Μπορεί η τηλεργασία να μην είναι ο ιδανικός τρόπος που είχες φανταστεί ότι θα δούλευες αλλά αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει, όχι απλώς να προσαρμοστείς, αλλά και να διακριθείς παραμένοντας παραγωγική.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα κληθείς να ακολουθήσεις το ωράριο ενός εξωτερικού συνεργάτη αναλαμβάνοντας να εργαστείς για περισσότερους από έναν εργοδότες από το σπίτι σου. Το ωράριο 9 με 5 δείχνει να χάνει έδαφος και να αυξάνεται η ζήτηση για ευέλικτες ώρες εργασίας.

Είσαι έτοιμη να ανταποκριθείς σε αντίστοιχες καταστάσεις; Ακούγεται μεν σαν μια ευκαιρία να δουλεύεις πιο ελεύθερα αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί ικανότητες συγκέντρωσης και μεγάλης πειθαρχίας.

Τι πρέπει να κάνεις για να συνεχίζεις να δουλεύεις από το σπίτι και να βλέπουν οι εργοδότες σου αποτελέσματα; Οι ειδικοί προτείνουν 5 tips που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά σου.

  1. Δείξε ευγνωμοσύνη

Ξυπνάς και κατεβάζεις μούτρα που πρέπει να ανοίξεις τον υπολογιστή και να συνδεθείς με το γραφείο; Λάθος! Ξεκίνα τη μέρα σου νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις. Την υγεία σου, τον χώρο σου, την ικανότητά σου να έχεις ένα προσωπικό εισόδημα από την εργασία σου. Διώξε τελείως από το μυαλό σου σκέψεις τύπου «Αχ, μακάρι να μην είχα να δουλέψω σήμερα». Ξεκινώντας να πας κάθε πρωί στο γραφείο, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Τώρα που είσαι υποχρεωμένη να δουλεύεις από το σπίτι, πρέπει να αποφύγεις την παγίδα ανάλογων δυσάρεστων σκέψεων. Ξύπνα πιο νωρίς, ασκήσου για να ανέβουν οι ενδορφίνες σου, φάε ένα δυναμωτικό πρωινό, κάνε γιόγκα ή βγάλε τον σκύλο σου βόλτα και νιώσε πόσο τυχερή είσαι που κάνεις όλα αυτά. Αν ακολουθήσεις αυτό το μοτίβο, θα παραμείνεις ψυχολογικά δυνατή γεμάτη έμπνευση και κίνητρο για δουλειά.    

  1. Φτιάξε ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μείνεις συνεπής

Αν χρειαστεί να διαμορφώσεις εσύ το πρόγραμμά σου και δεν απαιτούν να εργάζεσαι συγκεκριμένες ώρες, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι θα ολοκληρώσεις τη δουλειά σου χωρίς να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Η ώρα περνάει και χωρίς να το καταλάβεις θα βρεθείς αγχωμένη χωρίς λόγο. Ποια είναι η συμβουλή; Προσπάθησε να «κουμπώσεις» το εργασιακό σου ωράριο με το βιολογικό σου ρολόι: είσαι πρωινός τύπος; Βγάλε όλη τη δουλειά νωρίς το πρωί. Αν ισχύει το αντίστροφο, δούλεψε το βράδυ και φρόντισε να διαμορφώσεις ένα χρονοδιάγραμμα με μικρά διαλείμματα που θα σε βοηθήσουν να τελειώσεις πιο γρήγορα.

  1. Απομάκρυνε ό,τι σου αποσπά την προσοχή

Στο γραφείο μπαίνεις κάθε 5’ στο facebook; Προφανώς, όχι! Καλό είναι, λοιπόν, και όταν εργάζεσαι στο σπίτι, να κλείσεις τα social media και τα notifications που σκάνε όλη την ώρα στη συσκευή σου. Τσέκαρε τα μέιλ σου σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που θα έχεις προκαθορίσει και αν δεν χρειάζεσαι να είσαι συνδεδεμένη στο internet, κλείσε και αυτή ώστε να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα απ΄ όσο υπολογίζεις. Για τηλεόραση, δεν το συζητάμε! Άλλαξε δωμάτιο καλύτερα…  

  1. Διάλεξε τη μουσική που θα ακούς

Ξέρεις ότι η διάθεσή σου και αντίστοιχα και οι επιδόσεις σου επηρεάζονται από οτιδήποτε ακούσεις… Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να έχεις επιλέξει μουσικές που σε ανεβάζουν και σε κρατούν σε θετικό mood.  

  1. Θέσε όρια στους φίλους και την οικογένειά σου

Ενημέρωσέ τους ποιες ακριβώς ώρες δεν θα είσαι διαθέσιμη γιατί θα εργάζεσαι και προσπάθησε να τους κάνεις να συνειδητοποιήσουν ότι είτε δουλεύεις από το laptop σου στο μπαλκόνι είτε σε ένα γραφειακό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, η αφοσίωσή σου θα είναι στο 100% και δεν θα μπορείς να διακόψεις αν δεν είναι σημαντικός ο λόγος.

Φωτό: Honest Paws/ Unsplash