Οσο η θερμοκρασία πέφτει κι ο χειμώνας πλησιάζει, οι ντουλάπες μας γεμίζουν από εκείνα τα λατρεμένα φαρδιά ρούχα. Πουλόβερ, άνετα φούτερ και φόρμες κάνουν την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα το μυαλό μας να ανακουφίζεται από την σκέψη των περιττών κιλών. Είναι ό,τι καλύτερο να είσαι «χωμένος/η» μέσα σ’ αυτά και να μη σε ενδιαφέρει αν έχεις φάει λίγο παραπάνω, αφού κανένας δεν μπορεί να το δει. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις...

Η αλήθεια είναι πως το φθινόπωρο κι ο χειμώνας δεν είναι κι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στη διατήρηση της σιλουέτας μας.

Αντί λοιπόν να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό για «να ζεστάνεις» την κοιλίτσα σου, αναθεώρησε τις συνήθειες σου κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο κι ακολούθησε τους παρακάτω 7 τρόπους, που θα σε βοηθήσουν να μην πάρεις γραμμάριο όλο το χειμώνα:
 

1. Πες «όχι» στις περιττές θερμίδες

Όταν η θερμοκρασία πέφτει, ο φούρνος παίρνει μπρος κι αυτό δεν είναι πάντα μία καλή είδηση για ...τη διατροφή σου. Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο να αντισταθείς στα ψητά φαγητά με το λιωμένο τυρί και την κρέμα γάλακτος ή σε εκείνο το φρεσκοψημμένο κέικ και τα κουλουράκια της μαμάς που μόλις βγήκαν από το φούρνο και σου έχουν σπάσει τη μύτη. Αλήθεια όμως, το καλοκαίρι θα τα έτρωγες όλα αυτά όταν την επόμενη μέρα είχες να φορέσεις το μαγιό σου και να βγεις στην παραλία; Μάλλον όχι! Γι’ αυτό λοιπόν, μην το κάνεις ούτε το χειμώνα. Προσπάθησε να συγκρατηθείς! 

Δεν σου λέμε να στερήσεις όλες αυτές τις νοστιμιές από τον εαυτό σου, όμως δεν είναι ανάγκη να τρως κάθε φορά τα μπισκοτάκια και τα κουλουράκια που σερβίρουν μαζί με τον καφέ ή να κάνει κάθε μισή ώρα διάλειμμα από το διάβασμα ή τη δουλειά σου για να τσιμπήσεις κάτι. Μπορείς να κρατηθείς!
 

2. Αντί για αλκοόλ, δοκίμασε κάποιο ζεστό ρόφημα

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα δροσερό κοκτέιλ το καλοκαίρι; Κανείς! Εξίσου το ίδιο, λοιπόν, μας αρέσει να πίνουμε κόκκινο κρασί όταν έρχεται το φθινόπωρο. Ωστόσο, προσπάθησε να ελαττώσεις τις ποσότητες που καταναλώνεις κι αντί για κρασί, να πιεις, για παράδειγμα, ένα ζεστό τσάι. Ίσως δεν είναι το ίδιο δελεαστικό, όμως είναι εξίσου χαλαρωτικό και με λιγότερες θερμίδες. Προσπάθησε να πίνεις μέχρι ένα με δυο ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες ένα τσάι. Αν το θεωρείς ανιαρό, τότε πήγαινε στο κέντρο της Αθήνας και προμηθεύσου με ιδιαίτερες γεύσεις τσαγιού που θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο σου.
 

3. Μη μένεις διψασμένος/η

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι για όλους μας πολύ πιο εύκολο να καταναλώνουμε περισσότερο νερό. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το φθινόπωρο. Προσπάθησε να μη μένεις για πολλή ώρα χωρίς να πιεις νερό, μιας κι ο οργανισμός σου μπορεί να μπερδευτεί και να εκλάβει την αφυδάτωση σαν πείνα ή σαν λιγούρες, με αποτέλεσμα να τρως χωρίς να χρειάζεσαι φαγητό. Τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο να πίνεις νερό από τη βρύση κι όχι παγωμένο, ώστε να καταφέρνεις να καταναλώνεις περισσότερο νερό.
 

4. Κατανάλωσε «σωστούς» υδατάνθρακες

Είναι γεγονός πως τον χειμώνα, εκείνοι που θα ξυπνήσουν τον μεταβολισμό σου είναι οι υδατάνθρακες. Προσοχή όμως! Αντικατέστησε τους κλασικούς υδατάνθρακες με ολικής άλεσης. Προτίμησε ψωμί πολύσπορο κι όχι λευκό. Και πάντα βάλε μέτρο. Δεν είναι ανάγκη να τρως κάθε μέρα υδατάνθρακες! Μια - δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.
 

5. Γυμνάσου!

Εάν δεν μπορείς να βγεις έξω και να τρέξεις επειδή κάνει κρύο, τότε είναι προτιμότερο να γραφτείς στο γυμναστήριο της γειτονιάς σου από το να μένεις καθημερινά ακίνητος/η για ώρες. Ακόμη και μόνο λίγο διάδρομο να κάνεις θα σε βοηθήσει, όχι μόνο να παραμείνεις στα επιθυμητά κιλά, αλλά και να κρατήσεις σε καλή καταστάση την υγεία σου. 
 

6. Φόρα στενά ρούχα

Για να μην παρεξηγηθούμε, φορώντας στενά ρούχα δεν χάνεις κιλά. Όμως, τα στενά κι εφαρμοστά ρούχα μπορούν να σε αποτρέψουν από το να βάλεις κιλά. Τι εννοώ;! Όλοι κι όλες αγαπάμε τα φαρδιά φούτερ και τις άνετες φόρμες, όμως αν φοράς μόνο αυτά, δεν καταλαβαίνεις αν έχεις παχύνει και πολλές φορές ξεγελάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν δοκιμάσεις όμως τα πιο στενά σου ρούχα, τότε η διαφορά θα φαίνεται κι ίσως αποτελεί ένα κίνητρο για εσένα, για να διατηρείς τη σιλουέτα σου.
 

7. Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα

Κλείνοντας, ό,τι και να σου λέμε εμείς, αν δεν δημιουργήσεις το δικό σου εβδομαδιαίο πρόγραμμα, δεν θα καταφέρεις σε καμία περίπτωση να διατηρηθείς. Βάλε, λοιπόν, μικρούς στόχους κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, όρισε πόσα χιλιόμετρα θα τρέξεις αυτή την εβδομάδα στο διάδρομο ή τι ακριβώς θα φας και την επόμενη, απέφυγε να πιεις αλκοόλ. Έτσι, πάντα θα είσαι σε φόρμα και θα ξέρεις ακριβώς τι τρως και τι καις!

Πηγή: neopolis.gr