Βρίσκεσαι σε μια χρονική στιγμή στη ζωή σου που πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις επαγγελματικά αλλά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Πρέπει να αποφασίσεις, αλλά χρειάζεσαι βοήθεια;

Το Yolo είναι εδώ! Πέρα από το σχολείο, το φροντιστήριο, τους καθηγητές και τους γονείς που μπορούν να σε βοηθήσουν -ναι, μπορούν, αν τους αφήσεις!-, υπάρχουν και κάποια... σημάδια που θα σε κάνουν να κατασταλάξεις στο τι πραγματικά θέλεις να κάνεις.

Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι επιστήμονες, ούτε σε όλους πιάνει το χέρι μας, ούτε όλοι έχουμε επικοινωνιακές ικανότητες. Ο κάθε άνθρωπος όμως, έχει ένα ταλέντο και μια κλίση.

Και πρόσεξε: Σίγουρα θα πάρεις τη γνώμη των ειδικών, αλλά μόνο εσύ ξέρεις αν είσαι καλή σε κάτι ή όχι. Ούτε σημαίνει πως επειδή είσαι καλή μαθήτρια και είσαι θετική κατεύθυνση θα πας για γιατρός, θέλεις δε θέλεις. Εγώ, ας πούμε, έβγαλα 19.000 μόρια και πέσανε όλοι να με φάνε να βάλω Νομική. Βρε, δε θέλω να γίνω δικηγόρος, τα σιχαίνομαι τα νομικά. Τελικά, πέρασε το δικό μου, πήγα Πάντειο στην Επικοινωνία, λάτρεψα τη σχολή μου, πήγαινα κάθε μέρα, την τελείωσα σε τέσσερα χρόνια και επαγγελματικά, μου βγήκε σε καλό.  :)

Η θεωρία του John Holland

Βρες ποιος τύπος ανθρώπου είσαι και μπορεί να καταλάβεις τι επάγγελμα πρέπει να ακολουθήσεις!

Υπάρχουν έξι αντίστοιχοι βασικοί τύποι περιβάλλοντος εργασίας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός.


1. ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν αθλητικές ή μηχανικές ικανότητες, που προτιμούν να εργάζονται με  αντικείμενα, μηχανές, εργαλεία, φυτά ή ζώα ή να βρίσκονται έξω.    


2. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ
 Άνθρωποι που τους αρέσει να παρατηρούν, να μαθαίνουν, να εξερευνούν, να αναλύουν, να αξιολογούν ή να επιλύουν προβλήματα

3. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ
Άνθρωποι που έχουν καλλιτεχνικές, καινοτόμες ή διαισθητικές ικανότητες και τους αρέσει να εργάζονται σε καινούριες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους  αρέσει να εργάζονται με άλλους ανθρώπους, να τους διαφωτίζουν, να τους πληροφορούν, να τους βοηθούν, ή να τους περιποιούνται, ή που μπορούν να μιλάνε όμορφα

5. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με άλλους ανθρώπους, να τους επηρεάζουν, να τους πείθουν, να έχουν υψηλές επιδόσεις, να ηγούνται ή να διαχειρίζονται οργανωτικούς στόχους ή οικονομικά οφέλη

6. ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ
Άνθρωποι που τους αρέσει να δουλεύουν με δεδομένα, που έχουν υπαλληλικές ή αριθμητικές ικανότητες, που εκτελούν λεπτομερώς μια δουλειά, ή ακολουθούν επακριβώς εντολές άλλων.

Δεδομένα, Ανθρωποι, Πράγματα, και Ιδέες

Ένας δεύτερος τρόπος θεώρησης των επαγγελμάτων είναι η μέτρησή τους όσον αφορά τα Δεδομένα, τους Ανθρώπους τα Πράγματα και τις Ιδέες.

- Οι Πρακτικοί άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται με Πράγματα σε επαγγέλματα όπως σεφ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ξυλουργοί, και κατασκευαστές.

- Οι Διερευνητικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Δεδομένα, σε επαγγέλματα όπως τεχνικοί ιατρικών συσκευών, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικοί και επιστήμονες.

- Οι Καλλιτεχνικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ιδέες σε επαγγέλματα όπως εμπορικοί καλλιτέχνες, μουσικοί, διακοσμητές.

- Οι Κοινωνικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ανθρώπους σε επαγγέλματα όπως η διδασκαλία, η συμβουλευτική, και η φροντίδα των ηλικιωμένων.

- Οι Επιχειρηματικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Ανθρώπους και Δεδομένα σε επαγγέλματα όπως Διοικητικά Στελέχη, το εμπόριο, οι επιχειρήσεις και η πολιτική.

- Οι Συμβατικοί τύποι προτιμούν να εργάζονται με Δεδομένα σε επαγγέλματα όπως η λογιστική, η διοικητική υποστήριξη, και η νομική ή ο στρατιωτικός/αστυνομικός κλάδος.

 

Πολλή βοήθεια θα σου προσφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και η ιστοσελίδα του www.eoppep.gr, όπου μπορείς να κάνεις δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.