Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών με την πολύτιμη συνδρομή της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και την αρωγή των εκπαιδευτηρίων «Παιδαγωγική-Birds» συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Μια νέα πανδημία σε εξέλιξη: διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους».

Την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 17:00, στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Παλαιό Ταχυδρομείο, Φίλωνος 29, Πειραιάς)

Κεντρική ομιλήτρια, η διεθνώς αναγνωρισμένη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Laura Hill

Είσοδος ελεύθερη

Θα υπάρξουν μαρτυρίες ασθενών και των οικογενειών τους

Συντονίζει η Νίκη Κώτσου, δημοσιογράφος στη Real News και τον Real FM.

 

Τα Ανησυχητικά Στοιχεία και η Ελπίδα

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πλέον, χωρίς υπερβολή, η νέα σιωπηλή πανδημία, με το 7-8% του γενικού πληθυσμού να υπολογίζεται ότι νοσεί. Τα πορίσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς φανερώνουν πολύ μεγάλη αύξηση της νόσου σε παιδιά και εφήβους. Τα τελευταία δύο χρόνια τα ποσοστά νοσηλείας έχουν διπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με μελέτες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, η προσέλευση σε κέντρα θεραπείας έχει τριπλασιαστεί.

Είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου έξαρση των διατροφικών διαταραχών.

Μπορεί όλα τα παραπάνω στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο τα νέα εργαλεία που επιστρατεύει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έρχονται να δώσουν ελπίδα για πλήρη ίαση.

 

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η παρούσα έκρυθμη συνθήκη οδήγησε στην απόφαση για την άμεση στήριξη της κοινότητας. Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Κέντρου, Δρ. Μαρία Τσιάκα: «στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των ειδικών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις, με την αρχή να γίνεται από τον Πειραιά. Έχουμε, δε, τη μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε ως κεντρική ομιλήτρια την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Dr. Laura Hill, δημιουργό του πρωτοκόλλου θεραπείας το οποίο είναι βασισμένο στη νευροβιολογία και τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά προσωπικότητας (TBT-S)».

 

Πρόγραμμα  Ενημερωτικής Ημερίδας

 

«Μια νέα πανδημία σε εξέλιξη: Διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους»

Με επίσημη καλεσμένη την διεθνούς αναγνώρισης Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Dr. Laura Hill

 

  • 17.00 -17.05: Χαιρετισμός της Δρ. Μαρίας Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
  • 17.05.-18.10: «Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την έναρξη αλλά και την πυροδότηση των Διατροφικών Διαταραχών σε παιδιά και εφήβους, τι πρέπει να γνωρίζουν ειδικοί, εκπαιδευτικοί και γονείς;» Dr. Laura Hill, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ohio State University και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο University of California, San Diego.
  • 18.10 -18.45: «Ποιος ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών , σε παιδιά και εφήβους» Δρ. Μαρίας Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
  • 18.45-19.15: «Το μονοπάτι της ανάρρωσης, μια δύσβατη διαδρομή με αίσιο τέλος» Μαρτυρίες ασθενών  που ανάρρωσαν από διατροφικές διαταραχές.
  • 19.15-19.30: Διάλειμμα
  • 19.30- 20.00: «Εφηβεία και διατροφικές διαταραχές, ο ρόλος των Social Media στην ανάπτυξη και πυροδότηση της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας» Κώστας Μπλέτσος, Ψυχολόγος Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Σισμανογλείου Νοσοκομείου, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
  • 20.00-20.20: «Πώς βοήθησα το παιδί μου να νικήσει την νόσο» Μαρτυρίες γονιών με παιδιά που ανάρρωσαν από διατροφικές διαταραχές.
  • 20.20-20.45: «Η τροφή ως θεραπευτική αγωγή , ποιος ο ρόλος των διαιτολόγων στην θεραπεία των διατροφικών διαταραχών» Αλεξία Κατσαρού PhD, Διαιτολόγος και Ειρήνη Λυκουρέση MSc Διαιτολόγος, συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.
  • 20.45- 21.00: Ερωτήσεις -Συμπεράσματα -Κλείσιμο

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

                                                                                         

 

 

 

Με την υποστήριξη των εκπαιδευτηρίων «Παιδαγωγική-Birds».