Τα έχεις ακούσει σε συζητήσεις φίλων, σου τα έχει πει η γιαγιά σου, τα έχεις διαβάσει σε αμφιβόλου ποιότητας blogs. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσεις να τα πιστεύεις! Αναφερόμαστε φυσικά στα ψέματα που έχεις ακούσει κατά καιρούς για την περίοδο.

Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι;

 Μύθος πρώτος: Πρέπει να έχεις κάνει σεξ για να βάλεις ταμπόν

Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Οι κοπέλες που δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές μπορούν κανονικά να χρησιμοποιήσουν ταμπόν στις δύσκολες μέρες, χωρίς το φόβο μην σπάσουν τον παρθενικό υμένα. Απλά, πρέπει να είναι προσεκτικές. Δες εδώ τι λάθη κάνουν οι γυναίκες με το ταμπόν.

Μύθος δεύτερος: Εάν δεν σου ήρθε περίοδος αυτό τον μήνα, είσαι έγκυος!


Οι διαταραχές στην περίοδο είναι συχνό φαινόμενο, συμβαίνουν σε πολλές γυναίκες και οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση. Σίγουρα, το να έχεις καθυστέρηση μπορεί να είναι σημάδι ότι είσαι έγκυος, αλλά δεν σημαίνει ότι είσαι οπωσδήποτε. Παρόλα αυτά, δες εδώ τι να κάνεις εάν νομίζεις ότι είσαι έγκυος.

Φοβάσαι πώς έχεις μείνει έγκυος; (Μάθε για την επείγουσα αντισύλληψη)

 Μύθος τρίτος: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος εάν κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο

Μύθος, μύθος και πάλι μύθος! Και πρόσεξε μην τον εφαρμόσεις, γιατί μπορεί να έχεις αποτελέσματα που δεν θέλεις. Οι γόνιμες μέρες σίγουρα δεν είναι όταν έχεις περίοδο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να έχεις ωορρηξία και όταν είσαι αδιάθετη! Γι’αυτό πάντα σεξ με προφυλακτικό, όταν δε θέλεις να μείνεις έγκυος.

Δες εδώ 20 πράγματα που σκέφτονται όλες οι γυναίκες όταν τους έρχεται περίοδος.

Μύθος τέταρτος: Όταν έχεις περίοδο, απαγορεύεται το κολύμπι

Περίπτωση από περίπτωση διαφέρει, αλλά γενικά, όταν δεν έχεις άλλα προβλήματα δυσμηνόρροιας ή δεν έχεις διαπιστώσει κάτι συγκεκριμένο στο δικό σου οργανισμό, μπορείς κανονικά να κολυμπάς, χωρίς να φοβάσαι ότι θα σου κοπεί η περίοδος.

Δες εδώ 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την περίοδό σου....
Μύθος πέμπτος: Όταν έχεις περίοδο, δεν επιτρέπεται η γυμναστική
Επίσης περίπτωση από περίπτωση διαφέρει. Γενικά πάντως επικρατεί ένας μύθος ότι δεν πρέπει να κάνεις γυμναστική στις δύσκολες μέρες. Εάν δεν πονάς, μπορείς να κάνεις κανονικότατα.

Μύθος έκτος: Οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι έχεις περίοδο

Αυτό τον μύθο μου το έχουν πει πολλές γνωστές μου και έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό: Μα είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι οι άλλοι σε καταλαβαίνουν; Φυσικά και όχι, εκτός αν έχεις βάλει μια ταμπέλα που να λέει: Έχω περίοδο.

Τσέκαρε πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κόλπο σου!

Μύθος έβδομος: Χάνεις πάρα πολύ αίμα, όταν έχεις περίοδο

Αισθάνεσαι κούραση και ατονία, επειδή έχεις περίοδο και νομίζεις εσφαλμένα ότι χάνεις πολύ αίμα. Ποια είναι η αλήθεια; Κατά μέσο όρο οι γυναίκες χάνουν περίπου 60ml (4 κουταλιές της σούπας, σαν να λέμε) αίμα. Πιο πολλή ζάχαρη βάζεις στον καφέ σου!

Μύθος όγδοος: Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν υπάρχει

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) φυσικά και υπάρχει και έρχεται περίπου 7-14 μέρες πριν την αρχή της περιόδου. Κατά τη διάρκειά του, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει ακμή, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος ή/και τις θηλές, καθώς και εναλλαγές στη διάθεση. Βέβαια υπάρχουν και έρευνες που έχουν αποδείξει πως οι εναλλαγές στη διάθεση δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά και πάλι αυτό αλλάζει από γυναίκα σε γυναίκα.

Δες εδώ 6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για την περίοδο σου!