Οι πανελλαδικές έρχονται σε λίγους μήνες και οι συζητήσεις στο σπίτι έχουν ξεκινήσει σχετικά με ποια σχολή θα βάλεις πρώτη στο μηχανογραφικό, ποια πόλη θα επιλέξεις και πως θα τα βγάλουν πέρα οι γονείς σου οικονομικά.

Οι εποχές είναι δύσκολες και υποθέτω πως οι γονείς σου δεν έχουν τη δυνατότητα να σου στέλνουν ένα χιλιάρικο το μήνα και να συντηρούν σπίτι στην επαρχία. Επίσης, ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη το οικονομικό, οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν και συναισθηματικά να αποχωριστούν το παιδί τους. 

Παρόλα αυτά, εσύ θέλεις να σπουδάσεις σε άλλη πόλη από αυτή που μεγάλωσες. Πως θα καταφέρεις να τους πείσεις; Με συζήτηση. 

Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος:

1. Θα βρεις δουλειά

Όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν επαρχία και θέλουν να βοηθήσουν την οικογένειά τους, βρίσκουν δουλειά -κυρίως ως σερβιτόροι σε φοιτητικές καφετέριες και μάλιστα εύκολα και γρήγορα.  Πολλά παιδιά μάλιστα δεν χρειάζεται καν να επιβαρύνουν τους γονείς τους, καθώς τα μεροκάματα είναι μια χαρά. Υποσχέσου λοιπόν στους δικούς σου πως θα βρεις μια δουλειά παράλληλα με τη σχολή, ώστε να μην χρειάζεται να σου στέλνουν πολλά χρήματα.

2. Οι φοιτητές που σπουδάζουν αλλού, τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα τη σχολή

Αυτό κι αν τους πείσει! Και ισχύει, καθώς οι νέοι που σπουδάζουν στην πόλη τους δεν έχουν το άγχος να τελειώσουν γρήγορα, γιατί μένουν σπίτι τους, με αποτέλεσμα να γίνονται.. αιώνιοι φοιτητές. «Θα την τελειώσω στα τέσσερα χρόνια», λοιπόν, και με αυτή τη φράση τους έπεισες.

3. Οι σχολές στην επαρχία είναι πιο εύκολες

Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, αλλά γενικά ισχύει ότι οι σχολές που είναι στην επαρχία είναι πιο βατές, οι καθηγητές είναι πιο κοντά στους φοιτητές και περνάνε πιο εύκολα και με καλύτερους βαθμούς. Άρα δε θα δυσκολευτείς πολύ, άρα μπορούν να σου δώσουν την άδεια να σπουδάσεις εκεί -εάν είσαι από Αθήνα, φυσικά.

4. Θα βρεις συγκάτοικο

Όχι κατευθείαν, αλλά μόλις περάσει το πρώτο διάστημα στην πόλη, θα βρεις μια συμφοιτήτρια ή καινούρια φίλη για να συγκατοικήσετε και να μοιράζεστε τα έξοδα. Από άποψη οικονομική, είναι ό,τι πρέπει και οι γονείς σου θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν. 

5. Θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις φοιτητικές ελαφρύνσεις

Και θα το πεις στους γονείς σου για να τους πείσεις, και θα το κάνεις. Δες αν δικαιούσαι δωμάτιο σε φοιτητική εστία, εάν μπορείς να τρως στην εστία, εάν μπορείς να δανείζεσαι βιβλία από τη βιβλιοθήκη.

Όσον αφορά στο συναισθηματικό:

6. Πείσε τους για την ωριμότητά σου

 

Εάν δε σου έχουν εμπιστοσύνη, θα δυσκολευτούν στο να σου δώσουν το ΟΚ για σπουδές σε άλλη πόλη. Αυτή η εμπιστοσύνη χτίζεται με τα χρόνια και εσύ πρέπει να έχεις φτάσει σε αυτό το επίπεδο, ειδάλλως ό,τι και να κάνεις, οι γονείς σου θα είναι ανήσυχοι. Ένα σημαντικό τεστ για να δείξεις την ωριμότητά σου, είναι τώρα, το διάστημα πριν από τις πανελλήνιες..

7. Δείξτους την ανάγκη σου για να αυτονομία


Κάνε μια συζήτηση και εξήγησέ τους πως δεν θέλεις να περάσεις τη φοιτητική ζωή μαζί τους, αλλά να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να μείνεις μόνη σου, να ανεξαρτητοποιηθείς. Θα καταλάβουν -άλλωστε κι αυτοί στην ηλικία σου αυτά ένιωθαν.