Ολοι το έχουμε κάνει αυτό, κι εγώ, κι εσύ, και όλοι όσοι ασχολούνται (αρκετά) με το facebook. Υπάρχουν φάσεις που απλά θέλεις να αυξήσεις τη λίστα των facebook - φίλων σου, να ανοίξεις τον κύκλο σου, να έχεις καινούρια πρόσωπα να κατασκοπεύεις, άκυρες τύπισσες να κουτσομπολεύεις και μπάνικα τυπάκια να stalkάρεις. Έρχονται και οι άλλες οι φάσεις όπου όλα τα παραπάνω σου φαίνονται μάταια, σβήνεις άκυρους τύπους, παλιούς συμμαθητές που παίζει να μη μιλήσατε ποτέ στο σχολείο, τη δασκάλα από το μπαλέτο, τον φούρναρη από την παλιά σου γειτονιά. Κάπως έτσι, ξεκαθαρίζεις τη λίστα σου και κρατάς λίγους και καλούς - μαζί σου, καλά κάνεις. Το σκέφτεσαι για λίγο πριν πατήσεις το unfriend, αλλά όταν θα το κάνεις τελικά, μπορεί να πάρεις και μια δυνατή δόση ικανοποίησης. Όσο προχωράει η ζωή σου άλλα άτομα μπαίνουν κι άλλα βγαίνουν, οι τοξικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης στη σελίδα σου μιας και δε θέλουμε τα αρνητικά τους vibes.

Ποιά άτομα να σβήσεις από το προφίλ σου σ' αυτό το ξεκαθάρισμα;

1. Αυτόν που ποστάρει όλη την ώρα. Ζωή δεν έχεις φίλος; Τραγούδια, φωτογραφίες, τεράστια status για να μοιραστεί ένα συμβάν ή μια καλή πράξη που έκανε. Αρκετά! Αρκετά με την κοπέλα που κάθε μέρα ανεβάζει σέλφι από τον 3ο-4ο καφέ της, αρκετά με τον τύπο που κράζει διαρκώς την πρώην του σε ποστ και τραγούδια.Αρκετά με όλους αυτούς που βρήκαν το facebook για να ξεσπάσουν, να μαλλιοτραβηχτούν και να κάνουν το κομμάτι τους. Καιρός να γλιτώσεις από αυτούς και ίσως το delete δεν αρκεί, αλήθεια, το block το σκέφτηκες;

2. Όλους αυτούς που γράφουν μια αρλούμπα και νομίζουν ότι έγιναν πολιτικοί επιστήμονες. Πραγματικά, στις τελευταίες τρεις κάλπες ανακάλυψα πόσους επιστήμονες είχα στο facebook, πόσα άτομα που παθιάζονται με τα πολιτικά, που ξέρουν το πραγματικό καλό του τόπου, που έχουν λύσεις για τα πάντα, που κάνουν προβλέψεις λες και μας νοιάζει η άποψη τους, που μπορούν να κρίνουν τους υπόλοιπους ψηφοφόρους, τα αντίπαλα κόμματα και το σύμπαν ολόκληρο. Είδα άτομα που δεν μπορούν να αρθρώσουν μια σοβαρή πρόταση, να εξαντλούν το word limit του facebook (πιστεύω πως υπάρχει κι αν όχι, σίγουρα θα πρεπε) να ποστάρουν την άποψη τους και ξεκινώντας με το πλέον αστείο '' επειδή κουράστηκα μ' αυτά που γράφετε, θα πω αυτό και δε θα ασχοληθώ άλλο'', κάνοντας βασικά ότι μπορούν ώστε να μας κουράσουν κι άλλο. Delete και στους πολιτικούς επιστήμονες λοιπόν!

3. Τα φρικιά του γυμναστηρίου. Check in από το δρόμο, από την είσοδο του γυμναστηρίου, σέλφι με το γυμναστή, με τις κοπέλες πριν το ομαδικό πρόγραμμα, με τα βαράκια, πάνω στο διάδρομο με ακουστικά και φυσικά λίγο πριν το ντους για να δείξουμε πόσο ιδρώσαμε. Αχ ναι κι όμως υπάρχουν και τέτοιοι, είναι πολλοί και ζουν ανάμεσα μας. Ωραία, γυμνάζεστε, το ξέρουμε. Μπράβο σας! Aφήστε όμως τα αποτελέσματα να μιλήσουν. Αλήθεια, τους κρατάς ακόμη αυτούς; Πες τους το αντίο επιτέλους και μην αγχώνεσαι, αν το πάρουν βαριά θα παρηγορηθούν με λίγη yoga.

4. Τους αγαπούληδες. Φιλιά, αγκαλιές, ζουζουνιές, σέλφι από την εκδρομή, αφιερώσεις σε επετείους, κοινές προφίλ φωτογραφίες με λεζάντα '' για πάντα μαζί'', τόσο μέλι δεν το αντέχει το προφίλ μου. Μας ενημερώνουν για κάθε βήμα τους, λένε πόσο πολύ αγαπούν ο ένας τον άλλο σε σχόλια και δε συμμαζεύεται. Αυτή η μάστιγα φυσικά δε γνωρίζει από αγόρια και κορίτσια, την πατάνε και τα δυο φύλα εξίσου. Αυτή κι αν είναι η χαρά του delete.

5. Τους μικροπωλητές. Προωθεί την επιχείρηση του μπαμπά του, προσπαθεί να ξεπουλήσει το ποδήλατο του θείου του, πουλάει κάτι τραπεζάκια και καρέκλες που του ξέμειναν από το φοιτητικό σπίτι, αλλά παράπονο δεν έχω και φωτογραφίες όλων των αντικειμένων βάζει συνέχεια και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει αρκετά συχνά. Ας μην προτρέχουμε, κάποια στιγμή μπορεί να βγάλει στο σφυρί κάτι που να ήθελα και γω να αγοράσω, μέχρι τότε όμως ας τον σβήσουμε για να βρούμε λίγο την ηρεμία μας μακριά από καταναλωτισμούς.

Σ’αγαπώ, αλλά σιχαίνομαι το προφίλ σου στο facebook!