Δεν είμαι καθόλου της άποψης ότι ο χωρισμός είναι κάτι άσχημο, πολλές φορές μπορεί να γίνει κάτι σωτήριο και αρκετά λυτρωτικό. Αν δεν τον θέλεις, αν δεν ταιριάζετε, αν ποτέ δεν ήταν αυτό που ήθελες, προφανώς και ο χωρισμός είναι η μόνη λύση. Τουλάχιστον είναι χίλιες φορές καλύτερο από το να τον κοροϊδεύεις - ελπίζω να εκτιμηθεί κάποια στιγμή απ' αυτόν, όταν του περάσει η φάση με-χώρισε-η-άτιμη-και-τη-μισώ.

Καταλαβαίνω ότι η θέση σου μπορεί να είναι δύσκολη, ότι νιώθεις άβολα και δεν ξέρεις πως να του το πεις, αλλά γι' αυτό υπάρχει άλλωστε το συγκεκριμένο άρθρο. Ακόμη κι αν χωρίσεις, λοιπόν, τουλάχιστον να το κάνεις σωστά. Έχουμε και λέμε:

Αν απλά βγαίνετε, χωρίς να έχετε κάτι επίσημο. Προφανώς και δεν είναι κανονικός χωρισμός, αλλά σε θέλει αρκετά και λογικό είναι να τον πονέσει.

1. Σ' αυτή την περίπτωση, το κόβεις και δε δίνεις καθόλου ελπίδες, τύπου ''ας μείνουμε φίλοι'', ''θέλω να μιλάμε'', ''δε θέλω να σε χάσω από τη ζωή μου''. Έτσι θα είναι πιο εύκολο και γι' αυτόν να προχωρήσει. Όχι, το να το παίζεις φίλη του και να σουλατσάρεις αργά ή γρήγορα με νέο αμόρε, δε νομίζω ότι θα είναι και ό,τι καλύτερο.

2. Βέβαια, αν έχετε βγει απλά 4-5 φορές, δε χρειάζεται απαραίτητα να δικαιολογηθείς που δε θέλεις να βγείτε παραπάνω. Δεδομένου ότι  δε νιώθεις άνετα να του πεις να σταματήσετε, μπορείς απλά να πάρεις το χώρο σου σταδιακά - έτσι θα του έρθει πιο ήρεμα και δε θα γίνεις σκύλα (βασικά θα γίνεις, αλλά λίγο λιγότερο). Μη χαθείς από τη μια μέρα στην άλλη και μην προσποιηθείς ότι όλα είναι εντάξει. Προτείνω να του δώσεις μερικά hints, ώστε να είναι προετοιμασμένο το παιδί. Προσοχή! Μην του υποσχεθείς πράγματα που δε θα τηρήσεις (πχ κοινές διακοπές το καλοκαίρι).

Κι αν δεν καταλάβει; Στην περίπτωση που είναι στο ροζ συννεφάκι του και δεν έχει πάρει χαμπάρι, δεν τη γλιτώνεις την κουβέντα. Πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί του και να του εξηγήσεις πως νιώθεις. Πολλές φορές, η ειλικρίνεια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο άλλος για να προχωρήσει.

Αν η σχέση σας είναι πρόσφατη, τύπου μετράει μερικούς μήνες μόνο, τι κάνεις; Αν έχετε βάλει relationship status στο facebook, κοινή φωτογραφία, αγάπες και λουλούδια ο ένας στον τοίχο του άλλου, αλλά βλέπεις πως δεν τον θέλεις όπως παλιά, προτείνω να χωρίσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

1. Μην προσπαθήσεις να τον προκαλέσεις ώστε να σε χωρίσει αυτός. Έλα, παραδέξου ότι έστω και λίγο το σκέφτηκες. Θα σε στρεσάρει το γεγονός ότι θα μαλώνετε διαρκώς και θα περιμένεις τον περιβόητο χωρισμό. Να είσαι ειλικρινής γιατί το ίδιο θα ήθελες να κάνει κι εκείνος στη θέση σου. 

2. Μην τον χωρίσεις με μήνυμα. Έλεος δηλαδή, ούτε στο δημοτικό να είχαμε μείνει. Σίγουρα είναι πιο εύκολο γιατί μπορείς να το γράψεις - σβήσεις μέρες πριν, να το διαβάσεις άπειρες φορές και να πλασάρεις το χωρισμό σαν κάτι ανάλαφρο, αλλά λέω να το αποφύγεις. Άντε - αν επιμένεις πολύ - χώρισε τον από το τηλέφωνο (αλλά και πάλι δεν το προτείνω). 

3. Βρες το λόγο που σε κάνει να μην τον θέλεις πια, ένα γεγονός ώστε να δικαιολογήσεις την απόφαση σου. Μην αρχίζεις να του κοπανάς ό,τι έχει πάει στραβά όλο αυτό το διάστημα, γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Αν ήσασταν μαζί καιρό όμως, τί μπορείς να κάνεις; Αυτός είναι αντικειμενικά ο πιο δύσκολος/εύκολος χωρισμός. Δύσκολος γιατί έχετε περάσει τόσα μαζί, εύκολος γιατί έχετε μπουχτίσει και θέλετε νέα πράγματα. Περίεργος χωρισμός, έτσι;

1. Αρχικά, του μιλάς από κοντά σχετικά μ' αυτά που νιώθεις - δε σηκώνω κουβέντα. Μη διανοηθείς να τον χωρίσεις με μήνυμα ή να εξαφανιστείς. Εξάλλου, αν χωρίσεις "πρόχειρα'' και δε βάλεις την τελεία, το πιο πιθανό είναι να τα ξαναβρείτε σύντομα. Επίσης, αν αντέχεις να μη χωρίσεις πριν από τα γενέθλια του ή τη γιορτή του ή κάποιο ξεχωριστό γεγονός, θα ήταν μια αρκετά σοφή επιλογή. 

2. Καλό θα ήταν, επίσης, να σκεφτείς από πριν αυτά που έχεις να του πεις, ώστε να μην αυτοσχεδιάζεις εκείνη τη στιγμή. Οργάνωσε τις σκέψεις σου, προκειμένου να δει ότι ξέρεις τι κάνεις και ότι είσαι αποφασισμένη. Το τόνισα αρκετά ότι πρέπει να τα πείτε από κοντά; Φαντάζομαι πως ναι.

3. Προετοιμάσου για την αντίδραση του. Εσύ που τον ξέρεις τόσο καλά μπορείς ενδεχομένως να προβλέψεις αν θα θυμώσει, αν θα κλάψει, αν θα ζητήσει δεύτερη ευκαιρία. Βρες πιθανές απαντήσεις και κανόνισε από πριν στο μυαλό σου την πορεία πλεύσης σου.

* Η μόνη περίπτωση που μπορείς να τον χωρίσεις με μήνυμα/τηλέφωνο/skype είναι αν έχετε σχέση από απόσταση και δεν μπορείτε να βρεθείτε. Τότε και μόνο τότε!

xx