Προβλήματα με την περίοδο, έχουμε οι περισσότερες... Άλλες πονάμε, άλλες έχουμε ασταθή κύκλο, άλλες ταλαιπωρούμαστε με πολυκυστικές ωοθήκες... Όπως και να έχει, δες εδώ κάποια θέματα με την περίοδό σου δεν πρέπει να αγνοήσεις, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα!

1. Να παρακάμπτονται περίοδοι


Όταν η περίοδος έρχεται νωρίτερα από 20 ημέρες ή αργότερα από 35 ημέρες ή χάνεται για δύο ή και τρεις κύκλους στη σειρά, τότε πρέπει να επισκεφτείς στο γυναικολόγο σου για να εξετάσει το θέμα. Το ίδιο να κάνεις κι αν η περίοδος σου εμφανίζεται σπάνια (ολιγοαμηνόρροια) ή απουσιάζει εντελώς (αμηνόρροια). Φοβάσαι την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο; Διάβασε εδώ πως θα χαλαρώσεις!

2. Να έχεις έντονο πόνο στην μήτρα

Πόνος που νιώθεις ότι θα πεθάνεις; Με καμία στάση σώματος δεν βολεύεσαι; Πονάς, πονάς και οι ώρες είναι ατελείωτες; Σε νιώθω, το έχω περάσει κι εγώ και πήγα στο γιατρό μου για να βρούμε λύση. Το ίδιο κάνε κι εσύ! Παράλληλα, δες εδώ πιθανούς λόγους που μπορεί να πονάει και το στήθος σου.

3. Να έχεις πολύ αίμα για πάνω από 10 μέρες

Όταν η περίοδος είναι πολύ διαφορετική, βαρύτερη ή ελαφρύτερη από το συνηθισμένο, μεγαλύτερης διάρκειας από 7 ημέρες ή συνοδεύεται από  συμπτώματα όπως πόνος, κράμπες, ναυτία, ζάλη, αδυναμία, πρέπει να μην το αγνοήσεις. Δες εδώ πέντε λόγους που κάνουν άνω- κάτω την περίοδό σου.

4. Βλέπεις αίμα εκτός από το διάστημα που έχεις περίοδο

Δηλαδή, εκτός από το διάστημα που είσαι αδιάθετη, να βλέπεις αίμα στο εσώρουχό σου σε άσχετες φάσεις, μετά τη σεξουαλική επαφή ή ανάμεσα στις περιόδους. Οι κηλίδες αίματος ή η αιμορραγία μπορεί να κρύβουν πολλά.

5. Έχεις πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αφορά περίπου το 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων εμποδίζουν τα ωάρια να ωριμάσουν φυσιολογικά και έτσι αναστέλλεται η ωορρηξία. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου, είναι συνήθως παχύσαρκες και εμφανίζουν υπερτρίχωση. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του.