κάτι. 

6. Σε μια σχέση, χρειάζεσαι σίγουρα χρόνο για τον εαυτό σου. Όπως συμβαίνει δηλαδή στις σχέσεις από απόσταση. Έχεις άπειρο χρόνο για σένα και για τους φίλους σου, φυσικά δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο όταν το αγόρι σου μένει ένα βήμα από σένα, θα ήταν τουλάχιστον μαζοχιστικό, αλλά μπορείς να έχεις και πάλι ποιοτικό χρόνο για σένα.

7. Να απολαμβάνεις κάθε λεπτό που περνάς με τον άλλο. Μπορεί να μην είστε μαζί για ένα ΣΚ το μήνα σε όλες τις σχέσεις, αλλά μαθαίνεις από μια σχέση από απόσταση πως κάθε μέρα, κάθε έξοδος, κάθε βόλτα, κάθε στιγμή είναι τόσο μα τόσο πολύτιμη. Κάπως έτσι, όταν η σχέση σου μετακομίζει κοντά σου ή απλά αποκτάς στο μέλλον κάποια άλλη ντόπια, ξέρεις ακριβώς πως να εκτιμάς τις στιγμές.