Τώρα που είμαστε στο καλοκαίρι και που ενδεχομένως κάνεις -ή θέλεις να κάνεις- πολλές βλακείες που μπορεί να πληρώσεις ακριβά, καλό θα ήταν να ενημερωθείς για το ποια είναι τα πέντε πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή πολύ απλά τι μπορείς να πάθεις με κάποιον που θα κοιμηθείς χωρίς προφυλακτικό. Παράλληλα, δες εδώ τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη.
1. Χλαμύδια
Πρόκειται για τη συχνότερη ίσως λοίμωξη, η οποία μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα σε ποσοστό 30-80% στον άνδρα.
Ευθύνεται για ποσοστό 30-50% των μη γονοκοκκικών ουρηθρήτιδων στον άνδρα και για 30-50% των σαλπιγγίτιδων στις γυναίκες.
Η πιο σημαντική επιπλοκή είναι η στειρότητα, που συμβαίνει στις γυναίκες ύστερα από προσβολή των σαλπίγγων. Δες εδώ πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κόλπο σου.
Θεραπεία: Η θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικά και, ανάλογα με το σκεύασμα, διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες. Η λοίμωξη από χλαμύδια αρκετά συχνά συνυπάρχει με άλλη λοίμωξη μεταδιδόμενη σεξουαλικά, και γι' αυτό απαιτείται ταυτόχρονη θεραπεία.
2. Ηπατίτιδα
Δύο είναι οι ηπατίτιδες που μπορείς να κολλήσεις από το σεξ. Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα και μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά με ειδικές πρακτικές όπως στοματο-πρωκτικές ή με επαφές δακτύλων - πρωκτού - στόματος. Ο χρόνος επώασης είναι 2-6 εβδομάδες και εκδηλώνεται με κούραση, πόνους στην κοιλιά, εμετούς καθώς και κιτρίνισμα των ματιών και του σώματος (ίκτερος).
Θεραπεία: Η νόσος θεραπεύεται από μόνη της και απαιτείται ανάπαυση. Προληπτικά, σε ειδικές κατηγορίες ατόμων, προβλέπεται εμβολιασμός.
Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, κυρίως με το σπέρμα, τα υγρά του κόλπου και του τραχήλου, καθώς και με το σάλιο που περιέχει αίμα. Ο χρόνος επώασης είναι 4-28 εβδομάδες και στο 90% των περιπτώσεων η νόσος μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Στο 10% των περιπτώσεων όπου αναπτύσσονται συμπτώματα, παρατηρείται αδυναμία, εύκολη κόπωση, ανορεξία, κοιλιακοί πόνοι, έμετοι, κίτρινα μάτια - δέρμα (ίκτερος).
Θεραπεία: Στις καλοήθεις περιπτώσεις οξείας νόσου δεν απαιτείται ειδική θεραπευτική αγωγή, παρά μόνον ανάπαυση. Ειδική αγωγή με αντιϊκά απαιτείται στις χρόνιες μορφές.
Ο εμβολιασμός είναι πλέον υποχρεωτικός στην Ελλάδα στα βρέφη, ενώ στους ενήλικες συνιστάται σε συντρόφους χρονίων φορέων, σε άτομα με εναλλαγές σεξουαλικών συντρόφων, στους ομοφυλόφιλους και σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
3. Μυκητιάσεις
Είναι αρκετά συχνές λοιμώξεις με πιο έκδηλα συμπτώματα στη γυναίκα τη φαγούρα, τη διόγκωση - οίδημα γεννητικών οργάνων και ο πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη. Στον άνδρα περιορίζονται σε κοκκινίλες και φαγούρα.
Θεραπεία: Με αντιμυκητιασικά, τα οποία χορηγούνται και στους δύο ερωτικούς συντρόφους. Δες εδώ 10 συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να πας στο γυναικολόγο σήμερα κιόλας!
4. AIDS
Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται σταδιακά και καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό. Μερικοί άνθρωποι (περίπου το 87%) που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως. Όσοι έχουν συμπτώματα συνήθως εμφανίζουν πυρετό, κούραση ή αλλεργία. Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, οι πρησμένοι αδένες και ο πονόλαιμος. Αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση.
Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι:
Κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο)
Πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό)
Στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο)
Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:
Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών
Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ.
Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες
Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος
Τοκετός
Θηλασμός
Δες εδώ τι να κάνεις εάν το αγόρι σου δε θέλει να βάλει προφυλακτικό.
Θεραπεία: Το AIDS δεν θεραπεύεται.
5. Κονδυλώματα
Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εμφανίζονται συνήθως πάνω στο δέρμα. Υπάρχουν όμως και αυτά που δεν είναι εμφανή, άσε που το πότε θα εμφανιστούν δεν είναι σίγουρο. Κάποιες φορές εμφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που κάνουν χρόνια να εμφανιστούν ή δεν εμφανίζονται ποτέ, με αποτέλεσμα ο φορέας να μην γνωρίζει ότι τα «κουβαλάει» και να προσβάλει με αυτά τους ερωτικούς του συντρόφους, χωρίς να το ξέρει!
Θεραπεία: Αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές κρέμες και καυτηριασμό. Τα μη ορατά κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, καθώς προκαλούν δυσπλασία, μια προκαρκινική βλάβη στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Στο 2% όσων γυναικών έχουν προσβληθεί από αυτά έχει εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου.
Τι να κάνεις για να μην αποκτήσεις ποτέ όλα τα παραπάνω σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα:
1. Προφυλακτικό
Πρόκειται για το βασικότερο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι: πάντα προφυλακτικό, από την αρχή της σεξουαλικής πράξης μέχρι το τέλος της, και με κάθε ερωτικό σύντροφο, είτε τον ξέρεις λίγες μέρες, είτε τον ξέρεις χρόνια.
2. Εμβόλιο
Μπορείς να εμβολιαστείς για την ηπατίτιδα Β, όπως επίσης και για τον HPV.
3. Επισκέψεις στο γιατρό
Είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε επειδή υποψιάζεσαι κάτι, το να πας έγκαιρα στον γυναικολόγο ή το γιατρό σου είναι βασικό. Φοβάσαι την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο; Χαλάρωσε, θα στα πούμε όλα εμείς!
4. Ενημέρωση
Γι'αυτό είμαστε εδώ εμείς! Αλλά κυρίως ο γιατρός σου, η οικογένειά σου και το σχολείο. Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, να μάθεις, να συζητήσεις.