Τον τελευταίο καιρό βλέπω πολύ συχνά ανθρώπους που γίνονται θέμα σε ιστοσελίδες επειδή φτιάχνουν κοσμήματα ή αξεσουάρ για τα χέρια. Έτσι όταν με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου ο Κώστας και μου μίλησε για τη Μαρία η αντίδραση μου ήταν ανάλογη: "Ε, σιγά, η πρώτη είναι που φτιάχνει κοσμήματα; Τόσος κόσμος το κάνει τελευταία. Τι το ιδιαίτερο κάνει;". Όταν είδα τι ακριβώς φτιάχνει η Μαρία και την προσοχή στη λεπτομέρεια που δίνει στις δημιουργίες της τότε κατάλαβα ότι κάνει κάτι ιδιαίτερο (άλλωστε κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος και μοναδικός ιδωμένος μέσα από την ομοιότητα του).  Φτιάχνει πλεκτά κοσμήματα!

Η Μαρία Γλεζέλλη σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στα Ιωάννινα και η παραμονή της εκεί της έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και να ασχοληθεί επισταμένως με τα κοσμήματα. Κοσμήματα που έχουν ως πρώτή ύλη πολύτιμους λίθους και σύρμα, ενώ ποικίλλουν σε πρόσθετες λεπτομέρειες. Δουλεύει κυρίως στο σπίτι της, όπου και τη συνάντησα αλλά για τις πιο βαριές δουλειές όπως η επιμετάλλωση χρησιμοποιεί εργαστήριο. 

Τελευταία πολλές κοπέλες έχουν στραφεί στο να φτιάχνουν αξεσουάρ και κοσμήματα, αλλά είσαι η μόνη απ΄όσο ξέρω που επέλεξες κάτι πιο εξεζητημένο και με πολύ μεγαλύτερο κόπο όπως να φτιάχνεις πλεκτά κοσμήματα. Πώς προέκυψε και τι σε συναρπάζει σε αυτό;

Παράλληλα με τις σπουδές μου στην σχολή Καλών Τεχνών και πειραματιζόμενη με το σύρμα που αγαπώ  πολύ σαν υλικό, έφτιαξα τα πρώτα μου πλεκτά κοσμήματα. Από την πρώτη στιγμή με γοήτευσε το πώς ένα κομμάτι σύρμα μπορεί να μετατραπεί σε κόσμημα. Ξεκίνησα να φτιάχνω πλεκτά κοσμήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και από τότε μου αρέσει να σχεδιάζω, να πλέκω και να μαθαίνω περισσότερα πάνω στο κόσμημα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την τεχνική του πλεξίματος.

Πού μπορεί κανείς να βρει τις δημιουργίες σου;

Στο www.etsy.com/shop/AlgoElegante καθώς και στo www.facebook.com/algo.elegante

Ποιο είναι το πιο δύσκολο που έχεις φτιάξει; Αυτό που σου πήρε περισσότερο κόπο και χρόνο.

Είναι ένα από τα τελευταία μου κομμάτια και είναι ένα πλεκτό choker που εντυπωσιάζει με τον όγκο και το σχέδιο του.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς και πόσος χρόνος απαιτείται για να φτιάξεις ένα κόσμημα;

Τα βασικά μου υλικά είναι:  λεπτό σύρμα, διάφοροι ημιπολύτιμοι λίθοι όπως αχάτης, κοράλλι, μαργαριτάρια, δαντέλα, δέρμα κ.α. Κάθε κόσμημα απαιτεί αρκετό χρόνο κατασκευής.

Υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθείς;

Πάντα ξεκινάω να δημιουργώ κάτι έχοντας μια ιδέα, ύστερα το σχεδιάζω σε χαρτί και τέλος το κατασκευάζω. Για κάθε κόσμημα αφιερώνω αρκετό χρόνο, εξετάζοντας το από διάφορες γωνίες και προσπαθώντας να το ταιριάξω με τις κατάλληλες πέτρες ή κάποιο άλλο υλικό. Στο τέλος, κάθε κόσμημα επιμεταλλώνεται σε εργαστήριο για να μην οξειδώνεται.

Υπήρχε κάποια βάση πάνω στην δημιουργία σου, κάποιο πρότυπο ή πήγες στα τυφλά και ανακάλυπτες στη συνέχεια;

Η αλήθεια είναι ότι ανακαλύπτω νέες ιδέες και  τεχνικές συνεχώς, αλλά επηρεάστηκα από τη πρώτη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με το κόσμημα, από μια αρχαία τεχνική. Αυτή η τεχνική αφορά χειροποίητα κοσμήματα τα οποία διακοσμούνται με πολύ λεπτά σύρματα πλεγμένα σε διάφορα σχέδια.

Και από τιμές;

Ξεκινάνε από 14 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και  100 ευρώ ανάλογα με το κόστος των υλικών, το σχέδιο και την ώρα που απαιτείται για το καθένα.

Πόσο δύσκολο είναι να επιλέγεις να σπαταλήσεις χρήμα και χρόνο για να φτιάξεις τα κοσμήματα σου σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά, χωρίς να γνωρίζεις την ανταπόκριση και αποτελεί για σένα ένα χτύπημα στην πλάτη του τύπου «συνέχισε» κάθε αγορά;

Τα πάντα στη ζωή είναι ένα ρίσκο. Εάν δεν ρισκάρεις δεν θα μάθεις ποτέ αν θα πετύχεις. Αυτό που με κάνει να συνεχίζω κάθε στιγμή είναι η αγάπη μου γι’ αυτό και η αισιοδοξία πως αν το κυνηγήσω θα πετύχω. Φυσικά η ενθάρρυνση του κόσμου με κάνει να νιώθω περήφανη και να μην απογοητεύομαι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτή την εποχή.

Όντας στο ξεκίνημα σου, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον και τι θα έλεγες σε μια κοπέλα που έχει ένα ταλέντο και θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα σου;

Θα ήθελα κάποια στιγμή να αποκτήσω το δικό μου χώρο έτσι ώστε να έχω πιο άμεση επαφή με τον κόσμο. Καταρχάς θα πρέπει να εξελίξει το ταλέντο της αφιερώνοντας πολύ χρόνο και κόπο σε αυτό που θέλει να κάνει και φυσικά να έχει αισιοδοξία, επιμονή και πάθος.

Δείτε περισσότερες δημιουργίες της Μαρίας Γλεζέλη στο www.etsy.com/shop/AlgoElegante  καθώς και στo www.facebook.com/algo.elegante