Ζήλια! Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος χωρίς αυτή. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν ακριβώς η πρώτη φορά που ζήλεψα σε σχέση αλλά θυμάμαι πότε ήταν οι τελευταίες - χτες, προχθες, πριν 5 λεπτά. Και κάπως έτσι έχεις την ταμπέλα της ζηλιάρας να σε βαραίνει σε κάθε ερωτική σου σχέση κι εσύ να νιώθεις το κεφάλι σου να πηγαίνει να εκραγεί κάθε φορά που του μιλάει άλλη ή την καρδιά σου να χτυπάει σαν δαιμονισμένη και μόνο στη σκέψη ότι θα βρει τον έρωτα της ζωής του στην ουρά στο ταμείο του σουπερμάρκετ. Αν η ζήλια είχε κάποια μορφή, θα μπορούσε να είναι μια κακιά μάγισσα που προσπαθεί να χαλάει τις ανθρώπινες σχέσεις, σαμποτάροντας τις με κάθε δυνατό τρόπο - κι όσο εσύ τσιμπάς στις παγίδες που σου στήνει, τόσο αυτή καταφέρνει το σκοπό της.

Δεν ξέρω αν υπάρχει ξόρκι γι' αυτή την κακιά μάγισσα, αλλά όπως έχει πει μια φίλη μου (και πολύ με βολεύει να το πιστεύω και γω) μπορεί εσύ να ζηλεύεις από τη φύση σου, αλλά ίσως να φταίει και το άτομο που είσαι μαζί, μπορεί να μην είναι το κατάλληλο για σένα, να μην είναι αυτό το άτομο που θα διαλύσει όλες τις ανασφάλειες και τις ζήλιες σου. Το πρόβλημα πολλές φορές με τη ζήλια δεν είναι ότι τη νιώθεις, αλλά το πως την εξωτερικεύεις. Δεν υπάρχει καλή ζήλια, ούτε ζήλια που είναι απαραίτητη στη σχέση, ούτε ζήλια που κρατάει ζωντανή τη σπίθα  - μια ζηλιάρα σαν και μένα θα τα έχει επινοήσει όλα αυτά για να νιώθει λιγάκι καλύτερα.

Θες να ελέγχεις πόση ζήλια βγάζεις προς τα έξω και με ποιο τρόπο; Προσπάθησε αυτά κι αν τα καταφέρεις θα σε ζηλεύω και σένα.

1. Όταν νιώθεις πως πνίγεσαι από ζήλια, κάνε ένα βήμα πίσω και δες την κατάσταση λίγο από απόσταση. Πολλές φορές αυτό το πράσινο τέρας που λέγεται ζήλια (αποφάσισα ότι η κακιά μάγισσα έχει πολυφορεθεί τελικά) σε κάνει να γίνεσαι υπερβολική με καταστάσεις που ουσιαστικά δεν έχουν τίποτα το πονηρό ή κακό ή τρομερό ή αυτό-που-θα-σε-κάνει-να-θες-να-του-ανοίξεις-το-κεφάλι-σαν-καρπούζι. Εκείνη τη στιγμή, να αναρωτηθείς αν πιστεύεις ότι θα σε κορόιδευε, αν είσαι σίγουρη πως σ' αγαπάει και φυσικά αν είναι αφοσιωμένος σε σένα. Οι απαντήσεις σου είτε θα σε ηρεμήσουν είτε θα σε κάνουν να αναρωτηθείς για τη σχέση σου γενικά - η ζήλια είναι το λιγότερο σε κάθε περίπτωση.

2. Να είσαι ειλικρινής με το αγόρι σου. Γιατί να μην ξέρει το πως νιώθεις; Είναι πολύ σημαντικό να έχεις την κατανόηση και τη βοήθεια του σε αυτό το κομμάτι. Φυσικά, όπου βοήθεια δεν εννοώ να κρύβει πράγματα μην τυχόν και ζηλέψεις, αλλά να έχετε την άνεση να συζητάτε για οτιδήποτε σε τσουρουφλίζει ήρεμα κι ωραία (ήρεμα είπαμε!). Καλύτερα να βγει στην επιφάνεια πολιτισμένα αυτό που νιώθεις, παρά με μούτρα, υστερίες και τσακωμούς. Tip: Μην το παίξεις ''α εγώ δε ζηλέυω και αυτούς που ζηλεύουν να ξέρεις δεν τους μπορώ", αν δεν μπορείς να το υποστηρίξεις κιόλας.

3. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είστε μαζί για κάποιο λόγο. Εκτός αν τον απειλείς με τεμαχισμό, το αγόρι σου είναι μαζί σου επειδή το θέλει, επειδή θέλει εσένα και μόνο, επειδή αν ήθελε να είναι με κάποια άλλη δε θα έχανε το χρόνο του μαζί σου. Μην έχεις ανασφάλειες για το άτομο που είσαι μαζί γι' αυτό το βασικό λόγο: αν δεν ήθελε, δε θα ήταν εκεί. Τόσο απλά. 

4. Μπες στη θέση του. Κι αυτό είναι αρκετά βασικό. Μπες λίγο στη θέση του και δες πως νιώθει ή πως τον κάνεις εσύ να νιώθει. Ας πούμε, εσένα πως θα σου φαινόταν αν η σχέση σου ήταν διαρκώς σε αναμμένα κάρβουνα, αν ο άλλος φοβόταν και τη σκιά του και έβλεπες ότι δεν σ εμπιστεύεται. Άσχημο ε; Έπειτα, αρχίζει και εκείνος να νιώθει άσχημα αν βλέπει ότι δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη σου και πως δεν είναι ικανός να σε ηρεμεί και να σε καθησυχάζει. Έτσι, γυρνάμε στο βήμα Νο2, όπου μια συζήτηση επί του θέματος μπορεί να γίνει ανακουφιστική και για τους δυο σας, να πείτε πως νιώθετε, πως σκέφτεστε και που ξέρεις, μπορεί να πάρεις την ικανοποίηση που χρειάζεται αυτή η άτιμη η ζήλια σου για να καταλαγιάσει. 

*Αφιερωμένο σε σένα που αντέχεις ακόμη τη ζήλια μου ε*