Ο Γιώργος Χατζηπαύλου εμφανίστηκε στην ζωή μας όπως οι ατάκες του. Από το πουθενά και με πολύ κρότο. Η θέση του στην διαφημιστική εταιρεία δεν τον γέμιζε κι έτσι αποφάσισε να πιάσει χαρτί και μολύβι και να στήσει στο μυαλό του μικρά μικρά σενάρια με στόχο το γέλιο. Τα Σκερτσάκια και μετέπειτα σφηνάκια είχαν την επιτυχία τους που τέλειωσε μετά από 3 χρόνια προβολής, αλλά για τον ίδιο ήταν αρκετά για να κάνει μαζί με τον Σίλλα Σεραφείμ το stand up γνωστό στην Ελλάδα και να παρακινήσει άλλους να το εξελίξουν.
Κι αν και έπεσε σε δύσκολες εποχές έβρισκε πάντα τον τρόπο να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά. Θεατρικές σκηνές, μπαρ και μετά ήρθε το διαδικτυακό Comedy Lab. Εκεί μοιραζόταν μαζί μας τις σκέψεις και ιδέες του με σκοπό να μας προκαλέσει το γέλιο. Και το κατάφερνε κάθε φορά.
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου έχει το χάρισμα να σου παρουσιάσει το πιο απίθανο πράγμα ως κάτι αστείο. Ακόμα και τον θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν ζευγαρώνει.
Από το προπερασμένο Σάββατο τον βλέπουμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση του (Ακόμα Πιο) Δύσκολα Τα Πράγματα, όπου θέτει και απαντά σε καίρια ερωτήματα. Σε ένα διάλειμμα από τις παραστάσεις του βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για το εγχείρημα του, για το πως βλέπει το stand up comedy ως παλιός στον χώρο πλέον και ποια είναι η σχέση με τον θεατή.
Τι θα μας παρουσιάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;
Τη σόλο παράστασή μου με τίτλο (ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα. Την τελική της εκδοχή με αρκετές προσθήκες σε σχέση με πέρυσι και ακόμα περισσότερες σε σχέση με πρόπερσι. Μία παράσταση που κεντρικό θέμα είναι η σχέση των ζευγαριών διαχρονικά αλλά και σε σχέση με την εποχή και όλα όσα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Το ελληνικό κοινό αντέχει την αυτοκριτική και την "κοροϊδία";
Η κοροϊδία δεν υφίσταται είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών, αλλά ίσως ισχύει αυτό που ο Μαρκ Τουέιν ισχυριζόταν, ότι στην καλή κωμωδία το κοινό γελά και με τον εαυτό του. Η δουλειά του κωμικού είναι να μιλήσει με τρόπο κατανοητό για όσα εκείνος έχει επισημάνει σαν ιδιαίτερα ή αστεία και ο κόσμος πάντα αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτή την αφήγηση.
Ποια είναι η πιο δυνατή 5άδα προσώπων /επωνύμων που σε εμπνέουν;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα διότι η επικαιρότητα έχει ελάχιστη παρουσία στα κείμενά μου. Μάλλον τύποι ανθρώπων με εμπνέουν περισσότερο.
Πώς αντιδράς σε ένα αστείο σου που δεν υπάρχει το ανάλογο feedback από το κοινό;
Επειδή η σύνθεση του κοινού είναι διαφορετική κάθε βράδυ, εκείνο που φροντίζω είναι το γέλιο να μην πέφτει από ένα επίπεδο έντασης και κάτω. Αυτό επιτυγχάνεται με πολλές πρόβες και δοκιμές. Οπότε από τη στιγμή που είμαι στην κεντρική σκηνή, στην έδρα της παράστασης δηλαδή, είναι δύσκολο να πάει κάτι εντελώς στραβά. Αλλά ακόμα κι αν πάει, πιθανότατα να είναι σε ένα ή δύο σημεία που δεν επηρεάζουν το σύνολο της παράστασης.
Διάβαζα πρόσφατα μια συνέντευξη της Κατερίνας Βρανά που έλεγε ότι το stand up comedy δεν είναι για τα bar, αλλά χρειάζεται έναν ειδικό χώρο. Πιστεύεις ότι χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί στην Ελλάδα, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε αυτό το χωροταξικό κομμάτι;
Το περιεχόμενο εξελίσσεται ανάλογα με την εποχή και τους κωμικούς που δραστηριοποιούνται και σίγουρα όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και περισσότερο μία σταθερή επιλογή του κόσμου στη ψυχαγωγία του. Άρα και είναι ως ένα βαθμό και θέμα κοινού να ανακαλύψει το είδος και να δει ποιοι κωμικοί “του πάνε” περισσότερο. Από την άλλη οι κωμικοί είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο και το στήσιμο καλών παραστάσεων – θεωρώ ότι οι παραστάσεις που έγιναν και γίνονται σε θεατρικούς χώρους έφεραν κόσμο στο stand up comedy. Συμφωνώ απόλυτα, τέλος, με την Κατερίνα για την ανάγκη ενός χώρου στον οποίο θα παρουσιάζεται αποκλειστικά αυτού του είδους η κωμωδία ώστε να να αποτελέσει εφαλτήριο εξέλιξης και για νέους κωμικούς και το Gazi Comedy club που τρέχει με δική της οργάνωση και πρωτοβουλία κάθε Πέμπτη – με προοπτική οι μέρες να αυξηθούν σταδιακά – είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι θεατές σου μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για να χτίσεις μια ατακαδόρικη-αστεία στιχομυθία;
Γενικά δεν μιλάω με τους θεατές. Συνήθως απευθύνω γενικές ερωτήσεις που κυρίως σκοπό έχουν να πάνε την παράσταση στο επόμενο θέμα που ήδη έχω ετοιμάσει βάσει του κειμένου που έχω γράψει.
Τελικά τι πρόβλημα έχουμε εμείς οι άντρες με τις γυναίκες; Γιατί αρκετοί άντρες δεν τολμάνε να φλερτάρουν ή γίνονται γκέι;
Άλλο λειτουργικό, ίδιοι στόχοι αλλά με διαφορετικό τρόπο επίτευξης, σεξ που για τις γυναίκες πρέπει να εμπεριέχει συναίσθημα ενώ για τους άντρες όχι πάντα, επικοινωνία σε πρώτο πλάνο για τις γυναίκες ενώ για εμάς όχι, είναι κάποιες διαφορές που απλά κάνουν το παιχνίδι της συμβίωσης πιο απαιτητικό.
Ποιους άλλους stand up comedians θα έλεγες ότι εκτιμάς ή και θαυμάζεις;
Ο Μπιλ Κόσμπι κι ο Τζέρι Σάινφελντ αλλά κι ο Γούντι Άλλεν, παρότι ασχολήθηκε λίγο με το είδος, είναι οι αγαπημένοι μου.
Info: Από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21:30 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έρχεται η ανανεωμένη σόλο παράσταση με τίτλο: (ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα
Εισιτήρια 10 ευρώ. Προπώληση, 8 ευρώ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.210-3418550.