Για κάθε επιτυχημένη σχέση, είτε ερωτική είτε φιλική, η επικοινωνία (και μάλιστα η σωστή) είναι το κλειδί. Ωραία τα μηνυματάκια, οι φωτογραφίες που στέλνετε στο snapchat εσείς οι νεολαίοι, ωραία τα εικονομηνύματα που στέλναμε κι εμείς στο γυμνάσιο, πολύ ωραία όλα αυτά. Όσον αφορά στις ερωτικές σχέσεις, ειδικα όταν πρόκειται για σένα και τη (σοβαρή) σχέση σου, έχεις ανάγκη μια νορμάλ επικοινωνία, που απλά βρίσκεται ανάμεσα σας χωρίς να την πιέσετε, χωρίς να το κουράσετε, χωρίς να καταπιεστείτε. Ε λοιπόν η σωστή επικοινωνία είναι το Α και το Ω για να είσαι καλά με το αγόρι σου και να μη γίνετε μαλλιά κουβάρια από τον πρώτο κιόλας μήνα - έχετε τόσους ακόμη μπροστά σας άλλωστε.

Ξέρεις ποιά ζευγάρια έχουν την καλύτερη σχέση (που ζηλεύουμε όλες μας); Αυτά που επικοινωνούν περισσότερο μιλώντας στο τηλέφωνο, παρά στέλνοντας ατελείωτα μηνύματα (έρευνες κι έρευνες έχουν γίνει γι' αυτό). Για μένα που δεν είμαι άτομο του τηλεφώνου, όχι μόνο δε με βοηθάει αυτή η διαπίστωση αλλά με αγχώνει και μια στάλα. Αν το καλοσκεφτείς, έχει άλλη χάρη το να ακούς τη φωνή του άλλου, παρά να διαβάζεις απλά ένα ξερό μήνυμα. Φυσικά, χειρότερο απ' όλα είναι να το λαμβάνεις εσύ ως απότομο/κοφτό/περίεργο/θυμωμένο, ενώ στην πραγματικότητα να μην είναι. 

Μιλώντας στο τηλέφωνο, αποφεύγεις παρεξηγήσεις και τσακωμούς. Έχω μαλώσει για μηνύματα που παρερμηνεύτηκαν άπειρες φορές. Αλλιώς τα λες, αλλιώς τα παίρνει ο άλλος, άλλα εννοείς, κάτι διαφορετικό καταλαβαίνει, δεν έβαλες τελεία και νόμιζε ότι τα πήρες, δεν έβαλες θαυμαστικό και πίστεψε ότι τον βαρεθήκες. Μωρέ, δεν είναι πολύ καλύτερο να ακούει τη φωνή σου και να βγάζει τα συμπεράσματα του από πρώτο χέρι;

Τα μηνύματα σκοτώνουν τον αυθορμητισμό. Μη μου πεις ότι τα μηνύματα σου είναι αυθόρμητα, ξέρω πόσες φορές το κοιτάς μέχρι να το συντάξεις, να γράψεις και να σβήσεις και τελικά να το στείλεις. Μόνο αυθόρμητα δεν τα λες. Κόβεις - ράβεις και το τελειοποιείς μέχρι αηδίας. Όταν όμως μιλάς στον άλλο στο τηλέφωνο δεν έχεις χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες.

Τα γραπτά μένουν. Και κάθεσαι εσύ μετά με τις ώρες και αναλύεις τι σου είπε και τι είπες, πώς το είπατε, μήπως ήταν περίεργο και άλλα τόσα. Κι αν πιάσει η αδερφή σου ή ο κολλητός σου το κινητό σου, τα βλέπει όλα και μαθαίνει χαρτί και καλαμάρι τι είπες με το αγόρι σου (και σε δουλεύει με τις ώρες). Καμία ιδιωτική ζωή σ' αυτό το σπίτι ε;

Δεν έχει τόση σημασία τι λες όσο το πως το λες. Γι' αυτό και στο τηλέφωνο ο τόνος σου παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Όσο καλά και να ξέρει να εκφράζεται γραπτώς, δεν είναι το ίδιο με το να ακούς τη φωνή του, τον τόνο του, να υπολογίζεις ακόμη και τις παύσεις του.

Να μιλάτε στο τηλέφωνο παιδιά μου!

xx