Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δημοσιεύουμε στο facebook περισσότερα απ' όσα θα θέλαμε να ξέρουν οι άλλοι για μας. Το θέμα είναι ότι δεν το καταλαβαίνουμε εγκαίρως. Τουλάχιστον εγώ άργησα να καταλάβω ότι δε χρειάζεται να ανεβάζω φωτογραφίες κάθε μέρα, να κάνω check in όπου σταθώ κι όπου βρεθώ και να ενημερώνω τους facebook φίλους μου ακόμη και για το πότε πέρασα το τελευταίο μου μάθημα στη σχολή. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι που συνεχίζουν να ποστάρουν ακάθεκτοι. Τα φιλιά με το ταίρι τους γίνονται viral, εκδηλώσεις αγάπης γεμίζουν με σάλια το newsfeed σου, ενώ μπορείς να καταλάβεις ακόμη και το πότε μάλωσαν, μιας και πολύ εύκολα πετούν μια σπόντα δημόσια για να την πουν στον άλλο παρά να βρεθούν και να λύσουν το θέμα. Ζευγάρια σου λέει μετά.

Άραγε τα ζευγάρια που δείχνουν πιο αγαπημένα από ποτέ στο facebook είναι έτσι και στην πραγματικότητα; Κι αναρωτιέμαι, όταν παρουσιάζονται να έχουν τα ίδια χόμπι, τις ίδιες αντιλήψεις, τα ίδια ενδιαφέροντα, είναι και στ' αλήθεια τόσο κοντά όσο βλέπουμε; Σε έρευνα λοιπόν που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social Psychology οι ερευνητές ανέλυσαν τη στάση που είχαν 46 διαφορετικά ζευγάρια. Μέρος της έρευνας αποτέλεσαν τρεις ακόμη παράγοντες: 1. οι κοινοί φίλοι που είχαν στο facebook σε σχέση με το σύνολο των φίλων τους, 2. ο αριθμός των φωτογραφιών που είχαν μόνοι τους και με το ταίρι τους, 3. οι σελίδες που είχαν κάνει και οι δυο like συγκριτικά με τις άλλες που είχε κάνει ο ένας από τους δυο μόνο.

Η έρευνα έδειξε πως τα ζευγάρια που ήταν ευχαριστημένα με τη συγκεκριμένη επιλογή συντρόφου, αποκάλυπταν περισσότερα πράγματα για τη σχέση τους στο facebook. Περισσότερες φωτογραφίες, like σε ίδια πράγματα και σελίδες, posts, εκδηλώσεις αγάπης. Σε αντίθεση, όσες σχέσεις δεν ήταν στα καλά τους ή όταν κάποιος δεν ήταν απολύτως σίγουρος για το ταίρι του, απέφευγε κοινές φωτογραφίες ή δημοσιεύσεις που να μαρτυρούν το παραμικρό για τη σχέση. Ε μα, έχουμε κι ένα image, πως να το κάνουμε!

Άλλες έρευνες έχουν δείξει τα παρακάτω:

Όταν ερωτεύεσαι κάποιον ποστάρεις πολύ περισσότερο απ' όταν μπαίνεις στη σχέση. Κάπως έτσι το facebook να ξέρεις συλλέγει τα δεδομένα και ξέρει ακριβώς πότε είσαι σε σχέση, πότε βγαίνεις από σχέση και πότε ερωτεύεσαι. Το γιατί ποστάρεις συχνότερα όταν ερωτεύεσαι έχει κι αυτό την αιτιολογία του, απλά θέλεις να τραβήξεις την προσοχή του ατόμου που σου αρέσει κι βασικά αν το καταφέρνεις με 2-3 παραπάνω τραγούδια, τι να σου πω, μπράβο σου.

Όταν είσαι με το ένα πόδι εκτός σχέσης πάλι ποστάρεις συχνότερα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα είπαμε το facebook τα ξέρει όλα, ακόμη και ότι σε κάποια φάση που δεν είσαι καλά προσπαθείς να κερδίσεις την υποστήριξη από τους φίλους σου. Όταν η σχέση σου δεν πηγαίνει καλά ποστάρεις συχνά με αποκορύφωμα το χωρισμό. Χμμμ, το ξέρω ότι δε σου λέω κάτι καινούριο, αλλά το είχες παρατηρήσει;

Όσοι κάνουν επίδειξη της σχέσης τους στα social media δεν έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όπως έδειξε η έρευνα με τίτλο ''You can tell I'm in a relationship'', τα άτομα αυτά δεν νιώθουν σιγουριά μέσα στη σχέση τους και προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέμματα.

Άλλη έρευνα έδειξε πως άτομα που επιδεικνύουν τη σχέση τους αντλούν όλη τους την αυτοπεποίθηση από το ταίρι τους και μόνο.

Μωρέ, μήπως να μην αφήναμε τελικά το facebook να γνωρίζει τόσα για μας;