Δύσκολα τα πράγματα... Εκεί γύρω στα 20, που αρχίζει η ιδέα στο μυαλό σου να ξεκινήσεις να οδηγάς, εκτός από την οδήγηση, έχεις να αντιμετωπίσεις και το άγχος των γονιών σου! «Θα πεθάνουμε από τη στεναχώρια», «δεν είσαι εσύ για τέτοια τώρα», «κάτσε στα αυγά σου» και πολλές άλλες... πρωτότυπες εκφράσεις.

Θα χρειαστεί αγώνας για να καταφέρεις να τους πείσεις να σου δώσουν το αυτοκίνητό τους ή να σου πάρουν ένα μεταχειρισμένο- ειδικά εάν είναι στραβόξυλα. Πως θα τα καταφέρεις;

1. Δείξε ωριμότητα

Είναι, βέβαια, και τι δείγματα γραφής έχεις δείξει έως τώρα. Εάν γυρνάς λιώμα κάθε βράδυ και δεν απαντάς στα τηλεφωνήματά τους, ούτε εγώ θα στο έδινα το αμάξι, γιατί θα πήγαινε η ψυχή μου στην κούλουρη. Εάν όμως γενικά είσαι ώριμη, τότε αυτό θα φανεί και στην οδήγησή σου. Εξήγησέ τους λοιπόν, πως είναι καλύτερο να μάθεις μικρή, παρά σε μεγαλύτερη ηλικία και πως θα είσαι πολύ συντηρητική στην οδήγησή σου. Και φυσικά, καθόλου ποτό, όταν οδηγάς.

2. Πήγαινε μαζί τους βόλτα


Κι από τη θεωρία, στην πράξη. Για να τους αποδείξεις ότι το πας καλά και πρέπει να σου έχουν εμπιστοσύνη, πρότεινέ τους να πάτε μια βόλτα και να οδηγείς εσύ. Φυσικά να έχεις πάρει πρώτα το δίπλωμα, και να ξέρεις που πάνε τα τέσσερα. Εάν σου σβήσει, ή κάτι ξεχάσεις, μην αγχωθείς, γιατί είναι λογικό. Το θέμα είναι να δουν εάν είσαι προσεκτική, όχι εάν σου σβήσει η μηχανή ως νέα οδηγός. 

3. Τήρησε τους κανόνες ασφαλείας

Και όταν είσαι μαζί τους, και όταν οδηγείς μόνη σου, υποσχέσου πως πάντα θα φοράς τη ζώνη σου, δε θα τρέχεις και δεν θα μιλάς στο κινητό. Εάν δουν ότι τηρείς τους κανόνες ασφαλείας και βάζεις την ασφάλειά σου πάνω απ'όλα, ε, νομίζω θα σπάσουν.

4. Τηλέφωνο


Εάν δεν σπάσουν ούτε με τα παραπάνω, πες τους πως κάθε φορά που θα παίρνεις το αμάξι, θα τους παίρνεις τηλέφωνο όταν φτάνεις κι όταν ξεκινάς από τον προορισμό σου. Θα ησυχάσουν λιγάκι. 

5. Προσπάθησε να βοηθήσεις οικονομικά


Εάν οι γονείς σου δεν έχουν τα χρήματα να σου πάρουν καινούριο αμάξι, να φτιάξουν το αμάξι που έχουν σε περίπτωση που το τρακάρεις ή να συνεισφέρουν στις βενζίνες σου, τότε κάνε το καλύτερο δυνατό ώστε να τους ξελαφρώσεις από αυτά τα έξοδα. Λογικό είναι να μην έχεις κι εσύ πολλά χρήματα, αλλά λίγο οι υποτροφίες της σχολής, λίγο οι θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης που σου βρίσκουμε κάθε εβδομάδα, κάτι θα γίνει.

6. Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι


Σοφή κουβέντα, ειδικά στο κομμάτι της οδήγησης. Το να μη σε εμπιστεύονται απόλυτα ως νέα οδηγός, είναι φυσιολογικό. Αλλά εάν έχεις μαζί σου τον πρώτο καιρό τη μεγαλύτερη αδερφή σου, μια καλή φίλη σου ή το αγόρι σου και σε βοηθούν σαν συνοδηγοί, νομίζω κάθε επιφύλαξη θα φύγει από τους γονείς σου.

Καλοτάξιδο, φίλη μου!