Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας: στη διάθεση, στο βάρος, στον ύπνο,  σε όλα! Μερικές συνήθειες της καθημερινότητά μας, μπορεί να τις απορυθμίσουν και να σου δημιουργήσουν προβλήματα. Πρόσεχε λοιπόν και διάβασε τα πράγματα -μερικά δεν θα το πιστεύεις ότι ισχύουν- που μπορεί να σε κάνουν άνω-κάτω!

1. Δεν περνάς χρόνο με τις φίλες σου


Κουλό, αλλά αληθινό! Γυναικολόγοι υποστηρίζουν πως η γυναικεία φιλία αυξάνει την ωκυτοκίνη, ορμόνη που μειώνει το στρες, παρατείνει τη ζωή και μειώνει τα προβλήματα της καρδιάς. Με το σύγχρονο τρόπο ζωής και το καθημερινό τρέξιμο, δεν βλέπουμε τις φίλες μας κι έτσι δεν παίρνουμε μια «ανάσα» ωκυτοκίνης! Δες εδώ έξι φίλες που κάθε κορίτσι πρέπει να έχει στη ζωή της.

2. Το παρακάνεις στο γυμναστήριο

Η γυμναστική γενικά, όπως όλοι ξέρουμε, κάνει πολύ καλό στην υγεία και τον οργανισμό μας. Εάν κάνεις εξοντωτική γυμναστική όμως, τότε μπορεί να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού υποστηρίζουν πως η πολύωρη έντονη προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Και αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την περίοδο και την γονιμότητα σου! 

3. Τρως κονσερβοποιημένα φαγητά

Καταρχάς, πως σου αρέσουν; Τα περισσότερα είναι μαι αηδία και μισή! Πέρα όμως από τη γεύση, οι κονσέρβες, όταν καταναλώνονται συνέχεια, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη γονιμότητά σου, καθώς περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες. Δες εδώ τι να φας πριν κοιμηθείς για να χάσεις κιλά.

4. Κάνεις δίαιτα με ελάχιστα λιπαρά


Το πολλά λιπαρά σίγουρα δεν κάνουν καλό στην υγεία, αλλά και η διατροφή με καθόλου λιπαρά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λοιμώξεων και φλεγμονών. Βάλε τα καλά λιπαρά στη ζωή σου, όπως ο σολομός και το αβοκάντο.

5. Υποκύπτεις σε παχυντικά τρόφιμα


Δε λέω, λογικό να τρως το burger σου, τις πίτσες σου,τα αναψυκτικά σου και τα λοιπά, αλλά εάν το κάνεις καθημερινά και σε υπερβολικό βαθμό, τότε μπορεί να προκαλέσεις πρόβλημα στις ορμόνες σου και συγκεκριμένα στην κορτιζόλη που αυξάνει το βάρος σου. Ποια είναι η αλήθεια για την γλουτένη; Δες εδώ!

6. Χρησιμοποιείς προϊόντα ομορφιάς με parabens

Καλλυντικά, σαμπουάν, αποσμητικά, κρέμες και όλα τα προϊόντα ομορφιάς που έχουν parabens μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες σου και να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Applied Toxicology ανακάλυψε ότι το 99% των δειγμάτων μητρικού ιστού από 40 ασθενείς με καρκίνο του μαστού είχαν ίχνη από τουλάχιστον ένα paraben - και το ποσοστό του 60% των δειγμάτων είχαν ίχνη από 5 διαφορετικά parabens. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για αυτά, οι γιατροί συνιστούν την αγορά στοιχείων φέρουν την ένδειξη «χωρίς paraben».