Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος είναι φίλος μου για χρόνια; Θα πετάει ατάκες από τα Φιλαράκια σε κάθε του κουβέντα. Βασικά, θα μιλάμε με ατάκες της Rachel και του Ross, ενώ που και που θα πετάμε και μερικές συμβατικές κουβέντες. Έτσι είναι όταν έχεις τους ίδιους φίλους για χρόνια (για δεκαετίες ολόκληρες), όταν έχετε τα ίδια γούστα και την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

Το ίδιο συμβαίνει και με ταινίες, σειρές, διαφημίσεις, τα πάντα. Η πλάκα είναι ότι δεν προσπαθήσατε να τα μάθετε απ' έξω, απλά συνέβη και έχετε έναν ακόμη παράγοντα να σας ενώνει και να σας θυμίζει πόσο (πολύ) ταιριάζετε.

Σύμφωνα με έρευνες, κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή υπάρχει αυτή η εσωτερική ανάγκη μας να γίνουμε αποδεκτοί, να έχουμε διαθέσιμο υλικό για κουβέντες, για να γίνουμε πιο ενδιαφέροντες, για να νιώσουμε ότι ανήκουμε κάπου. Η απομνημόνευση αυτών των φράσεων συμβαίνει περισσότερο στους άντρες και σε πρώιμες έρευνες φάνηκε ότι κατά βάθος δηλώνει δυσκολία στην επικοινωνία. Έπειτα, οι έρευνες που ακολούθησαν κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: χρησιμοποιούμε ατάκες/φράσεις από ταινίες/σειρές έτσι ώστε να εκφράσουμε πλαγίως δικά μας συναισθήματα.

Η τελευταία σχετική έρευνα, δείχνει πως όταν κάποια άτομα παρακολουθούν μια ταινία μαζί, οι εγκέφαλοι τους κατά κάποιο τρόπο "συγχρονίζονται". Στην περίπτωση τη δική σου και των φίλων σου, το γεγονός ότι επικοινωνείτε με φράσεις που σημαίνουν κάτι για εσάς, δείχνει ότι επικοινωνείτε πολύ καλά. Έρχεστε πιο κοντά χωρίς καν να το προσπαθείτε και κάπως έτσι αποκτάτε το δικό σας κώδικα επικοινωνίας.

Οι γυναίκες, τέλος, έχουν μεγαλύτερη γκάμα όσον αφορά στην πηγή έμπνευσης, καθώς αρκετές φορές επικοινωνούν με φράσεις από βιβλία, κάτι που δεν παρατηρείτε και στις σχέσεις των ανδρών με τους φίλους τους.

xx