Σεμινάριο με θέμα «Ο Τσέχωφ μέσα από τα διηγήματά του» θα πραγματοποιήσει η ηθοποιός Άννα Βαγενά στο θέατρο «Μεταξουργείο». Η ίδια μας λέει ότι λατρεύει τον Τσέχωφ και ότι τον θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους ψυχογράφους της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα δε διηγήματά του είναι υπέροχα προπλάσματα των θεατρικών του έργων.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο υποκριτικής αλλά και δραματουργίας που απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του θεάτρου. Βασίζεται σε εμπνευσμένες ιδέες της Άννας Βαγενά, εφαρμόσιμες στο ονομαζόμενο «αφηγηματικό θέατρο», με στόχο οι νέοι καλλιτέχνες να εκπαιδευτούν στον δύσκολο αυτόν τομέα, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εκείνες τις τεχνικές, που στο μέλλον θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστούν σωστά.

Το αφηγηματικό θέατρο, είναι ένα μικτό είδος θεάτρου με αφήγηση και δράση. Έρχεται από πολύ παλιά και θα μπορούσε να αναζητήσει κανείς τις ρίζες του στα Ομηρικά Έπη, στους τροβαδούρους του Μεσαίωνα, στη Βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στα Δημοτικά ποιήματα, στους λαϊκούς παραμυθάδες, ακόμα και στα παραμύθια και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων μας, που είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αυτού του είδους.

Η Άννα Βαγενά έχει τεράστια εμπειρία σε αυτό το είδος θεάτρου και τους θεατρικούς μονολόγους. Είναι η πρώτη ηθοποιός, μαζί με την Άννα Κοκκίνου, που ασχολήθηκε ήδη από το 1999 με τον αφηγηματικό θεατρικό μονόλογο, κυρίως πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα. Ερμήνευσε την «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου (η μακροβιότερη παράσταση στην Ελλάδα με τον ίδιο πρωταγωνιστή, που παίζεται 24 συναπτά χρόνια), τον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, το «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, «Το Θεσσαλικό μου Θέατρο» με την υπογραφή της ίδιας και «Το μπουφάν της Χάρλεϋ» του Βασίλη Κατσικονούρη.

Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης στο τέλος των μαθημάτων. Αυτό είναι μια πρακτική που εφαρμόζει η Άννα Βαγενά, δηλαδή η δουλειά των σεμιναρίων να γίνεται παράσταση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, θα δοθούν στο θέατρο «Μεταξουργείο», στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, παραστάσεις ενός άλλου σεμιναρίου, που μόλις ολοκληρώθηκε πάνω σε διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου, με τίτλο «Είμαι απών».

 

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις!
 

Σεμινάριο Αφηγηματικού Θεάτρου «Ο Τσέχωφ μέσα από τα διηγήματά του»

Εισηγήτρια: Άννα Βαγενά

Έναρξη σεμιναρίου: 10 Φεβρουαρίου 2024

Διάρκεια: 3 μήνες (έως και 27 Απριλίου)

Διεξαγωγή: Κάθε Σάββατο από τις 12:00 έως και τις 16:00

Πού: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Τ.Κ: 104 36

Κόστος συμμετοχής: 100ευρώ/μήνα, πλέον ΦΠΑ. Πληρωμή διδάκτρων σε 3 ισόποσες δόσεις. Με την εγγραφή καταβάλλεται η πρώτη δόση, 100ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο του θεάτρου Μεταξουργείο:  210-5234382 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 έως 14:00) ή μέσω email στο: diadromi@otenet.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το Σεμινάριο θα βρείτε στη συνέντευξη της κ. Βαγενά, που δημοσιεύθηκε στο  https://www.monopoli.gr/2023/09/21/stin-poli/seminaria-dialexeis/716257 με αφορμή τον πρώτο κύκλο.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέατρο Μεταξουργείο θα βρείτε εδώ:  https://www.metaxourgeiotheatre.gr/

Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης στο τέλος των μαθημάτων.

Επίσης, εκδίδεται βεβαίωση συμμετοχής.

Ας σημειωθεί ότι το Θέατρο «Μεταξουργείο» διαθέτει για τις ανάγκες του σεμιναρίου και των παραστάσεων, εκτός από πλήρη τεχνικό εξοπλισμό, πλούσιο βεστιάριο, φροντιστήριο και σκηνικά, για την αρτιότερη και επαγγελματική παρουσίαση των παρατάσεων.