Αν σου αρέσουν τα ρούχα σε γεωμετρικές  γραμμές, τα σκούρα χρώματα, τα υφάσματα που αγκαλιάζουν το σώμα ενώ καλύπτουν τις ατέλειες και γενικά τα ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις θηλυκή και όμορφη, τότε η Athina Korda είναι μια σχεδιάστρια που πρέπει να γνωρίσεις.

Τη συναντήσαμε στο ατελιέ της στο κέντρο της Αθήνας και μας αποκάλυψε (μεταξύ άλλων) ποιο είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για να ανακαλύψεις ποιο είναι τελικά το δικό σου, προσωπικό στυλ.

Ποια είναι η γυναίκα που έχεις στο μυαλό σου όταν σχεδιάζεις;

Η γυναίκα που με εμπνέει είναι δυναμική, με έντονη προσωπικότητα, έχει πολλούς ρόλους και  είναι πολύ δραστήρια, αλλά μέσα σε όλα αυτά δεν σταματάει να είναι θηλυκό και να την ενδιαφέρει να αρέσει.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο κορίτσι που ακόμα ψάχνει να βρει ποιο είναι το στυλ του;

Να ακολουθήσει τον εαυτό της και να μην παρασύρεται. Σήμερα χάρη στο ίντερνετ, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να δει κανείς δεκάδες διαφορετικές απόψεις για το στυλ και τη μόδα. Όμως το σημαντικό είναι να προσαρμόσεις αυτά που βλέπεις σ’ αυτό που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να βλέπεις τον εαυτό σου κι όχι τη φίλη σου που φοράει τέτοια ρούχα ή μια fashion blogger. Και να έχει υπόψη πως σε αυτή τη φάση της ζωής της που ενδεχομένως θα αρχίσει να σπουδάζει ή θα ξεκινήσει μια δουλειά, είναι αναπόφευκτο να δει το στυλ της να αλλάζει. Όλες οι σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας βρίσκουν τον τρόπο να εκφράζονται και μέσα από την εμφάνισή μας.  Γιατί τελικά το στυλ είναι η έκφραση του εαυτού μας. Όμως συχνά ακολουθούμε τυφλά τη μόδα και ξεχνάμε το προσωπικό μας στυλ. Προσωπικά, είμαι εντελώς αντίθετη σ’ αυτό.  

Όταν δημιουργείς δεν επηρεάζεσαι από το τι έχουν καθιερώσει ως μόδα οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού;

Επηρεάζομαι, αλλά προσπαθώ να προσαρμόσω τις τάσεις στο δικό μου ύφος. Εξάλλου, πρέπει να είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να υποστηρίξουν τα look που βλέπουν στις πασαρέλες. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι στη μόδα μπορούμε να το φορέσουμε όλες. Θα το φορέσουμε, εάν μας αρέσει, αλλά προσαρμοσμένο στο δικό μας σώμα και στο προσωπικό μας στυλ.

Είναι το στυλ και ζήτημα χρημάτων;

Όχι! Έχω δει στο δρόμο κοπέλες να φοράνε T-shirt και τζην και να είναι τόσο όμορφα συνδυασμένα με τα αξεσουάρ ή το πανωφόρι τους που πραγματικά ζήλεψα το στυλ τους!

Πόσο άλλαξε η κρίση τη σχέση μας με τη μόδα;

Νομίζω ότι η κρίση έκανε πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν  περισσότερο κάτι εναλλακτικό και ιδιαίτερο στο χώρο της μόδας, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Μέσα στην απαισιοδοξία και την πίεση που ζούμε όλοι καθημερινά, κάποιοι επιλέγουν να «ξεσπάσουν» δίνοντας χρήματα για να αγοράσουν ένα ρούχο που θα τους φτιάξει τη διάθεση. Από την άλλη, υπήρξε μια αλλαγή στην επιχειρηματική διαδικασία, καθώς πολλά καταστήματα ρούχων σταμάτησαν για οικονομικούς λόγους να κάνουν εισαγωγές ρούχων από το εξωτερικό κι άρχισαν να αναζητούν Έλληνες σχεδιαστές που έχουν κάτι να πουν. Πλέον, εκτιμάται το γεγονός ότι ένα ρούχο είναι ελληνικής ραφής και δεν είναι, για παράδειγμα, κινέζικο. Συνήθως, αυτή είναι και η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν: «πού τα ράβεις τα ρούχα σου;». Τα δικά μου ράβονται στην Ελλάδα και πολύ λυπάμαι που δεν υπάρχουν πια τόσες πολλές βιοτεχνίες με ελληνικά υφάσματα ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε αποκλειστικά με ελληνική πρώτη ύλη.

