Χαζεύοντας στην αρχική σου σελίδα στο facebook, βλέπεις άπειρες ενημερώσεις από τους διαδικτυακούς φίλους σου που περιγράφουν τι έκαναν τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους, τα ξαδέρφια τους, οι φίλοι τους, οι συγγενείς τους και οι ίδιοι. Πήγαν γυμναστήριο; Αγόρασαν καινούρια παπούτσια; Απέκτησαν αυτοκίνητο/μηχανή/σκάφος/τρακτέρ; Τα έφτιαξαν με το μεγάλο τους έρωτα; Χώρισαν και πονούν; Όλα είναι εκεί μπροστά σου, στην αρχική σου σελίδα.
Τα στάτους στο facebook - κι όμως!- λένε πολλά παραπάνω απ' όσα διαβάζουμε, δείχνουν πολλά για την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του ατόμου. Σε μια εποχή που ο άλλος θα κριθεί ΚΑΙ γι' αυτά που μοιράζεται στο facebook, ναι ένα απλό στάτους μπορεί να σημαίνει πολλά.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ψυχολόγων στο Brunel University του Λονδίνου, το στάτους μας στο facebook δείχνει αρκετά πράγματα - περισσότερα απ' όσα νομίζουμε τη στιγμή που πατάμε το πλήκτρο για δημοσίευση. Αφού λοιπόν εξετάστηκαν 555 στάτους αλλά και τα κίνητρα των ατόμων που τα πόσταραν, οι ψυχολόγοι κατέληξαν σε 5 βασικά χαρακτηριστικά των χρηστών: 1. εξωστρέφεια, 2. νευρωτισμός, 3. ειλικρίνεια, 4, τερπνότητα, 5. ευσυνειδησία.
Ναι ξέρω, τα παραπάνω δε σου λένε αρκετά ακόμη. Τα ευρήματα των ψυχολόγων δεν τελειώνουν εδώ, ανάλογα με το τι πράγματα αναφέρεις στο στάτους σου, μπαίνεις σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. Για παράδειγμα:
* Όσοι ποστάρουν για τα παιδιά τους είναι ευσυνείδητοι και διαρκώς σε εκγρήγορση.
* Όσοι αναφέρονται στην επικαιρότητα, στις τέχνες και στα πολιτικά, είναι ειλικρινείς και χρησιμοποιούν το προφίλ τους ως μέσο προβολής παρά επικοινωνίας.
* Όσοι ποστάρουν συχνά για τα προσωπικά τους, τη σχέση τους και τους συντρόφους τους ανά διαστήματα είναι άτομα που έχουν εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση.
* Όσοι καταγράφουν τα κατορθώματά τους, τις διατροφικές τους συνήθειες ή και κάτι από το γυμναστήριο είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους. Α και η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι αυτά τα ποστ είναι και αυτά που παίρνουν τα περισσότερα likes φυσικά!
* ενώ όσοι είναι εξωστρεφείς χρησιμοποιούν το facebook περισσότερο για να αλληλεπιδρούν, να ξεκινούν και να συνεχίζουν συζητήσεις.
Κι αυτό για σένα, που σ αγαπώ ... αλλά σιχαίνομαι το προφίλ σου στο facebook!