Δεν είναι πιο μεγάλη από εσένα (ίσα ίσα της ρίχνεις και μερικούς μήνες), ούτε είναι πιο ώριμη, αλλά είναι αυτός ο άτιμος o τρόπος που τα λέει και σε πείθει. Δεν είναι ξενέρωτη και ξέρει να περνάει καλά, δουλεύει κανονικά εδώ και χρόνια (όταν εσύ ξυπνούσες μεσημέρι, εκείνη σε έπαιρνε τηλέφωνο από τη δουλειά της). Τα βράδια μετά από εξόδους, σε γυρνούσε στο σπίτι και σε άφηνε ακριβώς έξω από την πόρτα σου - ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα φτάσεις καλά. Όταν κάποιο αγόρι σε στεναχωρούσε, του τα έχωνε με το γάντι. Ξέρει τι είναι καλό για σένα, ξέρει τι θέλεις να πεις πριν καν μιλήσεις, με ένα βλέμμα σου καταλαβαίνει τα πάντα, με ένα αστείο πεθαίνετε και οι δυο στα γέλια (αχ αυτό το κοινό το χιούμορ τι μας κάνει). Εμπιστεύεσαι τις συμβουλές της, μαζί της νιώθεις ασφάλεια, σε προστατεύει λες και είναι όντως η μαμά σου κι εσύ έχεις έναν παραπάνω λόγο να την αγαπάς. Τη φωνάζεις μαμά κι εκείνη ακούει μόνο σ' αυτό πια. Αν δεν έχεις τέτοια φίλη, πραγματικά δεν ξέρεις τι χάνεις. 

Γι' αυτούς τους 5 λόγους (και χιλιάδες ακόμη) ευχαριστούμε τη μαμά φίλη μας:

1. Για όλες εκείνες τις σημειώσεις που σου έχει δώσει. Και τις αντιγραφές που έκανες χάρη σ' εκείνη (εντάξει τόσα χρόνια πέρασαν, δεν είναι ντροπή να το παραδεχτείτε πια). Κάνατε εργασίες μαζί, έχετε διαβάσει παρέα, σε έχει συμβουλεύσει, σου έχει δανείσει βιβλία, σε έχει βάλει στο σωστό δρόμο.

2. Γιατί αποτελεί πάντα και για πάντα το πιο καλό παράδειγμα. Η σχέση της είναι σταθερή και αξιοθαύμαστη, αφιερώνεται στη δουλειά της, δίνει τα πάντα για τις φίλες της, είναι πολύ κοντά με τους γονείς της, έχει όνειρα και φιλοδοξίες, προσπαθεί να πετυχαίνει πράγματα, δεν το βάζει κάτω, είναι αισιόδοξη και έχει χιούμορ, είναι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση.

3. Γιατί ξέρει να σε ανεβάζει. Θα σε βάλει μέσα στο αυτοκίνητο της και θα σε πάει βόλτα, θα σε πάει στα μαγαζιά, θα σε πάει όπου θέλεις αρκεί να πάρεις τα πάνω σου και να σταματήσεις τη γκρίνια - δύσκολο έργο έχει αναλάβει αυτή η κοπέλα.

4. Για όλες εκείνες τις αναλύσεις που έκανε για χάρη σου. Πτυχίο ψυχολογίας θα έπρεπε να είχε πάρει με τόσες προσωπικότητες που έχει αναλύσει για σένα. Δε φταίει εκείνη που τα έφτιαχνες με όποιον άκυρο σου ερχόταν, αλλά ήταν πάντα εκεί για να σε πάρει αγκαλιά, να σε αφήσει να κλάψεις με τις ώρες και να της πεις τα ίδια και τα ίδια.

5. Γιατί έχει γίνει μάνα πριν την ώρα της. Σε συμβουλεύει για τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου, τις σπουδές, τις δουλειές, τις σχέσεις. Αν υπήρχε χρέωση για όσα σου προσφέρει τόσα χρόνια θα είχε γίνει το λιγότερο πάμπλουτη.

Υ.Γ. Μ' έχεις γυρίσει σπίτι ενώ είναι ξημέρωμα, μετά από πάρτι, παρόλο που σου έχουν σπάσει το τζάμι του αυτοκινήτου, σε έχουν κλέψει, είναι Δεκέμβριος, κάνει άπειρο κρύο και σχεδόν χιονίζει. Ξέρεις ε, και μια σωστή μαμά αυτό θα έκανε - αν εξαιρέσεις ότι δε θα ήταν τόσο καλή παρέα στο πάρτι!

(Για την Κλειώ μου!)

xx