Πολλές γυναίκες, στη διάρκεια της ζωής τους, εμφανίζουν διαταραχές στον κύκλο τους. Οι λόγοι διάφοροι, και τις περισσότερες φορές όχι ιδιαίτερα σημαντικοί.

Εάν κι εσύ τον τελευταίο καιρό έχεις διαπιστώσει καθυστέρηση ή άλλου είδους αλλαγές στον κύκλο της περιόδου σου, και φυσικά έχεις απορρίψει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, τότε πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου, μήπως είναι κάποιο πρόβλημα ορμονικό (πολυκυστικές ωοθήκες, πρόβλημα θυροειδούς κ.α.).

Φοβάσαι την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο; Χαλάρωσε, θα στα πούμε όλα εμείς!

Εάν δεν είναι κάτι ορμονικό, τότε ίσως είναι κάτι από τα παρακάτω:


1.    Έχεις πολύ άγχος

Το στρες είναι υπεύθυνο για πάρα πολλά αρνητικά πράγματα στην καθημερινότητά μας –και στις διαταραχές περιόδου. Το άγχος ή ένα δυσάρεστο ξαφνικό συμβάν, μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό και έτσι να «μπλοκάρει» την περίοδό σου.

8 μύθοι για την περίοδο που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις!

2. Κάνεις εξαντλητική δίαιτα


Μια εξαντλητική δίαιτα, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει κάποια τροφική διαταραχή ή ασθένεια που οδηγεί σε χαμηλό δείκτη σωματικής μάζας, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ωορρηξία καθώς και να μεταβάλλει τη ποσότητα και τη διάρκεια της περιόδου.

Περιμένεις περίοδο και είσαι χάλια; 5 τρόποι για να καταπολεμήσεις το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

3.    Δεν παίρνεις σωστά τα αντισυλληπτικά σου


Προσοχή με τα αντισυλληπτικά! Ενημερώσου από το γυναικολόγο σου πότε και πως θα τα παίρνεις και πρόσεχε μην «πηδάς» τις ημέρες, γιατί κάτι τέτοιο, μπορεί να σε κάνει άνω-κάτω.

4.    Ταξιδεύεις συνέχεια

Εάν η δουλειά σου περιστρέφεται γύρω από τα ταξίδια (για παράδειγμα είσαι αεροσυνοδός κτλ), τότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να επηρεάζεται αρνητικά η περίοδός σου και να έχεις πρόβλημα.

Δες εδώ 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την περίοδό σου....


5.    Κάνεις πολύ σκληρή προπόνηση

Εάν είσαι αθλήτρια και κάνεις πρωταθλητισμό ή εάν γενικά έχεις εντείνει το πρόγραμμα προπόνησής σου, πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι η έντονη καθημερινή άσκηση μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σου.

Δες εδώ 6 πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στις ορμόνες σου.