Η κατηγορία με τους πρώην είναι πλούσια, περιέχει εκείνους τους "καλούς" - που κύριοι ήρθαν και κύριοι έφυγαν, τους άλλους τους "κακούς" - που πολύ μας κούρασαν και το γιατί δεν καταλάβαμε, τους "ουδέτερους" - ούτε κρύο ούτε ζέστη αλλά και αυτούς που δε θέλαμε να ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, κυρίως επειδή τους θέλαμε για πάντα δίπλα μας. Όλοι πάντως κάτι είχαν να μας μάθουν και θα το καταλάβεις αρκετό καιρό μετά το χωρισμό.

1. Έμαθες τι θέλεις και τι δεν ανέχεσαι. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο καλό που σου έκανε. Και πρέπει να τον ευχαριστήσεις (σιωπηλά, από μέσα σου). Μπορεί. για παράδειγμα, να νόμιζες ότι θέλεις ένα δυναμικό αγόρι, αλλά τελικά η ιστορία να απέδειξε το αντίθετο. Χωρίς αυτόν θα το είχες καταλάβει; Όχι! Όταν χωρίζεις όμως βλέπεις πιο καθαρά τα θέλω σου, τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες σου. Από εκεί που τα είχες με τον ωραίο της σχολής, τουλάχιστον καταλάβες ότι δεν έχει σημασία να κυνηγάς κάποιον μόνο για την εμφάνιση του, ειδικά όταν το μέσα δε σου ταιριάζει καθόλου. Να ναι καλά οι πρώην!

2. Θα βγεις από το παραμύθι σου και θα καταλάβεις ότι η αγάπη και ο έρωτας δεν είναι καθόλου τέλειοι. Πολλές φορές πίστεψες ότι η αγάπη θα νικήσει τα πάντα και άλλα τέτοια ρομαντικά. Ένας πρώην θα σου αποδείξει πως η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή αν δεν υπάρχουν άλλα 1000 στοιχεία να την πλαισιώνουν. 

3. Καθένας είχε κάτι ξεχωριστό να σου δώσει. Είτε σου έμαθε πως το να πηγαίνεις εναλλακτικές διακοπές δεν είναι έγκλημα, είτε ποια βιβλία σου ταιριάζουν καλύτερα, είτε ότι πρέπει να βάζεις την οικογένεια σου πάνω απ όλα, είτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Ναι χωρίσατε, ναι τους έκραξες, ναι τους έθαψες για ώρες με τις φίλες σου, εντάξει ξέρουμε ότι δε γίνεται όλοι τους να ήταν τόσο σκάρτοι. Έστω και ένα θετικό στοιχείο να κράτησες από το χαρακτήρα του καθενός, είσαι κερδισμένη. Οι εμπειρίες εξάλλου μετράνε, ακόμη και όταν δε μετράει πια το άτομο για σένα.

4. Έμαθες να χωρίζεις και να αποχωρίζεσαι. Σε κορόιδεψε; Σε απάτησε; Σου είπε ψέματα; Τώρα πια έμαθες να διαβάζεις και αυτά τα σημάδια.Μιας και βλέπεις από απόσταση τα πράγματα δικαιολογείς κάποιες συμπεριφορές, εξηγείς κάποιες άλλες, μαθαίνεις καλύτερα και τον εαυτό σου.

5. Άλλαξες προς το καλό. Έγινες πιο δυνατή, πιο αποφασιστική, πιο εξωστρεφής, πιο ώριμη. Μαθαίνεις να μην εμπιστεύεσαι τον καθένα, να ξεχωρίζεις ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη σου και ποιος όχι.

6. Μπορείς πλέον να ξεχωρίζεις τα άτομα. Έχοντας έρθει κοντά με μερικά άτομα, καταφέρνεις να βλέπεις πίσω από τη μάσκα που μπορεί να έχει ο άλλος. Το πιο λογικό είναι να σου παρουσιάζει αυθόρμητα τον πιο καλό του εαυτό για να σε κερδίζει, αν έχεις εμπειρία από μερικούς πρώην τότε θα μάθεις να μεταφράζεις αλλιώς τα άτομα που θα γνωρίζεις και τις πράξεις τους.