Βαρέθηκα αυτές τις δίαιτες πια που τις ξεκινάς πιστεύοντας ότι θα γίνεις κορμί θανατηφόρο και στο τέλος τις παρατάς πριν χάσεις μισό γραμμάριο. Δε χρειάζεται να στερούμαστε, να ιδρώνουμε στο διάδρομο του γυμναστηρίου, να τρέχουμε το πάρκο γύρω γύρω μέχρι να λιποθυμήσουμε. Ποτέ δε σου είπα ότι η γυμναστική δεν είναι απαραίτητη, είναι και παραείναι. Το θέμα όμως είναι ότι δεν τρελαινόμαστε όλοι για γυμναστικές ούτε για εξαντλητικές δίαιτες και στερήσεις; Για εμάς λοιπόν υπάρχει άραγε κάποια λύση; Πως δεν υπάρχει!
1. Nα τρώμε τις κατάλληλες μερίδες. Δε λέω μικρές για ένα σημαντικό λόγο: θα φας λίγο, θα πεινάς, θα κρατηθείς αρχικά αλλά μετά θα φας ό,τι έχεις και δεν έχεις στο ψυγείο σου. Σε πολλούς ανθρώπους η στέρηση φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, μήπως είσαι κι εσύ μία απ' αυτούς; Φήμες λένε βέβαια πως οι μερίδες που συνηθίζουμε να τρώμε σήμερα είναι όντως πιο μεγάλες απ' ότι χρειαζόμαστε, κυρίως για λόγους lifestyle. Οπότε υποθέτουμε ότι οι θερμίδες που έπαιρνε κάποιος στο παρελθόν κατά το μεσημεριανό του έχουν πλέον αυξηθεί κατά πολύ. Να τρως όσο πρέπει, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Δεν είναι τόσο το φαγητό που κάνει τη ζημιά όσο αυτό το άτιμο το τσιμπολόγημα.
2. Και πιο συχνά. Αυτό που λένε και το τονίζουν όλοι μικρά και συχνά γεύματα, τελικά είναι σημαντικό. Αντί να τρως μια μεγάλη ποσότητα σε μια δόση, να προτιμήσεις πιο πολλές και συχνές. Κάπως έτσι ο οργανισμός σου είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τις θερμίδες της ημέρας.
3. Πείτε αντίο στα αναψυκτικά. Τα αγαπώ τα αναψυκτικά όσο αγαπώ και τη σοκολάτα! Μιλάμε για μεγάλο πάθος δηλαδή! Κάποτε δεν μπορούσα καν να φανταστώ ένα μεσημεριανό γεύμα χωρίς να συνοδεύεται από αναψυκτικό - και τι κατάλαβα, μου λες; Τα αναψυκτικά φαίνεται ότι αγαπούν πολύ περισσότερο το φλοιό πορτοκαλιού που σχηματίζουν στα ποδαράκια μας και τα παραπάνω κιλά που δείχνει η ζυγαριά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι εκτός των άλλων, απορροφούν θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, ενώ προκαλούν πολλά θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης.
4. Μια από τα ίδια και για τα fast food. Άλλο πάθος κι αυτό. Δε χρειάζεται πιστεύω να αναλύσουμε την παραγωγική διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα λαχταριστό burger, ξέρεις πόσο βλαβερά είναι για τον οργανισμό μας όλα αυτά. Και νόστιμα αλλά και βλαβερά. Ειδικά αν τρως 1-2 φορές την εβδομάδα, θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς καλύτερα. Μπορεί να μη βλέπεις κάποιο άμεσο κακό, αλλά στο μέλλον σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα μετανιώσεις για εκείνο το burger.
5. Συμπλήρωσε τα γεύματα σου με πινελιές υγιεινής διατροφής. Μαζί με το φαγητό σου, χώρεσε και λίγη σαλάτα στο μενού. Μαζί με το πρωινό σου, λίγο χυμό. Και όσο για το βραδινό, ένα φρούτο θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Μην πέσεις απότομα στην υγιεινή διατροφή αν δεν είναι το στιλ σου, αλλά σιγά σιγά θα διορθώσεις ό,τι ζημιά μπορεί να έγινε τόσα χρόνια που τρεφόσουν πιο ανέμελα.
6. Μην τρως περισσότερο απ' όσο αντέχεις. Μην ακούς τη μαμά σου που σου λέει να καθαρίζεις το πιάτο σου ή ότι αν αφήνεις το φαγητό σου δε θα σε αγαπάει η πεθερά σου - ναι το έχω ακούσει κι αυτό, κι μια χαρά καθαρίζω το πιάτο μου (και τα διπλανά) αλλά και πάλι εκείνη δε με αγαπάει. Αν νιώθεις ότι φουσκώνεις, αν θέλεις να ξεκουμπώσεις το τζιν σου, αν νιώθεις ότι δε θες να ξαναφάς για μήνες, απλά άσε κάτω το πηρούνι σου.
7. Πίνε περισσότερο νερό. Σε κάνει να χάνεις κιλά για τον εξής απλό λόγο: σε φουσκώνει οπότε δεν πεινάς και - αν το προτιμάς από τα αναψυκτικά - δεν παχαίνεις κιόλας. Για να μην αρχίσω να λέω πόσο καλό κάνει το νερό στο δέρμα σου και στον οργανισμό σου. Το δέρμα σου φαίνεται πιο λαμπερό και το σώμα σου δε θα είναι ποτέ πια αφυδατωμένο.
8. Φάτε μάτια ψάρια. Ξέρω πως είναι όταν θες να φας όλο το συμπάν, να τσακίσεις τα πατατάκια με το ντιπ και μετά μια πάστα ή ένα παγωτό ή ένα μάφιν βρε αδερφέ. Καλά για burger δεν το συζητώ, ούτε φυσικά για πίτσες και κρέπες. Μπορείς είτε να χαζεύεις φωτογραφίες με λιχουδιές στο internet (δεν τρελάθηκα, αλήθεια) ή να τρως ελάχιστα από το καθένα, όταν πχ. ο αδερφός σου ή το αγόρι σου τρώνε μέσα στη μύτη σου και δεν αντέχεις. Και όταν λέω ελάχιστα, εννοώ 1-2 μπουκιές το πολύ!