Χώρισες με το συμφοιτητή σου (ή συμμαθητή σου ή μαθητή διπλανής τάξης ή με το συνάδελφο σου) και η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος μοιάζει με μαρτύριο. Λογικό. Πολύ πολύ λογικό. Δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται, παρόλο που μπορώ να καταλάβω πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι για σένα - αλλά και για εκείνον, πρόβλημα του όμως, ας βρει μόνος του την άκρη. Αυτά που εσύ μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις, είναι τα παρακάτω:

1. Μην ξεφεύγεις από το στόχο. Ο στόχος είναι να τελειώσεις τη σχολή, οπότε στην ανάγκη και εργασία θα κάνεις μαζί του και για διάβασμα θα συνυπάρξετε στη βιβλιοθήκη και στην εκδρομή με την υπόλοιπη παρέα και οπουδήποτε χρειαστεί. Δε θα χάνεις στιγμές από τα φοιτητικά σου χρόνια επειδή θα είναι κι αυτός, αλλιώς θα το μετανιώσεις πριν καν πάρεις το πτυχίο σου! Δε χρειάζεται να είσαι προκλητική σ' αυτά που λες ή κάνεις για να τον κάνεις να νιώσει άσχημα και να σκεφτεί τι κελεπούρι έχασε. Να θυμάσαι ότι χειρότερο για έναν πρώην δεν υπάρχει από το να σε βλέπει να είσαι καλά χωρίς να το προσπαθείς ... να είσαι στ' αλήθεια καλά κι αυτό να βγαίνει φυσικά προς τα έξω.

2. Κράτα το κουτσομπολιό σε χαμηλά για την περίπτωση επίπεδα. Μην το παρακάνεις κι εσύ με το κους κους! Σε τόσο μικρούς κύκλους είναι πολύ επικίνδυνο να κουτσομπολεύεις τον άλλο, ειδικά όταν θέλεις να κρατήσεις μια ισορροπία στη σχέση σας. Μην τον θάβεις σε παιδιά από τη σχολή ή κοινούς σας φίλους, πρώτον τους φέρνεις σε δύσκολη θέση και δεύτερον έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνεις η κατίνα της περίπτωσης (σόρρυ κιόλας, αλλά αυτό θα συμβεί).

3. Να είσαι ευγενική. Η ευγένεια ποτέ δεν έχασε, αντιθέτως τα μούτρα, η περίεργη συμπεριφορά, η επιδεικτική στάση σε μειώνουν περισσότερο στα μάτια του. Μην είσαι ψεύτικη με τον άλλο - λες να μην το καταλάβει; Να είσαι αληθινή, απλή και λακωνική. Ούτε πολλά πολλά, ούτε να δυσκολεύεις περισσότερο την κατάσταση. Αν τον δεις μόνο του έξω από την αίθουσα μην πας, αν τον δεις μαζί με την υπόλοιπη παρέα σας για καφέ, φυσικά και να πας. Αν είσαι εσύ cool, το ίδιο θα κάνουν και οι γύρω σας.

4. Μην τον αφήσεις να κλωνίσει την αυτοπεποίθηση σου. Ναι θα τον δεις να μιλάει με άλλες, να χαχανίζει, ίσως και να φλερτάρει. Απόφυγε να τον συναναστρέφεσαι, αλλά μην αλλάξεις τη ζωή σου για χάρη του ή τουλάχιστον όχι πριν να σιγουρευτείς ότι είναι όντως αδύνατο να συνυπάρξετε. Βάλε το αγαπημένο σου ρούχο, φτιάξε τα μαλλιά σου, βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι στο δρόμο για τη σχολή - εσύ ξέρεις τα κουμπιά σου για να ανέβει η ψυχολογία σου.

5. Αν η κατάσταση δε σώζεται, ξεκίνα - αναγκαστικά - να τον αποφεύγεις. Αν τα προσπάθησες όλα, αλλά βλέπεις ότι το να τον συναντάς τόσο συχνά σε κάνει χίλια κομμάτια, μίλα στους πιο κοντινούς σου φίλους, ζήτα την κατανόηση τους και μοιράστε το χρόνο σας έτσι ώστε να μην μείνει κανείς σας στην απέξω της παρέας, ούτε εσύ αλλά ούτε κι αυτός. Προσοχή: μη διχάσετε την παρέα σας, μην τυχόν και τους βάλετε να επιλέξουν κάποιον από τους δυο. Μπορεί να χρειαστεί να χάσεις μερικές εξόδους, μερικούς καφέδες μετά το μάθημα, αλλά αν είναι για να επανέλθεις δυναμικά μετά από λίγο, τότε χαλάλι.