Δίνεις εξετάσεις και είσαι στην «τελική ευθεία»; Σε λίγο καιρό ξεκινάς εξεταστική στη σχολή σου και πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις μαθήματα; Για να αποδώσει καλά το διάβασμά σου όμως, πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω:


1. Ησυχία

Γονείς που μαλώνουν, αδερφός που ακούει μέταλ, μηχανάκια από το δρόμο και ό,τι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου, απλά βάλτα στο mute. Κλειστά παράθυρα για τον θόρυβο απ΄έξω και συζήτηση με την οικογένεια για το τι σημαίνει ησυχία. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για εσένα με το κινητό σου!


2. Κάνε λίστες

Κάνε μια λίστα με όλα όσα θέλεις να διαβάσεις αλλά και τον τρόπο που θα τα πραγματοποιήσεις. Επίσης για κάθε μάθημα όρισε ένα συγκεκριμένο χρόνο για να το διαβάσεις και φρόντισε να τηρήσεις το πρόγραμμα. Στάμπιλο, σημειώσεις και σελιδοδείκτες θα σε βοηθήσουν πολύ!

3. Τακτοποιημένα τα πάντα γύρω σου

Βέβαια εγώ πάντα σε ακατάστατο δωμάτιο διάβαζα, και μια χαρά έγραφα πάντα στις εξετάσεις, αλλά οι ειδικοί λένε πως όταν επικρατεί χάος στο χώρο που σε περιβάλλει, σε αποσυντονίζει από το διάβασμά σου. Οπότε, οργάνωσε το γραφείο σου και τοποθέτησε κατά σειρά προτεραιότητας τα χαρτιά και τα βιβλία σου, ώστε να έχεις μία σειρά για να κάνεις τα πράγματα χωρίς να μπερδεύεσαι κάνοντας πολλά την ίδια ώρα.

4. Social media κλειστά!

Facebook, instagram, twitter και ό,τι άλλο διαθέτεις. Κλειστά και σε τρεις ώρες που θα τελειώσεις το διάβασμα, μπορείς να καυλαντίσεις με τις φίλες σου. 

5. Διατροφή

Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως η διατροφή επηρεάζει πολύ την αυτοσυγκέντρωσή μας. Εάν καταναλώνεις βαριά φαγητά, για να γίνει η διαδικασία της χώνεψης θα “χρησιμοποιηθεί” το αίμα που κανονικά θα πήγαινε στον εγκέφαλο. Γι' αυτό προτίμησε τα πιο μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα τα οποία διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την κανονική ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

6. Νερό

Έρευνα του περιοδικού Journal Of Nutrition απέδειξε ότι ακόμα και η παραμικρή αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συγκέντρωσης. Σε μία ομάδα από γυναίκες που είχαν λιγότερο από 2% αφυδάτωση παρατηρήθηκε μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια γνωστικών τεστ. Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει και την παραμικρή αλλαγή στη φυσιολογία του σώματος, αρχίζει αμέσως να λειτουργεί με μειωμένη απόδοση για να μας επιστήσει την προσοχή. 


7. Ύπνος


Η ψυχίατρος Vatsal Thakkar του New York University of Medicine λέει ότι το πρώτο που κάνει όταν υποπτεύεται ότι κάποιος ασθενής της έχει Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, είναι να ερευνήσει τον ύπνο του. Η έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης, πολύ συχνά οφείλεται σε έλλειψη του ύπνου Δέλτα, που είναι ένας βαθύς ύπνος πριν την φάση REM. Κατά τη διάρκεια του ύπνου Δέλτα, ο εγκέφαλος “σβήνει” και κάποιες έρευνες καταδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση εδραιώνονται και δυναμώνουν οι γνωστικές ικανότητες. Αν κοιμάσαι λιγότερες από 7 ώρες, μειώνεις τη φάση του ύπνου Δέλτα και έτσι μειώνεις την ικανότητα συγκέντρωσης όταν είσαι ξύπνια.

Για το δεκάλογο του μαθητή που πετυχαίνει στις Πανελλήνιες, διάβασε εδώ.