«Μα καλά είναι δυνατόν να μην συμφωνείς με αυτά που γράφει ο Κοέλο στα βιβλία του;». «Δεν θεωρείς ότι είναι απ' τους καλύτερους;», με ρώτησε κάποια στιγμή μια φίλη μου, φανατική αναγνώστρια των βιβλίων του ένα βράδυ που καθόμασταν στο μπαλκόνι της και συζητούσαμε για τη ζωή μας. Κι όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει ό,τι και στην κανονική ζωή. Άλλα πράγματα σου ταιριάζουν κι άλλα όχι.

Στη δική μου περίπτωση, ίσως λόγω χαρακτήρα, ίσως λόγω ζωδίου (Σκορπιός γαρ), με πολλά από όσα γράφει δεν μπορώ να συμφωνήσω. Ίσως επειδή είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι ωραίο το όνειρο, αλλά οι γενικότητες και οι θεωρητικές αντιλήψεις δεν σε βοηθούν στην καθημερινότητα.

Είναι βέβαια όμορφο να πιστεύεις στον ιππότη με το άσπρο άλογο, αλλά όλες ξέρουμε πια ότι δεν υπάρχει εκτός απ' το παραμύθι. Ωραία τα όνειρα και οι φιλοσοφίες, έρχεται όμως η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις έτσι όπως είναι και συνήθως είναι πεζές και απλές.

Κι έρχομαι λοιπόν στα 10 πράγματα που συμβαίνουν μόνο στα βιβλία του Κοέλο. Sorry Πάουλο!

1. Όσο και αν αγαπάς κάποιον, αν δεν νιώθει το ίδιο, δεν πρόκειται να αλλάξει.

2. Όταν επιδιώξεις κάτι, δυστυχώς δεν συνωμοτεί όλο το σύμπαν για να γίνει όπως επιθυμείς… (κανονική ζωή)

3. Μην απαρνιέσαι ποτέ τα όνειρα σου. Ναι να μην τα απαρνηθείς αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

4. Η ζωή είναι τόσο σύνθετη, αλλά και τόσο απλή μαζί.

5. Όσο κι αν σκέφτεσαι θετικά, οι λογαριασμοί στο τέλος του μήνα δεν πρόκειται να πληρωθούν έτσι.

6. Ο ιππότης με το άσπρο άλογο που ονειρεύεσαι, είναι ένας κανονικός άντρας που θα είσαι τυχερή, όταν τον γνωρίσεις τα θέλω του να είναι κοινά με τα δικά σου.

7. Το πάθος από μόνο του δεν είναι ικανό να κάνει μια σχέση να κρατήσει. Οι άνθρωποι είναι.

8. Αν δεν κουραστείς, δεν σου έρχεται τίποτα έτοιμο.

9. Να μην περιμένεις μόνο από τους άλλους.

10. Οι μεγάλες αγάπες μπορούν τελικά να βρίσκονται σε απλές, καθημερινές στιγμές.

Και στην ερώτηση τελικά είσαι τόσο πραγματίστρια και καθόλου ρομαντική, θα απαντήσω, πιστεύω κι εγώ στον ιππότη αλλά σε 'κείνον που φοράει τ-shirt, τζίν και πατάει γερά πάνω στη γη.