Αυτοί οι πρώην δε σ' αφήνουν σε ησυχία ρε παιδί μου. Περάσατε κάποιο διάστημα μαζί, χωρίσατε για τους λόγους σας αλλά φαίνεται πως θα σε στοιχειώνουν για πάντα. Καλά, ίσως όχι για πάντα και ίσως να μη σου κακοφαίνεται τόσο το να βρίσκονται διαρκώς στη ζωή σου. Φίλη με τον πρώην ε; Το σκέφτηκες καλά; Όπως έχω τρανταχτά παραδείγματα για να σου αποδείξω ότι μια τέτοια φιλία είναι χαμένη από χέρι, έχω άλλα τόσα για να σε πείσω πως ναι, κάτι τέτοιο μπορεί άνετα να συμβεί και να πετύχει κιόλας. Από εκεί που σερνόσουν από την αγκαλιά της μιας κολλητής στην άλλη τότε που σε παράτησε, που έκλαιγες με τα τραγούδια σας και έτρωγες τις σοκολάτες 5-5, τώρα θα τον βάλεις στη ζωή σου και θα το παίζετε φιλαράκια. Πότε κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

1. Αν έχουν περάσει τουλάχιστον δυο μήνες από το χωρισμό σας. Το timing αλλά και η ειλικρίνεια είναι δυο λέξεις κλειδιά γι' αυτή τη φιλία που πας να χτίσεις. Χρειάζεστε χρόνο μετά τη σχέση σας για να συνειδητοποιήσετε πως αυτό που είχατε τελείωσε (προφανώς αν χωρίσατε άσχημα δεν τίθεται καν θέμα φιλίας) και ότι είναι καιρός να δείτε τη σχέση σας σ' ένα άλλο επίπεδο, το φιλικό αυτή τη φορά. Η απόσταση που θα κρατήσετε αρχικά θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα πρώτα συναισθήματα που δημιουργεί ένας χωρισμός - όσο καλός κι αν είναι - και να θέσετε νέες βάσεις για τη φιλία σας. Προσοχή! Αν συμφωνήσετε να μείνετε φίλοι, αυτό δε σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας στο μέλλον για ένα πιθανό πισωγύρισμα. Αν δεν έχετε αποφασίσει στ' αλήθεια να δημιουργήσετε μια σωστή φιλία, καλύτερα να μην μπείτε καν στον κόπο.

* Ενδέχεται να χρειαστεί ένα διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών πριν γίνετε φίλοι, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες σίγουρα όμως δεν πρέπει να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.

2. Αν σκέφτεστε ο ένας τον άλλον από ενδιαφέρον και αγάπη και όχι με θυμό και νεύρα. Αν πίστεψες ότι θα γινόσουν φίλη μαζί του για να κατασκοπεύεις τα γκομενικά του, όχι, μάλλον έκανες λάθος. Αυτό σίγουρα δεν είναι αληθινό ενδιαφέρον. Μπορείτε να εξηγήσετε ο ένας στον άλλο με απόλυτη ειλικρίνια τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε να μείνετε φίλοι. Όταν κολλάς και δε βρίσκεις δεύτερο λόγο και ο πρώτος είναι '' για να δανείζομαι κανονικά τα πουκάμισα σου'' μάλλον έχεις παρεξηγήσει τον πιθανό λόγο ύπαρξης αυτής της φιλίας.

3. Αν η σχέση σας έχει τελειώσει 100%. Μη σου πω 1000%. Σιγουρέψου για τη δική σου πλευρά και έπειτα σιγουρέψου για τις δικές του προθέσεις. Δε θα πετύχει αν ο ένας επιμένει για σχέση ή δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό. Ούτε ξαναλέω θα έπρεπε να είναι ένα σχέδιο σου για να τον έχεις από κοντά.

4. Αν έχετε πολλά κοινά πέρα από τη σχέση. Βλέπετε τις ίδιες ταινίες και σειρές, αγαπάτε τη γυμναστική, τον καφέ, τις Κυριακές που βουλιάζεις στον καναπέ, τα βράδια με τους φίλους παίζοντας επιτραπέζια, κανένας άλλος δε σου βρίσκει ποια ρούχα να βάλεις όταν θα βγείτε για ποτό και σε κανέναν άλλο δεν άντεξες να ξεκαθαρίσεις την ντουλάπα. Ζείτε για τα ταξίδια και τις εκδρομές, έχετε ίδιο χιούμορ, ίδια αθλητικά και φούτερ, ίδιο ποτό και ακούτε ίδια μουσική. Ε ναι, να κάνετε παρέα βρε παιδιά!

5. Δε σε φρικάρει η σκέψη ότι θα βγαίνει με άλλες. Αυτό δεν το καταλαβαίνω να ξέρεις. Δεν μπορώ καν να το σχολιάσω βασικά, επόμενο;

6. Αν το θέλετε πραγματικά - το βασικότερο όλων. Εσείς ξέρετε τι θέλετε και τι αντέχετε. Δε χρειάζεται να είστε οι φίλοι που τα λένε όλα, πως έριξες το γκομενάκι χτες και πόσο καλά περνάει με την κοπέλα του, ας πούμε. Μπορείτε να έχετε μια υγιή φιλία που να βασίζεται στην ειλικρίνεια, στα κοινά σας ενδιαφέροντα και κυρίως στη θέληση σας να μείνετε ο ένας στη ζωή του άλλου αλλά όχι ως ζευγάρι.