Αρχικά, να πω ότι το χρωστούσα στην Cameron Diaz να την χαντακώσω για κάτι από τότε που τα είχε με τον Justin (προς θεού, τον Timberlake) και πολύ με είχε πειράξει. Κι αυτή έχει ακμή, κι εγώ είχα, κι εσύ είχες, κι όλες μας λίγο ή πολύ, για μεγάλο ή μικρότερο διάστημα θα περάσουμε αυτό το μαρτύριο. Σπυράκια, μαύρα στίγματα, φραγμένοι πόροι και πάει λέγοντας. Ω ναι, μέσα στη ζωή είναι κι αυτά.

Ας δούμε λοιπόν τους διαφορετικούς τύπους ακμής για να δούμε με τι έχουμε να κάνουμε τέλος πάντων!

1. Μαύρα στίγματα. Ξέρεις μωρέ, αυτά που εμφανίζονται στη μύτη σου και τα παρατηρείς πολύ καλύτερα αν κολλήσεις τη μούρη σου στον καθρέφτη. Πόσο μου τη δίνουν δε λέγεται! Οι πόροι σου είναι φραγμένοι από συγκεντρωμένη λιπαρότητα και αυτή η συγκεντρωμένη λιπαρότητα εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ε μετά είναι να απορείς κιόλας γιατί είναι μαύρα αυτά τα στίγματα; Ναι θα μπορούσες να απομακρύνεις τη λιπαρότητα με τα δάχτυλα σου (καθόλου επαγγελματικό), αλλά κανείς δε θα σου υποσχεθεί πως δε θα μολυνθείς. Οπότε, προτείνω ένα πολύ καλό scrub για το πρόσωπο - αν και για τα μαύρα στίγματα να ξέρεις δεν μπορεί να κάνει θαύματα, καλό καθάρισμα με λοσιόν πριν πας για ύπνο και βαθύ καθαρισμό προσώπου μια φορά το χρόνο.

2. Άσπρα στίγματα. Σαν λευκές τελίτσες στο πηγούνι, στο μέτωπο και τα μάγουλα σου. Όπως και τα μαύρα στίγματα ακριβώς, με μόνη διαφορά πως εδώ πρόκειται για φραγμένους πόρους, τόσο φραγμένους που τα κύτταρα του δέρματος αναπτύχθηκαν πάνω από τα στίγματα και τα έκλεισαν στο εσωτερικό τους. Χρειάζεται καλό πλύσιμο προσώπου, ένα ακόμη καλύτερο σέρουμ, καθάρισμα μετά από έστω και ίχνος μακιγιάζ και κυρίως απόφυγε να τα σπας - όσο πειρασμός κι αν είναι.

3. (εσωτερικό) Σπυράκι. Μοιάζει με εξόγκωμα και πρόκειται για μόλυνση στο δέρμα σου - τα λευκά αγγεία του αίματος "τρέχουν" στο σημείο για να σώσουν ό,τι μπορούν και να το αποτέλεσμα! Το σημείο τότε γίνεται πιο κόκκινο και ευαίσθητο από ποτέ. Τι μπορείς να κάνεις; Μια ωραιότατη μάσκα προσώπου ή να χρησιμοποιήσεις προϊόντα που να περιέχουν πράσινο ή λευκό τσάι. Α μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κρέμα που να περιέχει κορτιζόνη - να θυμάσαι πως πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτό το σπυράκι σαν να ήταν τσίμπημα από κουνούπι.

4. (εξάνθημα) Σπυράκι. Η' αλλιώς σπυράκι special. Βρίσκεται πάνω από το δέρμα σου, κι έχει και πύον κι απ' όλα. Πονάει μερικές φορές, δύσκολα το καλύπτεις με makeup κι αν θελήσεις να το σπάσεις (ρισκάροντας να αφήσει σημάδι) πρέπει τουλάχιστον να περιμένεις να δημιουργηθεί αυτή η λευκή (μολυσμένη) επιφάνεια - όχι ότι αυτό είναι φρόνιμο, αλλά μειώνει το κακό που θα έκανες αν το έσπαγες πριν καν ''ωριμάσει''. Οποιαδήποτε κρέμα με αντιβακτηριακή δράση είναι αναγκαία, καθώς και να έχεις πολύ πολύ (πολύ πολύ πολύ) καθαρά δάχτυλα ή εργαλεία όταν επιχειρήσεις το σπάσιμο.

5. Κυστική ακμή. Αν οι προηγούμενες περιπτώσεις σου φάνηκαν κάπως, αυτή εδώ να ξέρεις της νικάει όλες. Το πρόβλημα σ' αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλο, πιο βαθύ, πιο γενικευμένο και ζόρικο. Καλύπτει σχετικά μεγάλη έκταση του δέρματος σου, προκαλεί έντονο κοκκίνισμα της περιοχής και απαιτεί ειδική θεραπεία από δερματολόγο. Μπορεί να χρειαστείς από σέρουμ μέχρι φαρμακευτική αγωγή, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος σου, το μέγεθος του προβλήματος κλπ.