Κανονικά την μέρα που πηγαίνει ο εκάστοτε φοιτητής για να εγγραφεί στην σχολή του, τα διάφορα κομματόσκυλα που μοιράζουν σωρηδόν φακέλους και σημειώσεις με τα λογότυπα τους θα έπρεπε να έχουν και μία check list με πράγματα που προτείνουν ανεπιφύλακτα στους νεοσύλλεκτους να δοκιμάσουν κατά την ακαδημαϊκή τους πορεία σε αυτά τα 4- εδώ γελάνε- χρόνια.

Το Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει μια σειρά από πρέπει. Όχι μόνο αυτά που αφορούν τα εντός της αίθουσας, αλλά κυρίως αυτά που σχετίζονται με τα εκτός. Όλα εκείνα δηλαδή που θα εμφανιστούν στον δρόμο σου μόνο και μόνο επειδή είσαι εκεί εκείνη τη στιγμή. Εμείς στα λέμε από πριν- εντάξει όχι και τόσο πριν, αλλά κάθε φοιτητής χρειάζεται ένα αρχικό δίμηνο για να μπει στη φάση to know us better- για να τα κάνεις και μετά αν θες να μας ευγνωμονείς θα σου στείλουμε την διεύθυνση μας να μας φέρεις γλυκά.

1.Πες ναι σε όποιον/όποια σου προτείνει καφέ. Ποτέ δεν ξέρεις με ποιους θα κολλήσεις, ποιοι θα είναι στο «ναι μεν, αλλά» και ποιοι στο «απαπα». Άσε που αυτοί που απορρίπτεις τώρα είναι αυτοί που θα δεις αλλιώς από το 3ο-4ο έτος.

2. Σάπισε στο κυλικείο της σχολής. Πάντα με μπόλικη παρέα. Έχε και καμιά τράπουλα μαζί σου καλού κακού. Να ξέρατε πόσες φορές χάσαμε με έναν φίλο μου από δύο κοπέλες παίζοντας games…

3. Να κοπείς σε μάθημα στο πρώτο έτος. Καλό είναι να νικάς, αλλά οι ήττες σου δείχνουν που μπορείς να φτάσεις και τι χρειάζεται βελτίωση. Ακόμα περισσότερο τι δεν σου κινεί το ενδιαφέρον. Και δεν κατάλαβα δηλαδή ποια είσαι εσύ κυρά μου που θα τα περάσεις όλα αέρα πατέρα;

4. Εναλλακτικά να αισθανείς μια φορά έτσι.

5. Διάβασε μια ολόκληρη εξεταστική μαζί με τις φίλες σου στο σπίτι αυτής που μένει μόνη της.

6. Πιάσε μια ολόκληρη καφετέρια με τα παιδιά της σχολής. Δεν θα γίνει και τίποτα άμα χάσεις ένα τρίωρο παράδοσης. Ο πρώτος καιρός είναι για κοινωνικοποίηση.

7. Να παίξει μπερδεγούει με συμφοιτητή ίδιου ή μεγαλύτερου έτους. Αυτά τα χαζά που κρατάς ακόμα το αγόρι του Λυκείου μην τα σκέφτεσαι. Κι εκείνος θα γνωρίσει νέα φρούτα και θα θέλει απαγορευμένους καρπούς κι εσύ πρέπει να δεις τι κινείται. Άμα είναι κάνε συμφωνία να τα ξαναπείτε σε μια πενταετία.

8. Κανόνισε μια εκδρομή. Είτε στην Αράχωβα- μόνες σας, όχι με παρατάξεις- είτε στην Πάτρα για το καρναβάλι είτε στο τέλος της χρονιάς σε κάποιο νησί. Έλα Μύκονο ή Σαντορίνη σκέφτηκες το ξέρω.

9. Πήγαινε στη συνέλευση της σχολής σου. Μην ακούς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την αφορίζεις εκ των προτέρων. Όταν την ζήσεις, θα την σιχαθείς ακόμα περισσότερο με όλα τα παιδιά της γραμμής.

10. Πάρε μέρος στην έρευνα που κάνει η καθηγήτρια σου. Θα πάρεις χαριστικά βαθμούς ή θα περάσεις το μάθημα χωρίς εξετάσεις και θα έχεις μάθει κάτι καλά και με αγάπη. Όχι επειδή πρέπει. Αλλά γιατί σου άρεσε η διαδικασία. Plus είναι ωραίο να συστήνεσαι ως ερευνήτρια και να το έχεις στο βιογραφικό σου.

11. Μέθυσε και μη ερεύνα. Αυτό είναι και top priority. Και όχι μόνο για μία φορά

11. Να νιώθεις έτσι για πολύ καιρό