Εμ θα ερχόταν κι αυτή η στιγμή. Χωρίσατε (το πως δεν έχει τόση σημασία αυτή τη στιγμή), αυτός προχώρησε κιόλας και εσύ απλά κάθεσαι να τον κοιτάς που προχωράει. Αρχικά, κράτα γερά. Έπειτα, αναρωτιέμαι γιατί το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας. Δεν κατάλαβα γιατί και εγώ και εσύ και η κουτσή Μαρία, ενδιαφέρεται τόσο πολύ να μάθει τι κάνει ο πρώην της, αν βγαίνει με άλλη, πως είναι αυτή η άλλη, από που κρατάει η σκούφια της, ποιο ήταν το πρώτο παιδικό της τραύμα και τα σχετικά. Και ξέρω ακριβώς τι κάνεις:

1. Ψαχουλεύεις το νέο αμόρε του τύπου στα social media. Ξαφνικά, από το relationship status που έβαλαν τα πιτσούνια καταλήγεις να κοιτάς με τις ώρες το άλμπουμ του γάμου της αδερφής της. Ωραίο νυφικό όμως ε; Έπειτα, βλέπεις ό,τι φωτογραφία έχει και δεν έχει η λεγάμενη μέχρι να φτάσεις στην ημέρα που έφτιαξε αυτό το ριμάδι το προφίλ της. Χμμμ, μήπως να μπλόκαρες και αυτόν και αυτήν; Στοίχημα ότι θα γίνει το επικρατέστερο άτομο για αναζήτηση στο facebook - θα πατήσεις το όνομα της με μίσος στο πληκτρολόγιο πιο πολλές φορές κι από του πρώην, να μου το θυμηθείς.

2. Συγκρίνεις τον εαυτό σου μ' αυτή (από την κορυφή έως τα νύχια). Ναι λογικό είναι αυτό - και ποια δεν το έχει κάνει; Ας μην κρυβόμαστε. Και πάλι όμως, γιατί να μπεις σ' αυτή τη διαδικασία; Αν το δεις από απόσταση, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Ξέρω, αν είναι πιο όμορφη θα σου κακοφανεί, αν είναι πιο άσχημη θα χαρείς για την άδοξη τύχη του. Όπως και να είναι, είναι μαζί του, το ξανθό ή κόκκινο μαλλί της δεν αλλάζει το γεγονός; Τι εννοείς φοράει τρέσα;

3. Η οικογένεια του άραγε σας συγκρίνει; Το ίδιο και οι φίλοι του; Ναι τώρα σ' έπιασε ο πόνος. Ούτε που σ' ένοιαζαν, ούτε που τους πήγαινες, ξαφνικά σε ενδιαφέρει τι σκέφτονται; Μάταιο κι αυτό. Αν πάλι τα πήγαινες καλά με οικογένεια και φίλους (αλήθεια, πες μας πως το κατάφερες), τότε να είσαι σίγουρη ότι καμία δε θα πάρει τη θέση σου. Στην αντίθετη περίπτωση, το πάρτι θα έχει ξεκινήσει ήδη και θα γίνει γλέντι τρικούβερτο. 

Ειιι! Φαίνεται δεν ξέρεις ότι έχεις και 6 λόγους για να ευχαριστείς τον πρώην σου, drama queen!

4. Πέφτεις με τα μούτρα στον πρώτο που θα γνωρίσεις ή σιχαίνεσαι όσο δεν πάει την ιδέα να μπλέξεις με κάποιον άλλο. Αναλόγως πως θα σου βγει, πάντως κάτι από αυτά τα δυο μυρίζομαι.

5. Τώρα τα βάζεις με τον πρώην. Ζήλεια το λένε στο χωριό μου αυτό αλλά λέω να το ονομάσουμε κάπως αλλιώς - έστω, ότι το συναίσθημα αυτό λέγεται θυμός (με λίγη ζήλεια). Θυμάσαι όλα τα στραβά κι ανάποδα που έχει, τις άσχημες στιγμές σας, το χωρισμό, το στάδιο που οδηγούσε στο χωρισμό, το στραβό του δόντι, τα απαίσια γράμματα, το κινητό που έκλεινε κάθε τρεις και λίγο (από μπαταρία μωρέ) και η λίστα όλο και μεγαλώνει.

6. Μιλάς συνεχώς γι' αυτόν. Λογικό κι επόμενο. Τα άτομα που της κάνουν στενό μαρκάρισμα ξαφνικά πληθαίνουν. Οι φίλες σου, κάτι παλιές συμμαθήτριες, αδερφή, ξαδέρφη, μάνα - μη σου πω και γιαγιά - κάθονται μπροστά στην οθόνη και προσπαθούν να σε πείσουν πόσο καλύτερη είσαι από αυτή. Σε όλα. Μα σε όλα. Ακόμη και σε σχολικές επιδόσεις κι ας μην μπορεί να φανεί από μια φωτογραφία. Το είπε όμως η γιαγιά σου κι αυτό αρκεί. Να τις αφήσεις να το κάνουν αυτό, γιατί είναι κλισέ και προβλέψιμο (και αβάσιμο φυσικά) αλλά σε κάνει να λάμπεις από ευχαρίστηση.

Τώρα, αν τον θέλεις πίσω ... Έχω αυτό για σένα.