Σε περίπτωση που έχεις βρει ήδη αυτό το μαγικό φίλτρο που κρατάει ένα ζευγάρι χαρούμενο κι αγαπημένο, πιστεύω ότι θα ήθελες να το ξέρεις κιόλας - για να καμαρώσεις για σας, να συγκινηθείς και κυρίως για να μην τον αφήσεις ποτέ να φύγει. Μέτρα τα σημάδια και δες αν η σχέση σου έχει καλές βάσεις κι αν επιτέλους βρήκες ένα άτομο τρομακτικά κοντά σ' αυτό που ήθελες.

Α και σωστή βάση, δε σημαίνει δε μαλώνω ποτέ, σημαίνει ακόμη κι όταν μαλώνω, το κάνω όμορφα και με τρόπο, δηλαδή δε σπάω πιάτα, ποτήρια κι όλη την προίκα μου.

Επιστροφή στα δικά μας, είσαι σε καλό δρόμο όταν:

1. Aγαπάς και εκτιμάς τον άλλον. Η αγάπη βέβαια είναι το πιο καραμπινάτο στοιχείο της σχέσης. Χωρίς την αγάπη δεν πας πουθενά. Χμμμ, μια από τα ίδια και η εκτίμηση λοιπόν. Ούτε χωρίς αυτήν αξίζει να είσαι σε μια σχέση. Να εκτιμάς όσα κάνει για σένα ή όσα δεν κάνει για να είναι μαζί σου ή όσα σχεδιάζει να κάνετε μαζί. Να εκτιμάς τα μικρά, μια παραπάνω κούπα καφέ για να τη βρεις όταν ξυπνήσεις, αλλά και τα μεγάλα, την επιλογή του να είναι δίπλα σου σε όλα.

2. Μοιράζεστε ανοιχτά σκέψεις και συναισθήματα. Μπορείς να του πεις ό,τι θέλεις και ξέρεις ότι θα είναι εκεί να το ακούσει, χωρίς να κοροϊδέψει ή αδιαφορήσει ή γελάσει ή σε περιφρονήσει. Το ίδιο ισχύει κι από τη μεριά σου. Η επικοινωνία είναι βασικό κομμάτι της σχέσης, αν έχετε αυτό, έχετε κερδίσει πολλά.

3. Παίρνετε αποφάσεις μαζί και μοιράζεστε ευθύνες. Η απόφαση μπορεί να είναι που θα πάτε διακοπές ή αν θα φύγετε μαζί στο εξωτερικό για σπουδές, ευθύνη μπορεί να είναι ένας σκύλος ή τα κοινά σας έξοδα και υποχρεώσεις. Αν τα καταφέρνετε μαζί, έχει διπλή αξία τότε. Το μαζί σας δίνει πόντους.

4. Λύνετε τους τσακωμούς σας άμεσα και αποτελεσματικά. Δε γίνεται πόλεμος σε κάθε διαφωνία, ίσα ίσα στο τέλος καταλήγετε να συζητάτε και να είστε καλύτερα από πριν. Εξάλλου, μια διαφωνία και ελάχιστα μουτράκια μια στο τόσο, δε βλάπτουν.

5. Και στο σεξουαλικό κομμάτι, παίρνετε άριστα. Με τόνο. Εδώ δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το τι είναι καλό, τι όχι, τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Αν εσάς σας αρέσει, κάτι θα ξέρετε παιδιά.

6. Οι στόχοι σας είναι σε αρμονία. Δε χρειάζεται να έχετε τα ίδια όνειρα, αυτό μάλλον είναι απίθανο, σπάνιο αλλά και βαρετό. Αρκεί όμως να έχετε κοινές βάσεις, αν ας πούμε το όνειρο του είναι να μείνει για πάντα στη Χαβάη, ενώ το δικό σου να μείνεις στην ταπεινή Αθήνα, μάλλον κάτι δεν κολλάει.

7. Περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Και κάπου εδώ να καταγγείλω αυτά τα ζευγάρια που βγαίνουν και δε μιλούν καν, απλά κάθονται με το κινητό στο χέρι, άντε και να φιλιούνται κάθε τέταρτο. Ο χρόνος που περνάτε μαζί είναι πολύτιμος και ποιοτικός, δε χρειάζεται να κάνετε κάθε φορά κάτι το διαφορετικό, αρκεί να λαμβάνετε υπόψη ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

8. Είστε ευχαριστημένοι από την κοινή κοινωνική σας ζωή. Βγαίνετε με παρέες, περνάτε καλά και με άλλους πέρα από τις φορές που βγαίνετε τα δυο σας. Κι αυτό είναι σημαντικό. Αν περνάς καλά με τους φίλους του κι εκείνος με τους δικούς σου, αν έχετε δημιουργήσει κοινές παρέες (χωρίς απαραίτητα να είναι όλοι ζευγαράκια) τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε έξοδος θα είναι ξεχωριστή.

9. Δεν καταπιέζετε ο ένας τον άλλο. Μπορεί να βγει με τους φίλους του, μπορείς να δεις όποτε θελήσεις τις φίλες σου. Ούτε γκρίνιες, ούτε τρέλες, ούτε υπερβολές. Δεν περνάτε τα όρια κιόλας, σέβεστε ο ένας τον άλλο, αλλά και τις ελευθερίες που έχετε.