Είναι αλήθεια, πως η  περίοδος της εξεταστικής δεν είναι και η πιο αγαπημένη μας εποχή. Ο εργασιακός φόρτος σε συνδυασμό με το άγχος μπορεί να μετατρέψει τις εξετάσεις σε μια εφιαλτική περίοδο. Σε αυτή τη φάση, η ηλεκτρονική διαδικασία επιδείνωσε τα πράγματα. 

ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΠΑΓΙΔΕΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Τι προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει, όμως, ένας φοιτητής όταν καλείται να εξεταστεί ηλεκτρονικά και ενόψει μίας πανδημίας; Εδώ θα βρεις συγκεντρωμένα 3 βασικά ζητήματα που σε απασχολούν ήδη και πιθανόν δεν έχεις ακόμα μοιραστεί με κανέναν. 

- Απουσία ουσιαστικής επαφής με τον καθηγητή και τους συμφοιτητές

Η εξεταστική που πραγματοποιείται μέσω του υπολογιστή δεν επιτρέπει την άμεση και ανθρώπινη επαφή. Χάσαμε την δυνατότητα να ξυπνάμε το πρωί κι έχοντας πιει τον καφέ μας και ετοιμαστεί, να πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο. Θέλαμε να συναντήσουμε από κοντά τους συμφοιτητές μας για να  ανταλλάξουμε δυο κουβέντες, να  δώσουμε συμβουλές ή, και –γιατί όχι;- λίγο κουράγιο γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Πλέον καλούμαστε να εξεταστούμε ενώ είμαστε μόνοι και βρισκόμαστε στον δικό μας χώρο. Αυτό σίγουρα αυξάνει το άγχος!

- Η εικόνα του γραπτού έχασε πλέον την αξία της

Είμαστε κι εμείς που κάνουμε ωραία γράμματα και βασιζόμαστε στην καλή κι ενδιαφέρουσα εικόνα του γραπτού μας για να αυξήσουμε την τελική επίδοση! Πώς γίνεται ενώ πληκτρολογούμε, να κάνουμε το γραπτό πιο πιασάρικο; Δύσκολο! Δυστυχώς, οι καθηγητές έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο όμοια γραπτά και να κριθείς πια μόνο για το περιεχόμενο των απαντήσεων.

- Τα θέματα είναι πιο απαιτητικά!

Οι καθηγητές φοβούμενοι την αντιγραφή- που πλέον έχει γίνει trend μέσα από την ομαδική επίλυση θεμάτων στα social media και στα group chat- είτε δυσκολεύουν τα θέματα είτε κρίνουν με πιο αυστηρά κριτήρια. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και πρέπει να πορευτούμε με βάση αυτό το δεδομένο.

 

photo credit: www.freepik.com

 

ΒΡΕΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 Αφού γκρινιάξουμε για να ξεσπάσουμε και συνειδητοποιήσουμε πως η ηλεκτρονική  εξεταστική έχει γίνει σίγουρα  πιο απαιτητική, αξίζει να τονίσουμε πως κάθε πλευρά έχει δύο όψεις. Στην ζωή πρέπει να ανακαλύπτουμε την θετική πλευρά των πραγμάτων. Ειδικότερα, όταν διανύουμε ανάλογες καταστάσεις.

- H συγκέντρωση είναι το «παν»

Μπορεί να δίνουμε πλέον εξετάσεις μόνοι, έτσι όμως, γλιτώνουμε τη φασαρία και τις ενοχλήσεις του αμφιθεάτρου ή της αίθουσας. Χάρη στην ησυχία του δωματίου μας μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να παραδώσουμε ένα καλύτερο γραπτό.

- Τίποτα δεν κρατάει για πάντα.. oύτε καν ο κορονοϊός

H κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με υπομονή και ψυχραιμία. Το άγχος δεν βοηθάει σε τίποτα! Δεν γκρινιάζουμε και κυρίως δικτυωνόμαστε για να είμαστε απόλυτα προσαρμοσμένες στη νέα κατάσταση.

- Σημασία της αυτοεκτίμησης

Είναι σημαντικό να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δεξιότητες μας. Γνωρίζοντας τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε, δεν έχουμε ανάγκη να αντιγράψουμε. Είναι πιο τίμιο να προετοιμαστούμε καλύτερα και να κριθούμε για την δική μας προσπάθεια. 

(Κεντρική φωτό: Andrew Neel/ Unsplash)