Περιμένω περίοδο και έχω τα νεύρα μου! Θα αδιαθετήσω σε λίγες μέρες γι'αυτό με έχει πιάσει μια λαιμαργία» και πολλές άλλες τέτοιου είδους φράσεις τις έχουμε πει, τις έχουμε ακούσει από φίλες, συμμαθήτριες, αδερφές και όλο το γυναικείο πληθυσμό. 


Ναι, η προσμονή για την περίοδο φέρνει λιγούρα, πόνο στο στήθος, κράμπες, νεύρα και πολλά πολλά άλλα ...δυσάρεστα επακόλουθα για εμάς και για τους ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο(PMS) μάλλον δημιουργήθηκε για να μας.... τιμωρήσει, λες και δεν έφταναν οι πέντε μέρες περίοδος, οι πόνοι την κοιλιά, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και ό,τι περνάει μια γυναίκα στη ζωή της.

 


Όπως και να έχει, η δυσαρέσκεια λίγο πριν έρθει η περίοδος -αλλά και όταν έρχεται- είναι σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να καταπολεμηθεί. Πως;

1. Κάνε οπιαδήποτε μορφή άσκησης

Δεν εννοώ να ανέβεις μια βουνοπλαγιά σαν τρελή- ούτως ή άλλως αισθάνεσαι πολύ κουρασμένη για αυτό. Η βαριά και έντονη άσκηση μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνες, πάντως, η ήπια σωματική άσκηση, η γιόγκα, το stretching, και το περπάτημα κάνουν καλό στο σώμα μας και λιγοστεύουν τα συμπτώματα του PMS όπως οι κράμπες. 

2. Πάρε κάποιο αναλγητικό / σπασμολυτικό φάρμακο με τη σύμφωνη γνώμη  του γιατρού (ή της μαμάς)


Σίγουρα τα χάπια δεν είναι πανάκεια, αλλά εάν δεν μπορείς ούτε να σταθείς από την αδιαθεσία, τότε δεν έχεις παρά να πάρεις ένα φάρμακο για να γίνεις καλά.

3. Πρόσεχε τι τρως


Όταν περιμένεις περίοδο, έχεις ένα φούσκωμα και μια δυσαρέσκεια στην κοιλιά, οπότε δεν χρειάζεται να το επιδεινώσεις τρώγοντας βαριά φαγητά όπως όσπρια ή αναψυκτικά. Οι ειδικοί  λένε πως το πολύ νερό κάνει και σε αυτή την περίπτωση καλό. Οι μπανάνες, ο ανανάς και το τζίντζερ βοηθούν πολύ την κοιλιά σου, οπότε επίλεξέ τα.

4. Φάε όσο θέλεις ( για μία- δύο μέρες, ε;;) 

Δεν εννοώ να τρως σαν να μην υπάρχει αύριο, αλλά έχουμε τύψεις τις υπόλοιπες 25 μέρες του μήνα, δε θα έχουμε και όταν περιμένουμε περίοδο. Σοκολάτα; Σοκολάτα. Εάν είναι αυτό που θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, τότε τι το συζητάμε;

5. Κάνε κάτι που θα σου αποσπάσει την προσοχή


 Για κάποια κορίτσια είναι το φαγητό, για κάποια άλλα η άσκηση, το διάβασμα ή η τηλεόραση. Κάνε ό,τι εσύ προτιμάς, ώστε να φύγει το μυαλό σου από όλη αυτή τη δυσαρέσκεια της προσμονής της περιόδου. Και μη μασάς! Περίοδος είναι, θα περάσει!