Ειδικά όταν πρόκειται για ερωτικές σχέσεις, το να μπορείς να εμπιστευτείς τον άλλο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη υπάρχει ένα κενό, λείπουν τα θέμελια εκείνα που χρειάζεσαι για να χτίσεις μια σωστή σχέση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και σε διάφορες άλλες καταστάσεις (βλέπε απόσταση). Για μένα, μια σχέση χωρίς ίχνος εμπιστοσύνης είναι χαμένη υπόθεση, είτε πρέπει να βρεις τον τρόπο να τον εμπιστευτείς, είτε τον τρόπο ώστε να τον χωρίσεις. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία, ξέρεις μωρέ του να εμπιστευτείς 100% κάποιον, μοιάζει δύσκολη και τρομακτική. Όταν όμως πετύχει σου λύνει τα χέρια και σε ανακουφίζει (κι αυτόν βέβαια). Περιττό να στο πω, αλλά αν κάποιος πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου στο παρελθόν, ετοιμάσου να περνάς τους πάντες από χίλια κύματα από δω και πέρα μέχρι να τους εμπιστευτείς στ'αλήθεια.

Τι πρέπει να κάνεις αν νιώθεις πως δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς;

1. Να του μιλήσεις με ειλικρίνεια γι΄αυτό που νιώθεις. Το ίδιο θα ήθελες να κάνει κι αυτός και το ξέρεις. Ειλικρίνεια ζητάς από εκείνον, το ίδιο πρέπει να λαμβάνει κι εκείνος από εσένα. Μην το παίζεις κουλ αν μέσα σου βασανίζεσαι από αβεβαιότητα και ερωτηματικά. Μήπως θα ήθελες να σταματήσει να σε εμπιστεύεται κι εκείνος;

Μια σωστή κουβέντα του τη σωστή στιγμή μπορεί να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην εμπιστοσύνη.

2. Ζήτα του να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Ναι okay αυτό συνήθως δεν το ζητάς, απλά συμβαίνει. Στην περίπτωση σου όμως μπορείς να το ζητήσεις ευγενικά ώστε να βοηθηθείς. Δεν μπορεί συνέχεια να σου αποδεικνύει πράγματα, γιατί θα καταντήσει κουραστικό αλλά αν τον ενδιαφέρει να σε κρατήσει, θα πει ή θα δείξει αυτά που χρειάζεσαι.

3. Δώσε χρόνο στη σχέση σας. Δε σημαίνει ότι θα εμπιστευτείς τον άλλον από το πρώτο λεπτό επειδή μπήκες σε σχέση μαζί του. Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να το πετύχεις. Όσο το κυνηγάς, δε θα σου έρχεται. Let it be.

4. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου πρώτα. Μπορεί η αιτία να βρίσκεται μέσα σου και όχι σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα όπως (θα ήθελες να) νομίζεις. Ενδέχεται να έχεις πολλές ανασφάλειες που να σε εμποδίζουν γενικά να εμπιστευτείς άτομα εύκολα, μπορεί κρίνοντας από σένα να θεωρείς ότι είναι πολύ εύκολο να κοροϊδέψεις τον άλλο. Αλήθεια, εσύ θεωρείς τον εαυτό σου άξιο εμπιστοσύνης;

5. Μην το πολυσκέφτεσαι. Αν είναι να τον εμπιστευτείς όσο χρειάζεσαι, αυτό θα συμβεί φυσικά. Από την άλλη, αν τσεκάρεις κάθε του λέξη ή πράξη έτσι ώστε τον βγάλεις είτε ψεύτη είτε άξιο εμπιστοσύνης, δε θα ηρεμήσεις λεπτό και θα περνάς τη σχέση σου από ένα διαρκή έλεγχο. Δεν το θέλουμε αυτό!

xx