Το άγχος δεν είναι πάντα κακό, εξαρτάται από το βαθμό και τον τρόπο που το βιώνει ο κάθε άνθρωπος. Υπάρχει το καλό άγχος, αυτό το χαριτωμένο σπρώξιμο που νιώθεις μέσα σου κάθε φορά που πρέπει να κάνεις κάτι και το παραμελείς. Τότε, έρχεται το άγχος με το καλό του ραβδί και σε κάνει να τακτοποιείς τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σου στην ώρα τους. Από την άλλη, υπάρχει το (απαίσιο) κακό άγχος. Αυτό που δε σ' αφήνει να κοιμηθείς πριν από ένα σημαντικό τεστ, που σε κάνει να τρως τα νύχια σου και οτιδήποτε βρεις στο σπίτι προκειμένου να ξεχαστείς, που κάνει τα μαλλιά σου να πέφτουν πιο πολύ από το κανονικό, που σου μαυρίζει τη ζωή και επισκιάζει κάθε στιγμή.

Όποιο τύπο άγχους και να βιώνεις, αν θεωρείς ότι σε κουράζει και σε ταλαιπωρεί, τότε πρέπει να το βγάλεις από τη ζωή σου χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σε κάνουν είτε να το μειώσεις αισθητά είτε να το διώξεις από την καθημερινότητα σου για πάντα!

1. Διαλογισμός. Αυτό έχω σκοπό να το δοκιμάσω και γω. Το δικό μου άγχος δεν ξέρω καν αν είναι καλό ή κακό, σίγουρα είναι μοχθηρό - σου' ρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Ο διαλογισμός ουσιαστικά αποφορτίζει το μυαλό σου και είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνη σου στο σπίτι. Τι χρειάζεσαι; Άνετα ρούχα, ένα χαλάκι γυμναστικής για να καθήσεις και σωστές αναπνοές. Το μυστικό είναι να αναπνέεις αργά και βαθιά, προσπαθώντας να τραβήξεις το μυαλό σου από τη σκέψη που σε βασανίζει και να το στείλεις σε κάτι πιο ανέμελο. Το γνωστό happy place είναι το μέρος που πρέπει να αποθηκεύσεις στο μυαλό σου για να μεταφέρεσαι εκεί νοητά όταν οι δυσάρεστες σκέψεις σου σε πνίγουν.

2. Τσάι με βότανα. Ένα ρόφημα μπορεί να σε ηρεμήσει από εκεί που δεν το περιμένεις. Είναι ένας φυσικός τρόπος που δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό σου και τον χαλαρώνει στο λεπτό, μιας και υποβοηθάει τα αγγεία του αίματος και τους μύες του σώματος.

3. Κράτα ημερολόγιο. Όχι τόσο για να θυμάσαι τι έκανες την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά για να γράφεις σκέψεις/αγωνίες/άγχη και να τα βγάζεις όλα από μέσα σου. Έπειτα, μπορείς να τα διαβάζεις και να κάνεις την αυτοκριτική σου - αξίζει να αγχώνεσαι τόσο για να προλάβεις να δεις όλες τις φίλες σου σε ένα ΣΚ; Κάτι τέτοιο θα έπρεπε κανονικά να σ' ευχαριστεί και όχι φυσικά να σου δημιουργεί άγχος. 

24 Simple Tricks To Reduce Your Anxiety

4. Πάρε βαθιές ανάσες. Όταν σε πιάνει το άγχος που σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι και σε κάνει να πνίγεσαι με όλα αυτά που σκέφτεσαι, απλά σταμάτα αυτόν τον πανικό που σε παρασύσει και πάρε βαθιές ανάσες. Όσες χρειαστούν και για όσο χρειαστεί. Ρίχνεις την πίεση σου που έχει φτάσει στα ύψη και επαναφέρεις τον οργανισμό σου σε ηρεμία και χαλάρωση.

5. Γυμνάσου. Όχι μόνο για να φτιάξεις κορμί θαναφόρο αλλά και για να διώξεις μακριά το άγχος. Η γυμναστική είτε είναι τρέξιμο, είτε yoga, είτε pilates, είτε zumba, είτε ό,τι άλλο θέλεις, σε κάνει να ξεχνιέσαι, να αποφορτίζεις το σύστημα σου και αφήνεις τον οργανισμό σου να παράγει ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση της ηρεμίας σου.

24 Simple Tricks To Reduce Your Anxiety

6. Βγες από την κατάσταση που σε αγχώνει. Κάτσε να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε αγχώνει ουσιαστικά. Δεν έχει νόημα απλά να προσπαθείς να απομακρύνεις το άγχος αν δεν πιάσεις το πρόβλημα από την πηγή του. Τι σε πιέζει; Η σχολή σου; Το περιβάλλον σου; Τα οικονομικά; Όταν βρεις την πηγή του προβλήματος, τότε μπορείς να αλλάξεις αυτή την κατάσταση.

24 Simple Tricks To Reduce Your Anxiety

7. Πήγαινε για περπάτημα. Με ό,τι ρυθμό θέλεις εσύ! Θες γρήγορο περπάτημα ή αργό; Θέλεις να περπατήσεις μέχρι ένα μακρινό σημείο που έχεις βάλει στόχο ή να κάνεις κύκλους γύρω από το σπίτι σου; Να ξέρεις το περπάτημα βοηθάει πολύ γιατί σε κάνει να ξεχνιέσαι και να ανανεώνεσαι. Το χω δοκιμάσει και πιάνει, σειρά σου τώρα.

24 Simple Tricks To Reduce Your Anxiety

8. Άκου τη μουσική που σου αρέσει. Δε μας απασχολεί το είδος, αρκεί να σου αρέσει και να σε ταξιδεύει. Η μουσική έχει μαγικές ικανότητες ώρες ώρες - κάνει θαύματα αλήθεια. Σε χαλαρώνει όσο τίποτα άλλο όταν τη χρειάζεσαι για να σε σώσει από δυσάρεστες σκέψεις. Αν συνδυάσεις μουσική με περπάτημα, πιστεύω το άγχος σου θα εξαφανιστεί στο λεπτό.

24 Simple Tricks To Reduce Your Anxiety

9. Αγκαλιά; Θα υπάρχει σίγουρα ένα άτομο που να έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να σε ηρεμεί χωρίς να πει την παραμικρή λέξη. Μπορεί να είναι η μαμά σου ή η αδερφή σου ή το αγόρι σου ή η κολλητή σου. Όποιος και να είναι, απλά βυθίσου στην αγκαλιά που σε ηρεμεί και κάτσε εκεί με τις ώρες, φαντάζομαι θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτη.

24 Simple Tricks To Reduce Your Anxiety

10. Δες σειρές ή εκπομπές. Προφανώς και όταν έχεις άγχος μήπως δεν προλάβεις κάτι, δεν έχεις σκοπό να χάσεις κι άλλο χρόνο βλέποντας τηλεόραση. Όταν όμως έχεις το χρονικό περιθώριο μπορείς πολύ απλά να βάλεις ένα επεισόδιο να παίζει, σιγά σιγά θα σου τραβήξει την προσοχή. Αργά ή γρήγορα θα γελάσεις με τ' αστεία και θα ταυτιστείς τόσο με τους ηθοποιούς που θα ξεχάσεις το άγχος σου.