Κι εκεί που όλες οι φίλες σου κάνουν ενόργανη γυμναστική ή βόλεϊ ή pilates ή απλά πάνε για καφέ, εσύ θέλεις να ασχοληθείς με κάτι πιο δυναμικό και ιδιαίτερο. Μα καράτε φυσικά.

«Καράτε για κορίτσια δεν πάει». Το μυαλό σου και μια λίρα, που λέει και η γιαγιά μου!

«Το καράτε προσφέρει στα κορίτσια ό,τι προσφέρει και στα αγόρια. Πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, υγεία, αυτοάμυνα. Τα κορίτσια, με άλλα λόγια, το ‘χουν πιο πολύ ανάγκη, ειδικά στους τομείς της αυτοάμυνας και της σιγουριάς για τον εαυτό τους», μας εξηγεί ο sensei (δάσκαλος καράτε στην ιαπωνική γλώσσα), Χρήστος Γεωργακόπουλος.

Το καράτε στα ιαπωνικά σημαίνει «άδειο χέρι», που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη.

Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, το Shito-Ryu και το Uechi-Ryu και το Shidokan.

«Όλα τα στιλ καράτε σου δίνουν πολλά παραπάνω από την άσκηση που σου προσφέρει. Πρόκειται για πολεμική τέχνη. Η πνευματικότητα και με τη γυμναστική πάνε μαζί, όχι χώρια», αναφέρει ο sensei.

Η πειθαρχία στο καράτε έρχεται με τη μορφή της εστίασης, της συγκέντρωσης και του σεβασμού. Αυτές οι αρετές μεταφέρονται και σε άλλες πτυχές της ζωής μας συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς στο σχολείο, τη σχολή ή τη δουλειά μας. Μερικοί ανησυχούν για το πώς η διδασκαλία αυτών των τεχνών θα ενισχύσει την αίσθηση της βίας και θα βοηθήσει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βλάπτουν τους άλλους. Σύμφωνα με έρευνες, το καράτε επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο. Οι τέχνες αυτές εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα διότι βοηθούν στη μείωση στρες, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τον έλεγχο και διδάσκουν το σεβασμό προς τους άλλους.

Καλή η πνευματικότητα θα μου πεις, αλλά κάνα κιλό θα χάσω;
«Στο καράτε κάνεις σκληρή προπόνηση. Ζέσταμα στην αρχή και διατάσεις, έπειτα κυρίως αεροβική και λιγότερα συχνά βάρη. Πρόκειται για κανονική γυμναστική, ουσιαστικά», μας λέει ο sensei.

Ε τι άλλο θες κοπελιά;