Ενα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η αγάπη. Όσο περνάνε τα χρόνια, λοιπόν, κάθομαι και σκέφτομαι με ποιους τρόπους μπορούμε να δείξουμε το συγκεκριμένο συναίσθημα στους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι στη ζωή μας. Σε αυτούς τους ελάχιστους οι οποίοι ξέρουμε ότι σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, είτε χαρούμενη είτε όχι, θα είναι δίπλα μας και θα μας προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη, στοργή, φροντίδα και γενικότερα όλη τους την αγάπη.

Για να είμαι ειλικρινής, όσο και αν αναρωτιέμαι δεν μπορώ να δώσω κάποια συγκεκριμένη απάντηση στον εαυτό μου. Μία αγκαλιά; Ένα δώρο; Μία έκπληξη; Ένα τηλέφωνο; Ένα μήνυμα; Ποια είναι στ’ αλήθεια η ιδανική πράξη ενδιαφέροντος. Με όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε σαν άνθρωποι, είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Αν το σκεφτείτε, καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αμέτρητες διαφορετικές καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές μας απομακρύνουν από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Για κάποιους μπορεί να είναι η σχολή, για κάποιους άλλους η δουλειά και για κάποιους άλλους ακόμα και η πεσμένη τους ψυχολογία, είναι μερικές από τις καταστάσεις, οι οποίες δεν τους αφήνουν να εκφραστούν όπως επιθυμούν.

Ωστόσο, όπως λένε «όποιος θέλει βρίσκει τρόπους, όποιος δε θέλει βρίσκει δικαιολογίες». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι κάποιες μικρές, απλές και καθημερινές ερωτήσεις, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένα «πώς ήταν η μέρα σου;», «πώς είσαι;», «πώς νιώθεις» δίνουν δύναμη και κάνουν τον άλλον να νιώθει πολύ όμορφα, καθώς αισθάνεται ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει τι συμβαίνει στη ζωή του. Βέβαια, όταν κάνουμε τις συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι απαραίτητο να περιμένουμε μία ολοκληρωμένη απάντηση και όχι ένα απλό «όλα καλά εσύ;». Το ζήτημα είναι να δούμε σε βάθος τι νιώθουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι και όχι απλά την επιφάνεια.

Εννοείται πως υπάρχουν -και πάντα θα υπάρχουν- μέρες που και εμείς οι ίδιοι δεν θα έχουμε όρεξη να ενδιαφερθούμε για κάποιον άλλον πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όμως, κανένας και τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Καθημερινά, είναι αναγκαίο να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας στους ανθρώπους που αγαπάμε, διότι δεν έχουμε ιδέα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Μία απλή ερώτηση δε θέλει ούτε χρόνο, ούτε προσπάθεια, αλλά αποτελεί πράξη αληθινής και απεριόριστης αγάπης.