Περσινά ξινά σταφύλια, λέω εγώ, αν ρωτάς τη γνώμη μου… αλλά ΟΚ, αφού θέλεις να γυρίσεις πίσω στον πρώην σου, δικαίωμά σου. Επειδή κάθε επιλογή έχει όμως και το τίμημά της, δες τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις:

1. Μην έχεις προσδοκίες ότι θα γυρίσουν αυτόματα και οι φίλες σου. Έχουν σπαταλήσει ώρες ατελείωτες στο τηλέφωνο να σε παρηγορούν. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους ότι πρέπει να τον ξεπεράσεις. Και ξαφνικά, μια ωραία μέρα, τις παίρνεις τηλέφωνο και τους ανακοινώνεις ότι τα ξαναβρήκατε… Προς στιγμήν αισθάνονται λίγο … εξαπατημένες, έπειτα ίσως νευριάσουν αλλά στο τέλος θα σεβαστούν την απόφασή σου.  Έχε λίγο υπομονή λοιπόν, γιατί θέλουν τον χρόνο τους και αυτές…

2. Όλοι θα έχουν διαφορετικές γνώμες. Η μαμά σου, οι φίλες σου, ο αδερφός σου, μέχρι και η Λίτσα Πατέρα. Ο ένας θα σου λέει ότι δεν έπρεπε να γυρίσεις, ο άλλος ότι έπρεπε, ο τρίτος ότι έπρεπε να περιμένεις λίγο και η Λίτσα Πατέρα ότι είναι τέλεια  χρονιά για γάμο. Βαθιά ανάσα λοιπόν, και προσπάθησε να κρατήσεις μόνο γνώμες ανθρώπων που σε ξέρουν και σε αγαπούν.

3. Θα σου κάνουν χιλιάδες ερωτήσεις. Α, πότε έγινε; Γιατί χωρίσατε; Γιατί είστε ξανά μαζί; Είστε καλά τώρα; Πολλές τέτοιου είδους ερωτήσεις- και όχι μόνο από κοντινά σου πρόσωπα, αλλά και από άσχετους που απλά κουτσομπολεύουν. Μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία… Θα τρελαθείς…

4. Θα σε θυμηθούν όλοι: οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι. Καταρχάς, θα πρέπει να … αποχωριστείς όλους τους υποψήφιους που σε πολιορκούσαν το διάστημα που ήσουν μόνη. Έπειτα -όπως πάντα συμβαίνει σε κάθε ξεκίνημα σχέσης- θα σε θυμηθούν  ΟΛΟΙ όσοι κάποτε σε γούσταραν. Μαθηματικά αποδεδειγμένο. Μα καλά, πού μυρίστηκαν ότι είσαι σε σχέση;

5. Θα πρέπει να αναπληρώσεις το χρόνο που έχασες. Ανάλογα και το διάστημα που ήσασταν χώρια δηλαδή, αλλά ακόμα και λίγους μήνες να ήσασταν χωριστά, η ζωή τόσο του ενός όσο και του άλλου, μπορεί να έχει αλλάξει. Νέοι φίλοι, νέες παρέες, καινούριες συνήθειες, όλα αυτά και άλλα πολλά, θα πρέπει να καταφέρετε και εσύ και αυτός να τα διαχειριστείτε με σεβασμό και με κατανόηση.

6. Θα έρθεις πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασης, και επειδή όπως και να το κάνουμε μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται, θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις αμήχανα όταν η παρέα του λέει ένα αστείο που εσύ δεν «πιάνεις» γιατί πολύ απλά δεν ήσουν μαζί του τότε.

7. Μην περιμένεις να αλλάξει. Μπορεί να διορθώσει κάποια ελαττώματά  του, κάποιες συνήθειες που σε ενοχλούσαν ή να γίνει πιο τρυφερός μαζί σου και να σου αφιερώνει περισσότερο χρόνο. Εάν όμως χωρίσατε για ένα πρόβλημα πολύ πιο βαθύ και πιο σημαντικό, τότε μην περιμένεις να αλλάξει. Δυστυχώς, όσο και να προσπαθείτε, θα ξαναγυρίζετε στο μηδέν.

Δική σου η απόφαση λοιπόν, και αν θεωρείς ότι αξίζει γενικά, κάντο. Άλλα έχε στο μυαλό σου και το άσμα του Πασχάλη Τερζή «Επιστροφές, καταστροφές». (Νταξ, βαρύ κι ασήκωτο αλλά στο λέμε για να το έχεις πρόχειρο την ώρα που νομίζεις ότι γκρεμίζεται ο κόσμος σου. Επίσης ωραίο κομμάτι για να κάνεις practice σε χορογραφία ζειμπέκικου!) Αυτά!