Προσπάθησα να θυμηθώ πώς είναι να έχεις σχέση όταν πηγαίνεις στο σχολείο, να στέλνεις μηνυματάκια αφού πρώτα καταχωνιάσεις το κινητό στην κασετίνα σου, να τρέχεις στο γήπεδο του ποδοσφαίρου μήπως και τον δεις ή να προσπαθείς να τον εντοπίσεις στις σκάλες μετά το διάλειμμα για να δει πόσο ανέμελη είσαι χωρίς αυτόν. Τι εννοείς αυτό δεν είναι σχέση; Για τα μυαλά που είχα στο σχολείο είναι και παραείναι. Φυσικά, κάπου στο λύκειο μπαίνουν στο παιχνίδι και οι πιο '' in '' ασχολίες, δηλαδή το να βγαίνεις και να στέλνεις με κάποιον ... εξωσχολικό. Μοιάζει σαν να λες ''ναι ρε παιδί μου, σας βαρέθηκα τόσα χρόνια, δε μου κάνετε κι έψαξα την τύχη μου εκτός σχολείου''. Κουραφέξαλα! Άντε να έρθει να σε πάρει μετά από κανένα σχόλασμα, να σε φιλήσει στην αυλή του σπιτιού σου, το πολύ πολύ να πάτε καμιά σύντομη βόλτα την Παρασκευή το απόγευμα. Τουλάχιστον έχεις κάτι να σκέφτεσαι την ώρα των λατινικών.

Μπορεί να μη μετανιώνεις που ξεκίνησες από το λύκειο (ή και το γυμνάσιο) να μπαίνεις σε mood σχέσης, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, μόνο σε αληθινή σχέση δεν ήσουν. Φυσικά, κάθε σχέση σε κάθε φάση της ζωής σου έχει κι αυτή τη χάρη της! Ίσως στο λύκειο όπου παραδοσιακά οι ελευθερίες μας αυξάνονται, να πλησίασες στο να ζήσεις μια σχέση με τα όλα της, αλλά όσο σκέφτομαι το πόσο αυξάνονται και οι υποχρεώσεις πλησιάζοντας την τρίτη λυκείου, το παίρνω πίσω. Το μόνο καλό που μπορώ να εντοπίσω σε όλα αυτά είναι ότι τρως από μικρή το χαστούκι της σχέσης, του χωρισμού, του ''βρήκε άλλη'', της κάθε αναποδιάς που μπορεί να σου τύχει στα ερωτικά. Κάπως έτσι, στα 18 σου ξέρεις πάνω κάτω τι σου γίνεται και τί να περιμένεις από ένα αγόρι - that's life!

Γιατί να μην κάνεις σχέση στο σχολείο;

1. Να μην έχεις το άγχος του τί θα γίνει όταν περάσει ο καθένας στη σχολή του. Δε σημαίνει ότι θα περάσετε στην ίδια πόλη ή ότι θα σπουδάσετε στην ίδια χώρα. Εκείνος Αγγλία, εσύ Θεσσαλονίκη, πώς θα την παλέψετε; Νέες γνωριμίες, διαφορετικό πρόγραμμα, πίεση, διάβασμα - ξέρεις ότι θα έχετε όντως την πολυτέλεια να ταξιδεύετε τόσο συχνά για να διατηρήσετε τη σχέση;

2. Λιγότερο άγχος στην καθημερινότητα σου. Επειδή ακριβώς δεν πρόκειται για μια πραγματική σχέση όπως αυτή που μπορεί να δημιουργήσουμε στην ενήλικη ζωή (όχι ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις), τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Να μην κάθεσαι να τρως το χρόνο σου ή να χαλάς τις στιγμές σου σκεπτόμενη το γιατί κάθησε δίπλα στην Άννα στο πούλμαν ή γιατί ρε παιδί μου στην εκδρομή δε σου μίλησε καν. Μηνύματα που δε σου απάντησε ποτέ γιατί έβλεπε μπάλα, αρκετή ζήλια επειδή έφυγε με τη Μαρία όταν χτύπησε το κουδούνι και διάφορα σχετικά. Αντί να συγκεντρωθείς στο διάβασμα, σκέφτεσαι πως να του τη φέρεις, εμ τότε είναι που δεν αξίζει.

3. Ανωριμότητα το λένε. Κλισέ αλλά ισχύει, τα αγόρια ωριμάζουν πολύ πιο μετά από εμάς συνήθως. Μην περιμένεις να συνεννοηθείς 100% μ' ένα αγόρι που βρίσκεται βουτηγμένο στην παλαβομάρα της εφηβείας. Η ωριμότητα και ιδιαίτερα η συναισθηματική είναι αναγκαία σε μια σχέση, απλά δεν ξέρω αν την έχει ο συμμαθητής σου όσο γλυκούλης κι αν είναι.

4. Έχεις άπειρο χρόνο για τις φίλες σου. Και για διάβασμα, αλλά άστο αυτό τώρα. Απολαμβάνεις την παρέα σου, τις μαζώξεις με τις φίλες σου, τα διαλείμματα με άπειρο κους κους, τα χιλιάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα χωρίς να έχεις ντε και καλά να αναλύσεις την περίεργη συμπεριφορά του Τάσου, αλλά τα τελευταία fashion trends.

5. To relationship status σου δεν είναι αυτό που θα σε κάνει γνωστή στο σχολείο. Αντίθετα, οι σχολικές σου επιτυχίες, η καλοσύνη σου, οι φίλες σου, η συμμετοχή σου σε δραστηριότητες και θεατρικά είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σε κάνουν να είσαι μέσα σ' όλα. Ναι γι' αυτά να είσαι γνωστή, όχι επειδή έγινες η κοπέλα του προέδρου του δεκαπενταμελούς ας πούμε.

6. Λιγότερες άσχημες εμπειρίες. Είπαμε, όλες οι σχέσεις έχουν κάτι να σου μάθουν, αλλά ίσως δε χρειάζεται να απογοητευτείς από τόσο μικρή. Γενικά δε χρειάζεται να απογοητευτείς, αλλά αν δεν μπορείς να το αποφύγεις σε όλη σου τη ζωή, ε τουλάχιστον να το γλιτώσεις όσο είσαι νέα και πιο ευαίσθητη.

7. Μπορείς να επικεντρωθείς σε σένα αποκλειστικά. Όταν είσαι με κάποιον καταναλώνεις μεγάλος μέρος της ενέργειας σου για να τον βοηθήσεις, να τον συμβουλεύσεις, να τον πείσεις για διάφορα πράγματα που θα του κάνουν καλό όπως πχ. το να μην παραμελεί το διάβασμα του και πόσα άλλα ακόμη. Κάπως έτσι, αφήνεις λίγο πιο πίσω τον εαυτό σου και ειδικά σε τέτοιες ηλικίες, αλήθεια δε χρειάζεται. Κοίτα το πώς θα καταφέρεις να φτάσεις εκεί που θέλεις πρώτα και οι σχέσεις θα έρθουν!