Είναι γεγονός ότι πολλοί φοβούνται τον οδοντίατρο κι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αμελούν τις τακτικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που άλλες φορές μας προστατεύει από κινήσεις ή ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα μας βλάψουν ή άλλες φορές είναι αδικαιολόγητο. Ο φόβος για τον οδοντίατρο σίγουρα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία!

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φόβος προέρχεται είτε από προηγούμενες δυσάρεστες εμπειρίες από κάποιον οδοντίατρο είτε από την αίσθηση του αγνώστου, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι γίνεται στο στόμα τους κάθε στιγμή και έχουν την αίσθηση ότι θα πονέσουν.

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να καταλάβει ότι εμείς οι οδοντίατροι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ταλαιπωρήσουμε ή να πονέσουμε κανέναν, αλλά αντίθετα θέλουμε να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει μία σωστή στοματική υγιεινή κι ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο. Επιπρόσθετα, σήμερα υπάρχουν επιφανειακά και τοπικά αναισθητικά με σκοπό η κάθε οδοντιατρική πράξη να είναι εντελώς ανώδυνη.

Κάθε πότε;
Η συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο δεν είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς και εξαρτάται από το πόσο επιμελής είναι ο καθένας με τη στοματική του υγιεινή και από την κατάσταση των δοντιών και των περιοδοντικών του ιστών (των ούλων και του οστού που περιβάλλουν τα δόντια). Σε γενικές γραμμές, όταν παρατηρείται πέτρα, πρέπει να αφαιρείται είτε αυτή εμφανιζεται στον πρώτο μήνα μετά τον καθαρισμό είτε ένα χρόνο μετα.

Μια καλή συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο είναι ανά 6 μήνες, καθώς μπορούν να εντοπιστούν σε πολύ αρχικά στάδια βλάβες που αν παραμείνουν για περισσότερο χρόνο δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα και με τον καθαρισμό να διατηρείται η κατάσταση των ούλων σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί, ότι σε ανθρώπους με εκτεταμένες γέφυρες ή με περιοδοντίτιδα, ενδεχόμενα οι επανεξετασεις να πρέπει να γίνονται ανά τρίμηνο ή και άνα δίμηνο.

Συμπερασματικά, η συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο είναι εξατομικευμένη κι επομένως διαφέρει από άτομο σε άτομο.


Γιώργος Χ. Ανδρίτσος

Χειρουργός-Οδοντίατρος

Μετεκπαιδευθείς στην αισθητική οδοντιατρική στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.

Αμερικής 17, Κολωνάκι
5ος όροφος
Τηλ. 213-0247608, 6982230190
www.idealsmiles.gr