Είναι πρωί. Εάν το μία η ώρα το μεσημέρι θεωρείται πρωί. Πονοκέφαλος, τσιγαρίλα στα ρούχα και στο στόμα, τα αυτιά μου να πονάνε από την χθεσινή δυνατή μουσική  και το στομάχι μου σαν ένας κάδος με σκουπίδια. Μα αξίζει για ένα βράδυ να είμαι χάλια την επόμενη μέρα;Φυσικά και όχι. Σίγουρα μπορώ να διασκεδάσω και περάσω καλά, χωρίς να πιω πολύ.

Άλλο το ένα ποτό, άλλο τα εφτά, σκέφτομαι, αλλά ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήμουν καλή στην αριθμητική. 


Ευτυχώς που δεν έπαθα τίποτα χειρότερο και έμεινα απλά στην αδιαθεσία και στον πονοκέφαλο, αναρωτιέμαι. Τι μπορείς να πάθεις; Χα! Επειδή στους νέους –και ειδικά στους έφηβους- ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμη είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις βλαπτικές δράσεις του αλκοόλ. Εκεί που βγαίνεις να πιεις ένα ποτό και λες, έλα μωρέ, δεν θα πάθω τίποτα για δύο παραπάνω, εκεί το χάνεις.


Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μέσα σε ένα βράδυ (4-5 ποτά ) μπορεί να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση  όπου τα επίπεδα αιθανόλης ανεβαίνουν γρήγορα και σε πολύ ψηλά επίπεδα με πολλές βλαπτικές συνέπειες έως και θάνατο. Και δεν τα λέω μόνο εγώ, φίλη μου, αλλά τα λένε και οι ειδικοί που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα περιστατικά που δεν έχουν εξελιχθεί όπως πίστευαν…

Σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι που ξεκινούν να πίνουν από την ηλικία των 14 έχουν 50% πιθανότητες να αντιμετωπίσουν  προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ ως ενήλικες, ενώ μετά την ηλικία των 21 οι πιθανότητες είναι 9%.

Και ποιες είναι οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ ; Δες τες και θα δούμε αν ξαναβάλεις γουλιά στο στόμα σου (εγώ, πάντως, σε κανέναν μήνα με βλέπω και ένα ποτηράκι μόνο).


-Μειωμένη απόδοση στο σχολείο, στη σχολή ή στη δουλειά σου
-Νομικά προβλήματα (συλλήψεις για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ,τραυματισμός άλλων 
-Προβλήματα υγείας (μέθη, συχνές ασθένειες)
-Πιο επιρρεπείς σε σεξουαλικές επιθέσεις και σεξ χωρίς προφυλάξεις
-Μεγαλύτερος κίνδυνος αυτοκτονίας και διάπραξης εγκληματικών πράξεων
-Τροχαία ατυχήματα και τραυματισμοί (εγκαύματα, πτώσεις και πνιγμός)
-Προβλήματα μνήμης
-Χρήση και άλλων απαγορευμένων φαρμάκων η ουσιών
-Διαταραχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου με συνέπειες στο υπόλοιπο της ζωής 
- Ακόμη και θάνατος από δηλητηρίαση λόγω αλκοόλ


Με μέτρο, λοιπόν, το αλκοόλ και σαν συμβουλή

Μην πίνεις όταν σαν πιέζουν  κάποιες παρέες επειδή  το κάνουν οι υπόλοιποι. Δεν είσαι εκτός μόδας, εάν το σκέφτεσαι έτσι.

Κι εγώ πάω για ένα χαμομήλι,πολλά νερά, ασπιρίνες  που θα με συντροφεύουν μαζί με την κουβέρτα μου και την ζαλάδα μου την υπόλοιπη μέρα.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον ειδικό παθολόγο, Θεόδωρο Καραχάλιο (τηλ ιατρείου 210 2933920).