Υπάρχει περίπτωση ο παρθενικός υμένας να σπάσει κατά τον αυνανισμό αν γίνεται μόνο με τα δάκτυλα;

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η ρήξη (σπάσιμο) του παρθενικού υμένα γίνεται με την πρώτη σεξουαλική πράξη, δηλαδή την πρώτη διείσδυση του πέους στον κόλπο της γυναίκας.

Επίσης, «σπάσιμο» του παρθενικού υμένα μπορεί να γίνει με διείσδυση οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα στον κόλπο, και φυσικά και με τα δάχτυλα είτε κατά τη διάρκεια του αυνανισμού ή κατά το ερωτικό παιχνίδι.

Τρίτος τρόπος είναι κάποιο ατύχημα που συνδυάζεται με χτύπημα στην περιοχή, πχ, πτώση από ποδήλατο, στην παιδική χαρά, κ.λπ. Η ρήξη του παρθενικού υμένα είναι ίδια (πόνος-αίμα) όπως κι αν αυτή γίνει.


Ο παρθενικός υμένας έχει αιμοφόρα αγγεία. Αν η ρήξη (σπάσιμο, σκίσιμο) γίνει σε σημείο που περιέχει μεγάλο αγγείο, τότε μπορεί το αίμα να είναι αρκετό. Μπορεί να επαναληφθεί 2 και 3 φορές το ίδιο φαινόμενο, καθώς την πρώτη φορά μπορεί η ρήξη να μην είναι πλήρης. Μόνο ο γυναικολόγος θα σε εξετάσει και θα σου πει με κάθε βεβαιότητα αν έχει γίνει ρήξη ή όχι.

Η ρήξη του παρθενικού υμένα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως, όμως, εμφανίζεται λίγο αίμα ή/και αισθάνεται κάποιο πόνο ή τσούξιμο, έστω και πολύ ήπιο.

Συνήθως το αίμα δεν ξεπερνά τις λίγες σταγόνες. Σε περίπτωση που το αίμα είναι περισσότερο, και μάλιστα σε βαθμό που να σε ανησυχεί η ποσότητα, λίγο παγωμένο νερό στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Προσοχή στην υγιεινή της περιοχής. Υγιεινή ναι, υπερβολές όχι.

Πλύσιμο μόνο με νερό και κάποιο ήπιο καθαριστικό για την περιοχή κι όχι με Βetadine. Η αποκατάσταση της ακεραιότητας του παρθενικού υμένα γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση (παρθενορραφή-πλαστική παρθενικού υμένα).

 

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Director EURAPAG (European Association of

Paediatric and Adolescent Gynaecology)

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

 

Αθήνα: Μουσών 1 (Λ. Κηφισίας και γέφυρα Κατεχάκη), τηλ 210 6919219

Γλυφάδα: Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων), τηλ 210 96 80 885

Τρίπολη: Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού), τηλ 2710 22 22 25

www.παιδογυναικολογοσ.gr (goo.gl/2qcpzY)