Πέρασε ο καιρός των πιο ήπιων ρυθμών και τώρα είσαι στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις ή για την εξεταστική στη σχολή σου...Ακόμα κι αν τα έχεις λίγο «μπερδεμένα» στο μυαλό σου ή δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, πάντα υπάρχει ένα παράθυρο για να γράψεις καλά -όταν λέμε καλά, εννοούμε καλά σε σχέση με το διάβασμα που έχεις ρίξει-. 

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, εάν κάνεις τα παρακάτω την τελευταία βδομάδα πριν δώσεις, μπορεί να τα καταφέρεις, με λίγη τύχη πάντα. Σε αυτό το σημείο, βέβαια, να σου πω, πως η ώριμη μαθήτρια ή φοιτήτρια δεν περιμένει τελευταία στιγμή να προετοιμαστεί, αλλά θα στα ψάλλω άλλη ώρα.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα... γλιτώσουμε την κατάσταση;

1. Διάβασε τα SOS

Δεν είναι ώρα για πολυτέλειες. Εάν είσαι απροετοίμαστη, δεν θα διαβάσεις τις λεπτομέρειες, ούτε τις λεζάντες από τις φωτογραφίες στην Ιστορία Κατεύθυνσης. Αναγκαστικά, θα διαβάσεις τα SOS. Δες εδώ tips για καλύτερο διάβασμα.

2. Έχε από κοντά τους καλούς μαθητές


Μπορεί να σε βοηθήσουν στον τρόπο που διαβάζεις, να σου εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνεις ή ακόμα και να σε βοηθήσουν... με τον τρόπο τους. Δες εδώ τον δεκάλογο του καλού μαθητή.

3. Διώξε το στρες

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Στην περίπτωσή σου βέβαια, όπως και σε όλους τους απροετοίμαστους μαθητές ή φοιτητές, το άγχος δεν είναι τόσο μεγάλο, κι 'αυτό γιατί παίρνεις ως δεδομένο ότι δε θα πας πολύ καλά, άρα αν σου κάτσει κάτι καλό, απλά χαίρεσαι. Συνήθως οι πολύ καλοί μαθητές έχουν υπερβολικό άγχος, γιατί έχουν κοπιάσει πολύ και φοβούνται μην τους πάει κάτι στραβά. Άσε που έχουν και υψηλότερους στόχους. Όπως και να έχει, δες εδώ πως να αποφύγεις το άγχος των εξετάσεων.

4. Κοιμήσου καλά τις προηγούμενες μέρες

Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη και είναι απαραίτητος για να αποδώσεις καλά την ώρα των εξετάσεων. Εάν διαβάζεις νυχθημερόν, χωρίς διάλειμμα και χωρίς ύπνο την τελευταία βδομάδα, το πιο πιθανό είναι να τα μπερδέψεις στο μυαλό σου, αφού δεν του επιτρέπεις να ξεκουραστεί.

5. Φάε τροφές που ενισχύουν τη μνήμη


Μαύρη σοκολάτα, αμύγδαλα, καρύδια, ψάρια και πολλές ακόμα τροφές, έχουν αποδειχθεί από ερευνητές ότι ενισχύουν την μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή. Πρόσεχε όμως μην το ρίξεις στο φαγητό και διάβασε εδώ πως δεν θα παχύνεις!

6. Αντίγραψε (Δεν το λέω εγώ!)

Είμαι τελείως κάθετη στο θέμα της αντιγραφής -ειδικά για τις πανελλήνιες. Επίσης, το σίγουρο είναι ότι θα σε πιάσουν, και θα γίνεις και ρεζίλι και θα πρέπει να περιμένεις μέχρι του χρόνου. Απλά, το βάζουμε ως συμβουλή της τελευταίας στιγμής, γιατί απευθυνόμαστε και στους φοιτητές, και όπως ξέρεις, στη σχολή τα πράγματα είναι πιο χαλαρά -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να σε πιάσουν. Δες εδώ πως θα κάνεις τα πιο πετυχημένα σκονάκια!

7. Συμβουλέψου τους καθηγητές


Στο φροντιστήριο, στο σχολείο, γνωστούς σου. Έστω και την τελευταία στιγμή, μπορεί να σου δώσουν συμβουλές ή κάποια SOS που δεν τα ήξερες.