Το ξεκίνημα μιας σχέσης είναι πάντα συναρπαστικό - αλίμονο κι αν δεν ήταν. Βλέπεις καρδούλες, αστεράκια και πεταλουδίτσες παντού, μιλάς διαρκώς γι΄αυτόν, περιμένεις τη στιγμή που θα τον δεις, με το που γυρίσετε σπίτια σας σου λείπει κιόλας (καλέ, πότε πρόλαβε;), μιλάτε όλη μέρα με μηνύματα, γελάς μόνη σου έτσι απλά χωρίς λόγο. Έλα εντάξει, δε χάζεψες ακόμη, έρωτα το λένε αυτό και ενθουσιασμό και ακόμη-δεν-τα-φτιάξατε-είναι-αρχή-χαλάρωσε-λιγάκι. Ανακαλύπτεις ένα νέο άτομο και μαζί του γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου - την καλύτερη version του, σιγά μην του γκρινιάξουμε από το 6ο ραντεβού, δε σφάξανε. Αγκαλίτσες όλη την ώρα, φιλάκια, τρυφεροπραγματάκια, *χλάπα χλούπα* όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε, ναι σας ξέρω εσας τα νέα ζευγάρια, σε ησυχία δε μας αφήνετε. Δε θέλω φυσικά να σας χαλάσω αυτό το ωραίο ροζ συννεφάκι που έχει θρονιαστεί πάνω από τα κεφάλια σας (καλά εντάξει,μπορεί να θέλω λιγάκι) αλλά ρε παιδιά, μήπως το προχωράτε πολύ γρήγορα το πράγμα;

Μόνη μου ρωτάω, μόνη μου απαντάω. Θα σας πω εγώ αν το πηγαίνετε πολύ γρήγορα, αν ...

1. Βλέπεστε κάθε μέρα για τον τελευταίο ένα μήνα (δηλαδή από το πρώτο σας ραντεβού και μετά). Τί πράγματα είναι αυτά; Βρε σεις, ζωή δεν έχετε; Χρειάζεστε σίγουρα ένα διάλειμμα ο ένας από τον άλλο, να βγαίνετε με φίλους ή και να μείνετε και λίγο σπίτι σας, δε βλάπτει κι αυτό. Αν είστε κάθε μέρα όλη μέρα μαζί, θα βαρεθείτε ο ένας τον άλλο πριν καν κλείσετε το δεύτερο μήνα.

2. Κάνετε σχέδια για το μέλλον (ένα χρόνο από τώρα). Προφανώς και όταν σου πει ο άνθρωπος ότι του χρόνου τέτοια εποχή έρχεται στην πόλη σας το αγαπημένο σας συγκρότημα, δεν μπορείς να γυρίσεις να του πεις '' σιγά μην είμαστε μαζί μέχρι τότε''. Μπορείς όμως να αποφύγεις να δεσμευτείς για κάτι τέτοιο ή να κλείσεις από τώρα εισιτήριο με την κάρτα σου ας πούμε. Εδώ δε γνωρίζεστε καλά καλά, τα σχέδια για το μέλλον σκέφτεστε;

3. Νιώθεις περίεργα όταν πρόκειται να μην τον δεις για μερικές μέρες. Σίγουρα καλύτερο από το Νο1 - αυτό σημαίνει ότι όντως περνάτε λίγο χρόνο ξεχωριστά. Νιώσε όσο περίεργα θες, αλλά κάθε μέρα δε χρειάζεται να τον βλέπεις. Αν βέβαια νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα απολύτως να κάνεις, ότι δε βρίσκεις κάτι άλλο να σ' ευχαριστεί ή ότι απλά κάθεσαι στο κρεβάτι σου μέχρι να έρθει η μέρα να βγείτε, τότε υπάρχει θέμα. Εξάρτηση να το πω;

4. Οι φίλες σου γκρινιάζουν ότι δε σε βλέπουν ποτέ. Κι αν είναι πραγματικές σου φίλες, τότε όντως θα στο πουν όταν το κακό θα έχει πλέον παραγίνει. Θα σε καταλάβουν αν χαθείς τον πρώτο καιρό της σχέσης, αν δεν έχεις όσο ελεύθερο χρόνο είχες παλιά για εκείνες, αλλά το να μην τις βλέπεις καθόλου είναι απαράδεκτο.

5. Έχεις ξοδέψει άπειρα χρήματα για κλήσεις, μηνύματα, καφέδες και τα σχετικά. Να ερωτευτείς είπαμε, όχι να βγεις τόσο εκτός προγράμματος. Αν μια σχέση σου τρώει τόσα χρήματα από το μηνιαίο σου μπάτζετ, για πόσο καιρό νομίζεις ότι θα αντέξεις μέσα σ' αυτή; Σημαίνει ότι δεν αφιερώνεις τίποτα για τον εαυτό σου, ούτε χρόνο ούτε χρήματα. Κακό αυτό.

6. Έχουν αλλάξει τα ενδιαφέροντα σου. Δεν κάνεις πλέον τίποτα για σένα, παράτησες το γυμναστήριο, το διάβασμα, το τρέξιμο, έστω και τις σειρές που έβλεπες. Ξαφνικά βλέπεις μπάλα, παίζεις στοίχημα, καπνίζεις και πίνεις όσο δεν είχες πιει σε όλη σου τη ζωή. Χμμ..

7. Έχεις μείνει πίσω στη σχολή/δουλειά. Άσε να μαντέψω, στη σχολή έχεις να πατήσεις κανένα μήνα και βάλε και όσο για τη δουλειά, έλειψες τόσες πολλές φορές που δε θυμούνται καν ότι δουλεύεις εκεί. Αναρωτιέμαι, κι εκείνος τα ίδια κάνει;

8. Έχετε πει ήδη σ' αγαπώ. ΟΡΙΣΤΕ; Πότε πρόλαβες και τον αγάπησες παιδάκι μου;

9. Έχετε κάνει τα πάντα. Μόνο ταξίδι στο εξωτερικό δεν έχετε προλάβει να πάτε σ' ένα μήνα. Δηλαδή τί άλλο θα έχετε να περιμένετε πια; Γάμους και γεννητούρια; Μα εσείς χαλάτε όλη τη μαγεία της πρώτης φάσης της σχέσης, που γνωρίζεις σιγά σιγά τον άλλο, τον συνηθίζεις, σε μαθαίνει, τον μαθαίνεις - έμφαση στο σιγά σιγά.

10. Γνωρίσατε ο ένας τους γονείς του άλλου. Αν έγινε τυχαία (όσο τυχαία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο δηλαδή), άντε να το δεχτώ. Αν θέλατε να γνωριστείτε οικογενειακώς από τον πρώτο κιόλας μήνα, ίσως το βλέπετε πιο σοβαρά απ' ότι θα έπρεπε. Μπορεί να σας βγει και σε καλό, αλλά η υπερβολική βιασύνη δε βοηθάει σε τέτοια θέματα.