Οι πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές είναι εδώ και εμείς γεμίζουμε τις βαλίτσες με μαγιό, αντηλιακά και μεγάλες προσδοκίες, όμως η τάση είναι αφήνουμε απέξω ή να ξεχνάμε να "πάρουμε μαζί μας" όλα τα μέτρα- ασπίδα που αφορούν την υγεία μας.
Κι όμως, το καλοκαίρι, την πιο ερωτική εποχή του χρόνου, ο κίνδυνος έκθεσης στα Σ.Μ.Ν. δηλαδή τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι πιο μεγάλος από ποτέ κι εμείς οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένες απ’οτι συνήθως.
Εξ’ορισμού τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφορούν ασθένειες που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή κάθε τύπου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Βακτηριακή κολπίτιδα: η πλέον συχνή κολπίτιδα στις γυναίκες 15-44 ετών. Εκδηλώνεται με την παρουσία ευαισθησίας του κόλπου και εκκρίσεις με έντονη χαρακτηριστική οσμή (οσμή ψαριού). Προκαλείται απο την διαταραχή της φυσιολογικής, «καλής» χλωρίδας του κόλπου και αποτελεί ένα σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα για την μετάδοση και εγκατάσταση άλλων λοιμώξεων.
Χλαμύδια: επικίνδυνη λοίμωξη και αρκετά ύπουλη καθώς συχνά είναι ασυμπτωματική. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική εκκριση και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Επιπλέον αποτελεί έναν απο τους κύριους παράγοντες πρόκλησης υπογονιμότητας και στειρότητας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Γονόρροια: πιο θορυβώδης στην έκφραση των συμπτωμάτων της, με κολπικές εκκρίσεις, ερεθισμό της αιδοιοκολπικής περιοχής, αισθημα καύσου κατά την ούρηση, ακόμα και ανώμαλη αιμορραγία στην και εξίσου σοβαρός λόγος υπογονιμότητας.
Ηπατίτιδα : Αποτελεί σοβαρή και χρόνια εξελισσόμενη ιογενή λοίμωξη καθώς σχετίζεται με αυξημένο κύνδινο εξέλιξης σε καρκίνο του ήπατος. Οι φορείς της νόσου παραμένουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια.
Έρπης: Προκαλείται απο στελέχη των ιων HSV1, HSV2 και συχνά πρόκειται για ασυμπτωματική λοίμωξη. Όταν εμφανίζει συμπτώματα, αυτα μπορούν να ποικίλουν απο ήπια συμπτώματα ιωγενούς λοίμωξης με πυρετό και πόνο στα κόκαλα εως επώδυνες δερματικές αλλοιώσεις των γεννητικών οργάνων. Οι υποτροπές της λόιμωξης είναι συχνές παρόλη την χορήγηση θεραπείας.
HIV/AIDS: αποτελεί την πλέον σοβαρή λοίμωξη καθώς παραμένει ανίατη και θανατηφόρος, ενω οι φορείς του ιου παραμένουν για πολλά έτη πλήρως ασυμπτωματικοί! Ο ιος αυτός καθώς καταστέλει τη ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού κάνει τους φορείς της πιο ευπαθείς στην νοσηρότητα απο άλλες λοιμώξεις.
HPV: ο συχνότερα μεταδιδόμενος ιος στις σεξουαλικά ενεργείς ηλικίες παγκοσμίως. Οι άντρες φορείς συνήθως είναι τελείως ασυμπτωματικοί, ενώ οι γυναίκες που προσβάλονται πιθανώς να εμφανίσουν εξωτερικές δερματικές αλλοιώσεις (οξυτενή κονδυλώματα) ή αλλοιώσεις στον τραχήλου της μήτρας. Ο σημαντικότερος κίνδυνος που σχετίζεται με τον ιο αυτό είναι η ισχυρή σχέση που εμφανίζουν κάποια απο τα στελέχη του με την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Οξεία και χρόνια Πυελική φλεγμονή: μπορεί να προκληθεί απο διάφορους λοιμογόνους παράγοντες και εκτός απο επώδυνη κατάσταση για τη γυναίκα, με πυελικό άλγος και πυώδη κολπική έκκριση, αποτελεί έναν απο τους παράγοντες γυναικείας υπογονιμότητας/στειρότητας.
Σύφιλη: σοβαρή νόσος με χρόνια εξελισσόμενη πορεία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Η πρώιμη εμφάνιση της λοίμωξης συνήθως εκφράζεται με την παρουσία μονήρους ανώδυνου έλκους στα εξω γεννητικά όργανα περιπου 10 ημέρες μετά την επαφή με μολυσμένο άτομο. Αν διαγνωστεί έγκαιρα και χορηγηθεί θεραπεία μπορεί να θεραπευτεί πλήρως.
Τριχομονίαση: συχνή ασθένεια που σε ποσοστό 70% παραμένει ασυμπτωματική ενώ όταν παρουσιάζει συμπτώματα αυτα ποικίλουν και περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, οίδημα των εξω γεννητικών οργάνων, δυσφορία κατά την ούρηση ή λεπτόρευστη κολπική έκκριση που μπορεί να είναι διαυγής, λευκάζουσα, κιτρινωπή ή πρασινίζουσα με ιδιαίτερη οσμή.
Τips για ασφαλές sex
Με όλα αυτά τα τρομακτικά να καραδοκούν, η μόνη πιθανή σωτηρία φαντάζει η πλήρης αποχή απο το σεξ....Kαθώς κάτι τέτοιο, όμως, τέτοια δεν ακολουθεί την φυσιολογική πορεία της ζωης μας... Γιαυτό ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.
- Αρχικά να αποφεύγουμε την συχνή και ανεξέλεκτη εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό ιδίως με άτομα που δεν γνωρίζουμε. Να θυμάστε: κανένας δεν έχει ταμπελάκι στο μέτωπο του που να αναγράφει αν είναι φορέας κάποιας ασθένειας!
- Επιπλέον, σωστή υγειινή της γενετικής περιοχής χωρίς ωστόσο να φτάνουμε σε υπερβολές. Οι συχνές κολπικές πλύσεις μάλλον κακό κάνουν παρά προστατεύουν.
- Πάντα προσέχουμε την καλή υγεία μας. Σωστή διατροφή, μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ και μείωση του καπνίσματος οφελούν την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος που αποτελεί την ασπίδα μας απέναντι σε πιθανούς επικίνδυνους αόρατους «εισβολείς».
- Και βέβαια προσοχή στα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας. Αν κάτι μας ανησυχήσει, αν κάποιο σύμπτωμα μας θορυβήσει, επικοινωνούμε με το γυναικολόγο μας και τον συμβουλευόμαστε.
Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!
Ευχαριστούμε την ιατρό Χειρουργό-Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Σύλβια-Χριστίνα Μυλωνά για τις πληροφορίες.