Αγχος, ανυπομονησία, διάβασμα, πίεση, ανασφάλεια. Όλα αυτά, και πολλά ακόμα συναισθήματα, τα βιώνεις λίγο καιρό πριν τις Πανελλήνιες.

Κάποιοι αγχώνονται υπερβολικά, άλλοι το ρίχνουν στο φαγητό, άλλοι ξεσπούν στους γονείς.

Εγώ απλά είχα οργάνωση, μεθοδικό διάβασμα και ψυχραιμία -η οποία προερχόταν από την οργάνωση και το μεθοδικό διάβασμα. Και ίσως εκεί οφείλεται και το ότι πέρασα στη σχολή που ήθελα.

Θέλεις να μάθεις το μυστικό μου; Εγώ, έκανα τα παρακάτω:

1. Βάλε στόχο

Οι μαθητές που ξέρουν πάνω κάτω τι θέλουν να σπουδάζουν, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από έναν «χαμένο» μαθητή, γιατί έχουν ένα στόχο και κάνουν focus εκεί.

2. Κράτα σημειωματάριο με το αναλυτικό πρόγραμμά σου

Δε φαντάζεσαι πόσο χρόνο θα σου γλιτώσει! Συνήθως όταν έχεις πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σου, όπως εσύ, το μυαλό σου πελαγώνει και αγχώνεσαι χωρίς να καταφέρνεις τίποτα. Ξεκίνα να γράφεις σε μια ατζέντα ή σε ένα πρόγραμμα, πόσο και τι θα διαβάσεις ανάλογα με την ημέρα και τήρησε το. Για παράδειγμα, Δευτέρα 9 με 11 το βράδυ αρχαία, Σάββατο πρωί 8 με 10, λατινικά κτλ. Έτσι, έχεις ένα μεθοδικό διάβασμα που θα σου γλιτώσει πολύ χρόνο.

3. Κάνε επαναλήψεις

Η επανάληψη είναι μήτηρ παθήσεως. Όταν έχεις ένα κενό ή μια αργία, φυσικά δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί και να ξεσκάσει, αλλά προσπάθησε να εντάξεις και κάποιες ώρες επανάληψης. Δεν πειράζει εάν έχεις διαβάσει εκατό φορές το συγκεκριμένο κεφάλαιο στην Ιστορία, διάβασέ το ακόμα μια. Πρέπει να το ξέρεις όπως το όνομά σου. Εγώ, για παράδειγμα, στην Ιστορία Γενικής, είχα μάθει ακόμα και τις λεζάντες από τις φωτογραφίες!


4. Δεν υπάρχουν SOS

Δηλαδή υπάρχουν, αλλά το ρισκάρεις να διαβάσεις μόνο τα SOS που ακούς από τη συμμαθήτριά σου (που μπορεί να το έβγαλε και από το μυαλό της) και να μην ξέρεις τα υπόλοιπα; Φυσικά και όχι, γιατί μπορεί να σου στοιχίσει τη σχολή σου. «Παπαδιαμάντης αποκλείεται να πέσει», έλεγαν στη φουρνιά μου, και μόλις είδαν τα παιδιά τα θέματα της Λογοτεχνίας που ήταν τελικά Παπαδιαμάντης, κλαίγανε με μαύρο δάκρυ.

5. Διάβασμα σε ήσυχο χώρο

Για να μην αποσπάται η προσοχή σου. Εάν έχεις συνεχώς φωνές, ανοιχτό το fb ή τηλεόραση μέσα στο δωμάτιο, όσο και να θέλεις, δεν γίνεται να συγκεντρωθείς.


6. Συζήτηση με τους γονείς

 

Υπάρχουν γονείς που δεν ενδιαφέρονται, γονείς που πιέζουν πολύ, γονείς που δεν νιώθουν πως περνάς. Σε όποια κατηγορία κι αν είναι οι δικοί σου, κάντους μια συζήτηση να σεβαστούν την πίεση που περνάς, να είναι κοντά σου από όλες τις απόψεις και κυρίως: να διευκολύνουν το διάβασμά σου. Πως; Κάνοντας ησυχία, ετοιμάζοντάς σου υγιεινά γεύματα γεμάτα βιταμίνες, αποφεύγοντας να σε «γεμίζουν» με δικά τους προβλήματα.

7.  Σοκολάτα

 

Βοηθάει τη μνήμη, όπως επίσης και τα καρύδια, το ψάρι και η καφεΐνη (με μέτρο πάντα). Γενικά, προσπάθησε να τρως υγιεινά και σωστά, με ένα καλό πρωινό πάντα, πολύ νερό και πολλές βιταμίνες γιατί ο οργανισμός σου τα χρειάζεται όλα αυτά σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο.

8. Κάνε διαλείμματα

Μπορεί να είναι δέκα λεπτά στο τηλέφωνο με μια φίλη, μια ώρα το Σάββατο για να δεις το αγόρι σου ή η πενθήμερη εκδρομή. Το πόσο πρέπει να «ξελαμπικάρει» το μυαλό και το πόσο εσύ το ελέγχεις, είναι θέματα υποκειμενικά σε κάθε μαθητή. Εγώ, ας πούμε, στην τρίτη λυκείου, δεν έβγαινα συχνά, αλλά πήγα την πενθήμερη μου και έβλεπα τους φίλους μου στο φροντιστήριο, δέκα λεπτά πριν το μάθημα. 

9. Όχι υπερβολικό, ατελείωτο διάβασμα

Γιατί θα κλατάρεις και θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκτός φυσικά αν δεν έχεις διαβάσει καθόλου τα προηγούμενα....έντεκα σχολικά σου χρόνια, οπότε προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

10. Σκέψου το καλοκαίρι που σε περιμένει!

Έρχονται στιγμές που λες «δεν μπορώ άλλο», που πελαγώνεις, που νιώθεις ότι θες να τα παρατήσεις. Ηρέμησε και αναλογίσου πόσο έχεις προσπαθήσει για αυτό, ότι θα περάσει γρήγορα και ότι τώρα είναι το διάστημα που πρέπει να φορτσάρεις. Και μετά..... διακοπές στην Πάρο με τις κολλητές σου, ύπνος μέχρι το μεσημέρι και φοιτητική ζωή!