Εσύ αποφάσισες να ξεκινήσεις την εταιρεία σου μέσα στην κρίση. Το μετάνιωσες; Θα συνιστούσες σε κάποιον να τολμήσει να ακολουθήσει το όραμά του ακόμα και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες;

Η κρίση μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω πολύ περισσότερα πράγματα και να γίνω πιο δυνατή. Με ανάγκασε να εμπλακώ προσωπικά σε κάθε στάδιο της δημιουργίας των ρούχων μου. Επειδή όλα γύρω μας είναι ρευστά εξαιτίας της κρίσης, αναγκάζεσαι να ελίσσεσαι και να μην καθησυχάζεις και μέσα απ’ αυτό γίνεσαι πιο δημιουργικός. Επιπλέον, τώρα έχεις μια πιο καθαρή εικόνα για το αν αρέσει η δουλειά σου, γιατί πλέον ο κόσμος επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τι θα αγοράσει.

Τι προτείνεις για τον ερχόμενο χειμώνα;

Η χειμερινή συλλογή μου έχει σκούρα χρώματα, κυρίως μαύρο, γκρι, μπλε και μπορντό. Φέτος το μπλε είναι πολύ μεγάλη τάση, όπως και το μπορντό που είναι ιδιαίτερα βολικό χρώμα γιατί συνδυάζεται με πολλά. Γενικά, πάντα προτιμώ τα σκούρα χρώματα γιατί αποπνέουν ένα μυστήριο . Για πρώτη φορά, σ’ αυτή την κολεξιόν έχω βάλει λεπτομέρειες από γούνα και από δερματίνη. Σχεδιάζω τα ρούχα έτσι ώστε να μπορείς να τα φορέσεις από το πρωί με ένα ζευγάρι μπότες ή μποτάκια και να μεταμορφώνονται σε πιο βραδινά εάν τα φορέσεις με γόβες και προσθέσεις έντονα αξεσουάρ. Στόχος μου είναι να τονίσω τα όμορφα σημεία μιας σιλουέτας και να αφαιρέσω οπτικά κάποιες αδυναμίες.

Ποιο ρούχο θεωρείς πολύ hot αυτό το χειμώνα και πώς το προτείνεις εσύ;

Αυτή τη σεζόν θα δούμε πολύ δερματίνη, σε παντελόνια, κολάν, σακάκια... Αυτό που έχω να συμβουλέψω όσες θέλουν τα φορέσουν το συγκεκριμένο υλικό είναι να φροντίσουν να είναι πολύ καλής ποιότητας, ιδιαίτερα εάν χρειαστεί να το φορέσουν από  το πρωί μέχρι το βράδυ. Στη δική μου συλλογή έχω παντελόνια από ελαστική δερματίνη αλλά και πολλές λεπτομέρειες από το συγκεκριμένο υλικό σε διάφορα ρούχα.

Υπάρχει κάποιος ξένος σχεδιαστής που θαυμάζεις;

Ο αγαπημένος μου δυστυχώς έχει πεθάνει. Είναι ο Alexander McQueen ο οποίος θεωρώ ότι ήταν πολύ κοντά στο δικό μου ύφος. Ωστόσο, αυτό που με μαγεύει σε κάθε δημιουργό, Έλληνα ή ξένο, είναι η πρωτοπορία.

Στοχεύεις σε μια καριέρα στο εξωτερικό;

Ναι, θέλω πολύ να βγάλω τη δουλειά μου στο εξωτερικό. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να δω τι μπορώ να καταφέρω σε μια τόσο μεγάλη αγορά. Στην αρχή, η πρόκληση είναι να ενταχθείς μέσα στην ομάδα των Ελλήνων σχεδιαστών που θαυμάζεις. Μετά από αυτό αναπόφευκτο είναι να θέλεις να δοκιμαστείς και στο εξωτερικό.

Η Athina Korda παρουσιάζει τη συλλογή της Άνοιξη/Καλοκαίρι 2015  με τίτλο "Gold scans" στις 25 Οκτωβρίου 2014 στην 16th Athens Exclusive Designers Week by Coca Cola, στις 9:30μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλίστικής (Συγγρού 103-105). After show party στις10¨30 μ.μ. στο Shamone (Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι @Κεραμεικός). 

Ρούχα της μπορείς να βρεις σε επιλεγμένες μπουτίκ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπες στο site της ή επικοινώνησε με το ατελιέ της στο 2117109024